Hem
Charles Krupa / AP

Skenande kostnader stoppar ny vindkraft: ”Kan bli kris”

Högre kostnader, inflation och förseningar ställer just nu till stora problem för utbyggnaden av vindkraft världen över. Bloomberg och Barrons beskriver utvecklingen i två separata reportage.

Tre projekt i Nordamerika och Europa med en potential på 3,5 gigawatt har stoppats i veckan. Ytterligare 9,7 gigawatt hänger löst, enligt Bloombergs data. Energibolag vill omförhandla eller dra sig ur för att lönsamheten blivit för dålig.

Ett vindkraftsprojekt som inte kommer att bli verklighet är Norfolk Boreas utanför Storbritanniens kust, som skulle byggts av statliga Vattenfall. Den svenska energijättens besked är alarmerande och måste tas på allvar från politiskt håll, menar Megan Smith på brittiska Carbon Trust.

– Tillkännagivandet […] kan signalera början på vad som kan bli en verklig kris, säger hon.

Annons

Navigera det ekonomiska läget med Omni Ekonomi

Inflation, räntehöjningar och svängande börsrörelser – hur navigerar man det utmanande ekonomiska läget?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du Sveriges mest heltäckande bevakning av börs- och bolagsnyheter. Lägg därtill att Sveriges främsta aktieexperter svarar på de svåra frågorna och hjälper dig att hantera marknaderna.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons