Hem
Wine AffairANNONS

Sex fakta om hyllade Penedés-cavan Privat

Privat Brut Nature Reserva är en cava som ursprungligen togs fram för Cava-regionens privata styrelsemöten, men som länge varit populär långt utanför Spaniens gränser.

Här är sex fakta om Privat Brut Nature Reserva, som bland annat förklarar varför den smakar som den gör:

1. Jordmånen och druvorna

Cavan görs på Xarel-lo, Parellada, Macabeo och Chardonnay som odlas ekologiskt och handplockas på Celler Privats vingård Finca Almirall de Puigdespi, som ligger i det uppskattade cava-området Penedés, Katalonien. Vinrankorna växer här på en jord rik på kalksten som ger en tydlig mineralitet och friskhet i vinet.

2. Traditionell tillverkningsmetod

För cava används samma traditionella metod som för champagne, där vinet får sina bubblor genom en andra jäsning på flaska. ”Brut Nature” innebär att man inte tillsätter något socker utan behåller den naturliga sockerhalten.

3. Lång lagring på jästfällningen

Privat Brut Nature Reserva är just en ”reserva” och har kvalitetsstämpeln Cava de Guarda Superior, vilket innebär att den måste ha lagrats i minst 18 månader och oftast större delen på sin jästfällning.

4. Degorgeringsdatumet finns på flaskan

Det innebär att man kan se när jästfällningen togs bort från vinet.

5. Fruktig och mycket frisk smak

Privat Brut Nature Reserva har en fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, kex, päron, lime och tydlig mineralitet.

6. Passar till

Cavan passar som aperitif, till lättare rätter av fisk och skaldjur, eller till vegetariskt.

Sagt om vinet:

En av de absolut bästa cavorna på Systembolaget
Vinbanken.se, juli 2023.

Spanskt fyndbubbel
Borås tidning, 2 september 2023.

Mineralbomb
Aftonbladet, 27 november 2023.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.