Bild från beslaget TT NYHETSBYRÅN
Utrikes

Singapore beslagtar elfenben från 300 elefanter

Singapore har beslagtagit elfenben från 300 elefanter i ett rekordbeslag, rapporterar Reuters.

Elfenbenet uppskattas vara värt 12,9 miljoner dollar, motsvarande cirka 122 miljoner svenska kronor. Benen väger totalt 8,8 ton och kommer från afrikanska elefanter.

Lasten kom från Kongo-Kinshasa och var på väg till Vietnam. Tullen beslagtog också fjäll från myrkottar vilket är det tredje stora beslaget av myrkottsskal i år.

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Källor: Inget brexitavtal i kväll – moms knäckfrågan

EU och Storbritannien kommer inte kunna presentera något brexitavtal i kväll, uppger brittiska regeringskällor för BBC och Sky News.

Enligt källorna kommer samtalen mellan parterna fortsätta in i natten med förhoppningen om att ett avtal kommer att kunna nås under torsdagen.

Det irländska public service-bolaget RTE uppger att man är eniga om i princip allt, förutom frågan om hur momsen ska tas upp på olika sidor om de tullgränser som brexit för med sig.

1 tim
Merkel och Macron under onsdagens presskonferens. PASCAL PAVANI / AFP
undefined

Macron: Brexitavtal håller på att färdigställas

Ett brexitavtal mellan Storbritannien och EU håller på att slutföras, uppgav Frankrikes president Emmanuel Macron på onsdagskvällen enligt Reuters. Han hoppades samtidigt att EU:s ledare ska kunna ställa sig bakom det när EU-toppmötet inleds på torsdagen, sa han vid en gemensam pressträff med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i franska Toulouse.

Tidigare under dagen sa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att parterna kan vara överens om ett brexitavtal före dagens slut.

3 tim
Brexitministern Stephen Barclay och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.  TT
undefined

Johnson ber om uppskov om avtal inte nås till lördag

Premiärminister Boris Johnson kommer att be EU om att få skjuta upp brexitutträdet om inget avtal nås under lördagen. Det säger brexitminister Stephen Barclay i en utfrågning i underhuset.

Barclay säger att regeringen kommer att följa ”The Benn Act”, en lag som stiftades i parlamentet i september. Den innebär att premiärministern i ett brev formellt ska be EU-ledarna om uppskov i tre månader.

Under lördagen hålls ett extrainsatt möte i parlamentet med anledning av brexit.

I tisdags rapporterades obekräftade uppgifter i flera medier om ett nära förestående avtal mellan britterna och EU. Nu säger regeringskällor till BBC att sannolikheten för ett sådant är ”krympande”.

Idag 12:16
Läs mer om Brexit
Kobane den 12 oktober. OZAN KOSE / AFP
Turkiska offensiven i Syrien

USA bombade egen bas som använts i kampen mot IS

USA fortsatte i dag sitt uttåg ur norra Syrien och lämnade städerna Tabqa och Raqqa, skriver Reuters.

Under onsdagen bombade USA den bas söder om Kobane som använts som högkvarter för den amerikanska insatsen mot IS, enligt Wall Street Journal. Efter att turkiskstödda trupper avancerat mot Kobane under tisdagen tömdes basen i dag innan den bombades av amerikanska stridsflygplan och helikoptrar.

President Donald Trump försvarade under onsdagen sitt beslut att dra tillbaka trupperna från Syrien och sa bland annat att striderna ”inte är USA:s problem”. Under onsdagen fördömdes Trumps agerande av det amerikanska representanthuset.

14 min
Turkiets president Erdogan. Arkivbild. Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Turkiet hotar med hämnd – lovar sanktioner mot USA

Turkiet planerar att svara med hämndsanktioner mot USA, meddelade presidentens talesperson Ibrahim Kalin på onsdagskvällen enligt flera medier.

I måndags införde Trumps administration sanktioner mot tre turkiska ministrar efter Turkiets offensiv i Syrien.

– Turkiet kommer inte att låta detta gå obesvarat, sa Ibrahim Kalin enligt Daily Sabah.

Han uppgav också att landet trots USA:s krav inte tänker upphöra med sin offensiv, skriver Reuters.

1 tim
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Trump försvarar agerande: ”Kurderna är inga änglar”

USA:s president Donald Trump står fast vid beslutet att dra tillbaka amerikanska soldater från Syrien. Under en pressträff i Vita huset i dag sa Trump att striderna ”inte har med USA att göra” och är Syriens och Turkiets problem, skriver AP.

– Om Syrien vill slåss för att ta tillbaka sitt land, så är det upp till dem och Turkiet, sa han och fortsatte:

– Det finns mycket sand där. Det finns mycket sand för dem att leka med.

Trump bemötte också kritiken om att USA överger de kurdiskledda styrkor som hjälpte amerikanerna i kampen mot IS. Den amerikanska presidenten sa att kurderna ”har mycket bra skydd”.

– Förresten är de inga änglar, tillade han.

5 tim
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien
Lena Nitz. Arkivbild. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Polisförbundet: Ta bort hela namnen på polisleg

Opinion Polisförbundets ordförande Lena Nitz vill att namnet tas bort på polisernas tjänstelegitimation och ersätts med ett nummer för att minska polisers utsatthet, skriver hon på SvD Debatt.

Nitz tar upp att förbundet vill gå ett steg längre än Polismyndigheten som föreslagit att bara efternamnet ska få finnas på legitimationen.

”På så sätt skyddas individens identitet utan att samhällets behov av att kunna identifiera enskilda poliser försvinner”, skriver hon.

Nitz betonar att polisers utsatthet är mycket mer än en intern arbetsmiljöfråga för Polismyndigheten.

”En starkare, mindre utsatt poliskår kommer att stå bättre rustad att hjälpa och skydda andra”, skriver hon.

1 tim
Jerzy Sarnecki. Arkivbild. Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kriminolog: Kommer inte avskräcka gärningsmännen

Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki tror inte att förslaget om slopade preskriptionstiden för sexualbrott mot barn kommer att avskräcka gärningsmän, säger han till Ekot. Sarnecki menar att signaleffekten inte har någon påverkan på personer som förgriper sig på barn.

– Förövarna är mycket väl medvetna om att de begår en grovt brottslig handling och att de kan straffas för det, men de gör det ändå. Det betyder att de är väldigt svåra att avskräcka. De är heller inte särskilt rationella, säger han.

Även Advokatsamfundet och Justitieombudsmannen, JO, är kritiska till förslaget.

4 tim
Justitieminister Morgan Johansson.  Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Preskriptionstiden för barnvåldtäkt kan tas bort

Regeringen vill att preskriptionstiden för bland annat sexualbrott mot barn ska tas bort, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– En gärningsman ska veta att om du begår ett allvarligt brott mot ett barn så spelar det ingen roll hur lång tid som förflyter för då ska lagens långa arm kunna nå dig ändå, säger justitieminister Morgan Johansson till Ekot.

Samtliga partier i riksdagen stöder förslaget men både Justitieombudsmannen och Advokatsamfundet är kritiska eftersom de menar att det blir förvirrande om det skapas för många undantag. Förslaget väntas träda i kraft i april 2020.

Idag 04:20
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen