Skolbok om djurhållningen i Sverige: En köttfabrik
I en geografibok för årskurs 8 beskrivs den svenska djuruppfödningen som köttfabriker där djuren ”stressas av trängsel” och då ”drabbas av sjukdomar”. Det rapporterar Lantbrukets Affärstidning ATL.
I läroboken står det också att ”den storskaliga djuruppfödningen” under många år har ”kritiserats för sina metoder”.
I stället för att nämna att Sverige genom sin hårda djurskyddslag ligger i fronten när det gäller att minska användningen av antibiotika på djur ger läroboken bilden av att man i Sverige nästan bara bedriver storskalig boskapsskötsel liknande den i Australien, Nordamerika och delar av Asien, skriver ATL.
Magnus Öljemark, redaktör på förlaget Natur&Kultur som publicerat boken, menar att formuleringen ”köttfabrik” om svensk djurhållning kanske borde ha undvikits.
– Det blir svepande i en lärobok, det blir så eftersom man har ett begränsat utrymme. Men jag förstår att det är känsligt. Stycket ska läsas som att det är storskaligt i USA, säger han.