Hem
Den blivande presidenten Donald Trump och hans hustru Melania Trump anländer till S:t Johns kyrka i Washington DC. (Matt Rourke / AP)

Snart får USA ny president – Trumpfamiljen i kyrkan

Donald Trump har synts till för första gången i dag, rapporterar flera medier som fångat honom på bild i S:t Johns kyrka i Washington DC. Där inleder den blivande presidenten och hans hustru Melania Trump dagen med en gudstjänst.

Flera av Trumps barn syns också på bilderna, bland andra Barron och Ivanka Trump. På samma kyrkbänk som Trump sitter Amazongrundaren Jeff Bezos, Facebookgrundaren Mark Zuckerberg samt tidigare brittiske premiärministern Boris Johnson, noterar Sky News.

Även Robert F Kennedy, som nominerats till hälsominister, och Trumps tidigare personliga advokat Rudy Giuliani syns anlända till kyrkan.

Efter gudstjänsten åker det blivande presidentparet till kongressen. Vid 18.00, svensk tid, svärs Trump in som USA:s 47:e president. Själva ceremonin hålls inne i Kapitolium på grund av det kyliga vädret. Direkt efter installationen går den nytillträdde presidenten undan för att skriva under en rad dokument, bland dem sannolikt några av de 100 presidentdekret som förberetts för första dagen, skriver TT.

Efter ceremonin, klockan 21 svensk tid, sker installationsparaden.

Så styrs USA

USA:s styre bygger på maktdelning mellan den dömande makten (Högsta domstolen, HD), den lagstiftande (kongressen) och den verkställande (presidenten). Tanken är att de tre ska kontrollera varandra. Systemet, som finns beskrivet i USA:s grundlag som trädde i kraft 1789, har viss inbyggd tröghet: Varje aktör har vissa möjligheter att granska och begränsa de andra. I USA kallas detta ”checks and balances” (ungefär kontroll och balans).

Presidenten är både stats- och regeringschef och bildar inte regering utifrån mandatfördelningen i kongressen.

Presidenten utser domare i HD och är överbefälhavare för militären.

HD kan bland annat underkänna lagar som stiftas av kongressen.

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag och godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Den kan även avsätta federala tjänstemän, inklusive presidenten och domare, genom riksrätt.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen