Skorna kan ha varit nyckeln till arméns segrar
Skorna kan ha spelat en central roll för att soldaterna i Kinas första kejsare Qin Shi Huangs armé kunde rada upp seger efter seger på slagfältet. Det rapporterar BBC.
Två kinesiska forskare har studerat en knäböjande bågskytt som ingår i den kända terrakottaarmén. Till skillnad från andra soldater som ingår i lermodellsarmén så ser man här sulan.
Forskarna har återskapat ett par skor så som de kan ha sett ut. De visade sig bli mycket flexibla, stabila och bekväma. De klarade sig också relativt bra mot väta.
Studien har ännu inte genomgått referentgranskning eller publicerats i en vetenskaplig tidskrift.
bakgrund
Terrakottaarmén
Wikipedia (sv)
Terrakottaarmén (kinesiska: 兵馬俑, bīngmǎyǒng) är ett arkeologiskt fynd av cirka 8 000 fullskaliga lermodeller av soldater och hästar som är placerade i en militär formation. Fyndet, som är en del av kejsar Qin Shi Huangdis mausoleum, finns i stadsdistriktet Lintong cirka 30 kilometer öster om centrala Xi'an i Shaanxiprovinsen i Kina och är beläget ungefär två kilometer öster om graven till landets första kejsare Qin Shi Huangdi som avled 210 f.Kr.
Terrakottaarmén hittades 1974 av bönder som skulle gräva en brunn och blev genast en av 1900-talets största arkeologiska upptäckter. Fyndet kom som en stor överraskning då det inte fanns omnämnt i några historiska dokument.
Terrakottaarmén är uppdelad på tre gropar och hittills har cirka 2 000 soldater blivit utgrävda – alla med unika utseenden och representerande olika militära grader. En fjärde tom grop har hittats i anslutning till de andra groparna vilket indikerar att gravkomplexet aldrig blev färdigställt.
Terrakottaarmén är som en del av Qin Shi Huangdis mausoleum av Unesco listad som världsarv. Sedan 1979 är platsen öppen för allmänheten på Emperor Qin Shihuang's Mausoleum Site Museum utanför Xi'an.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen