Tiggare. Arkivbild. Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tiggeridebatten

Sölvesborg förbjuder tiggeri – träder i kraft i juli

Sent på måndagskvällen beslutade kommunfullmäktige i Sölvesborg att införa tiggeriförbud, rapporterar TT.

Tiggeriförbudet börjar gälla den 1 juli. Sölvesborg blir den tredje kommunen i landet, efter Vellinge och Katrineholm, att införa ett sådant förbud.

På måndagskvällen tog även Bromölla ett liknande beslut, rapporterar Expressen. Skulle det godkännas av länsstyrelsen blir det förbjudet att tigga på ett tiotal platser i kommunen.

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Emmanuel Macron och Donald Tusk. PIROSCHKA VAN DE WOUW / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

EU:s medlemsländer ger grönt ljus till brexitavtalet

EU:s 27 medlemsländer har godtagit det nya brexitavtalet. bekräftar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

– Toppmötet stöder den här överenskommelsen. Det verkar som om vi är inne på slutrakan, säger han på en pressträff på EU-toppmötet, enligt TT.

Tusk tillägger att han känner en viss sorg över att ett brittiskt utträde ser ut att kunna vara nära förestående.

– I mitt hjärta kommer jag alltid att vara en ”remainer”. Vår dörr kommer alltid att stå öppen.

Det enda steg som återstår innan Storbritannien kan lämna EU den 1 november är ett godkännande i det brittiska parlamentet på lördag. Något som i dagsläget ser högst osäkert ut.

25 min
Amber Rudd, Philip Hammond och Jo Johnson. Tre personer som Boris Johnson fått emot sig i brexitarbetet. TT
undefined

Många röster saknas inför rysaren – Johnson kan få vända sig till gamla fiender

Ett hinder är avklarat, men det svåraste återstår. Så resonerar många brittiska medier efter dagens besked att Storbritannien och EU är överens om ett brexitavtal. Nu ska avtalet nämligen baxas igenom parlamentet.

Hur många parlamentariker som Johnson behöver övertyga för att nå de nödvändiga 320 är oklart. The Telegraph beräknar att omkring 30 personer behöver övertalas, även utan nordirländska DUP:s röster.

De nämner flera grupper som Johnson kan försöka trycka på, däribland de före detta partikollegerna Amber Rudd och Philip Hammond som tidigare gått emot premiärministern. Enligt tidningen kan Boris Johnson även söka stöd bland brexitvänliga Labourparlamentariker.

The Guardians skattning är betydligt mer negativ. Tidningen bedömer att Johnson har 259 röster i handen i nuläget, och att det därför krävs att omkring 60 byter sida. De nämner Boris Johnsons bror Jo Johnson som en tänkbar måltavla för en övertalningskampanj.

2 tim
Boris Johnson och Jean-Claude Juncker. FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Juncker: Balanserat och rättvist brexitavtal

EU och Storbritannien har kommit överens om ett brexitavtal. Både premiärministern Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker verkar nöjda när de under torsdagseftermiddagen höll en gemensam pressträff i Bryssel.

– Det är rättvist och balanserat avtal, säger Juncker.

Han säger vidare att han inte ser någon anledning till förhalning av det datum som är satt för utträdet ur unionen.

– Det här betyder att Storbritannien helt och fullt lämnar den 31 oktober och att Nordirland och alla andra delar av Storbritannien kan ta full del av handelsavtal och annat, säger Johnson.

Duon svarade inte på några frågor från journalister under pressträffen skriver TT. De som försökte fråga något tystades av Juncker.

– Det är Jean-Claude som är bossen här säger Boris Johnson glatt.

4 tim
Läs mer om Brexit
Illustrationsbild. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Materielbristen på sjukhusen

Ytterligare en region ställer in planerade operationer

Region Dalarna följer Uppsala och Västmanland och ställer in alla planerade operationer på grund av brist på sjukvårdsmateriel, rapporterar DN. Stoppet gäller från och med på måndag på grund av problem med leverans.

”Nu måste vår operationsverksamhet prioritera de svårast sjuka. På så sätt upprätthåller vi patientsäkerheten”, skriver Eva Ohlsson, chefläkare i regional sjukvårdsledning i ett pressmeddelande, enligt tidningen.

Hon skriver vidare att stoppet införs för att upprätthålla en så normal sjukvårdsverksamhet som möjligt och för att förbereda sig på att bristen på förbrukningsartiklar kan fortsätta under en längre tid.

En ny bedömning kommer att göras varje dag.

1 tim
Illustrationsbild Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Materielkrisen i vården allvarligare än rapporterat

Bristen på materiel till sjukhus har varit allvarligare än vad som hittills varit känt. Det skriver SVT efter att ha tagit del av mejlkonversationer mellan Apotekstjänst och regionernas gemensamma organisation, Varuförsörjningen i Uppsala.

Redan den 3 oktober ska larm om avsaknad av materiel ha rapporterats från region Örebro. I flera mejl framgår också att det varit svårt, ofta omöjligt, att få kontakt med Apotekstjänst via telefon.

Apotekstjänst har vid ett tidigare tillfälle angett att en stor del av problemet beror på att de tvingats hantera ordrarna manuellt. I SVT:s granskning framgår det att situationen förvärrats efter ett misslyckat försök från företaget att ”våldföra sig” på sitt eget it-system.

39 min
Illustrationsbild över sjukhusmateriel. TT
undefined

”Folk cyklar mellan akuten och vårdcentralerna”

Materielbristen på Örebros universitetssjukhus har satt akutkliniken på prov, rapporterar P4 Örebro. Sjukhuset får även hjälp av vårdcentralerna.

– Folk har cyklat mellan vårdcentralerna och akutmottagningen med provrör. Det är helt underbart att se hur omtänksamma alla är för att vi värnar om patienterna, säger Ingunn Granum, tillförordnad verksamhetschef på akutkliniken, till radion.

Redan sedan innan har vårdcentralerna stöttat akuten på universitetssjukhuset med materiel då läget längre varit ansträngd. Anställda har fått räkna produkter i skåpen, enligt P4.

Sjukhuset har befunnit sig i stabsläge i över en vecka på grund av flera regioner nyligen bytt till en och samma leverantör.

4 tim
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
Flyktingsituationen M-stämman i Västerås
Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen M-stämman i Västerås

”Regeringen får inte vårt stöd i migrationsfrågan”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tror inte att de blocköverskridande samtalen om migrationspolitiken kommer att leda till ett resultat, skriver Dagens Nyheter.

– Om regeringen vill ha stöd för sin politik så får de inte det av oss, sa han till tidningen när partiets stämma i dag inleddes i Västerås.

Han tror även det kan bli svårt att få till en bred överenskommelse i migrationsfrågan då regeringspartierna S och MP står långt ifrån varandra.

M-ledaren säger att frågan om att minska invandringen till Sverige är den enskilt viktigaste inom migrationspolitiken, där ett rimligt riktmärke är att ta in lika många som de nordiska grannländerna gör.

20 min
Ulf Kristersson. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”M fullföljer högersvängen – men kommer det räcka?”

Moderaternas partistämma i Västerås lär handla mycket om partiet kommer att fullfölja den högersväng av politiken som redan inletts. Det skriver SVT:s Mats Knutson i en analys.

”Konkurrensen med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om stora väljargrupper sätter fortsatt hård press på Moderaterna”, anser han.

Knutson är övertygad om att M, som ständigt balanserat mellan liberalism och konservatism, kommer fortsätta sin högersväng för att vinna väljarstöd.

Sydsvenskans Olle Lönnaeus ställer sig i stället frågan, inför M-stämman, om Ulf Kristersson har vad som krävs för att ta över makten.

Han skriver att det på ytan är god stämning i partiet men att det under pyr ett missnöje och ”en osäkerhet kring vart partiet är på väg”.

Lönneaus menar att partiet måste enas kring vilka man ska regera med. Antingen får det bli ett konservativt block med KD och SD eller så får M försöka locka tillbaka Centern och väcka liv i Alliansen.

”Reinfeldt och Borg skapade Alliansen, som med alla mått mätt blev en politisk framgång. Kristersson har bara en säker allierad – KD – men det räcker inte långt”, skriver han.

2 tim
Ulf Kristersson vid talet på M-stämman i Västerås. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M-målet: Ska leda Sverige under två mandatperioder

Moderaterna ska vara inställt på att leda Sverige i minst två mandatperioder efter en valseger 2022. Det är partiets nya målsättning som presenterades av partiledaren Ulf Kristersson när M-stämman inleddes i Västerås i dag.

– Vi ska vara inställda på att leda landet genom stora och små reformer i minst två mandatperioder, sa han i sitt invigningstal.

M-ledaren satte också upp mål för partiets politik. Enligt Kristersson ska man befästa positionen som det ledande partiet för lag och ordning, etablera sig som ett parti för hållbar migrationspolitik, stärka sin klimatpolitiska profil och se till att jobb och företagande förs in i den politiska debattens centrum, skriver TT.

Idag 10:18
Läs mer om Flyktingsituationen
Trumps USA Turkiska offensiven i Syrien
Nancy Pelosi och Donald Trump under gårdagens möte. WHITE HOUSE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Turkiska offensiven i Syrien

Ordkrig om heta mötet: Vem fick ett sammanbrott?

Gårdagens möte mellan Vita huset och Demokraternas ledare i kongressen har blivit föremål för en het efterdebatt om vem som betedde sig sämst.

New York Times har pratat med flera källor på mötet som beskriver hur Donald Trump och Nancy Pelosi rök ihop rejält. Trump ska bland annat ha sagt att han hatar terrorgruppen IS mer än Pelosi.

– Du är bara en politiker, sa Trump enligt tidningen.

– Ibland önskar jag att du också var en, svarade Pelosi.

Efter mötet sa Pelosi att Trump drabbats av en härdsmälta och att det amerikanska folket bör ”be för Trumps hälsa”. Vita huset svarade med att anklaga toppdemokraten för att ha använt mötet som en ursäkt för att ”gnälla framför kamerorna”.

19 min
Mike Pence och Recep Tayyip Erdogan TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pence på plats i Turkiet för att stoppa offensiven

USA:s vicepresident Mike Pence har anlänt till den turkiska huvudstaden Ankara där han ska förmå Turkiet att avbryta den pågående offensiven i norra Syrien, rapporterar AFP. Tillsammans med utrikesminister Mike Pompeo är Pence på plats för att föra diskussion med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Vid ett första uttalande om den amerikanska delegationen sade Erdogan till Sky News att han inte hade för avsikt att möta dem. Senare gick dock Erdogans kommunikationschef ut med att han trots allt skulle träffa Pence och Pompeo oavsett vad han tidigare sagt.

4 tim
 Recep Tayyip Erdogan och Donald Trump. Arkivbild Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erdogan slängde Trumps brev i papperskorgen

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan slängde Donald Trumps brev i papperskorgen, uppger BBC. I brevet, som daterats till den 9 oktober, försökte Trump övertyga Erdogan att gå försiktigt fram i sin invasion av Syrien.

”Du vill inte bli ansvarig för att ha slaktat tusentals människor, och jag vill inte bli ansvarig för att ha förstört den turkiska ekonomin – vilket jag kommer att göra (...) Var inte en tuffing, var inte en dåre” står bland annat att läsa i brevet.

Enligt turkiska källor till BBC avvisade Erdogan brevet ”ordentligt” innan han slängde det i papperskorgen.

4 tim
Läs mer om Trumps USA
Polisen arbetar på plats där en sprängning ägde rum i natt på Södermalm. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen på Södermalm

Polisen: Explosionerna i Stockholm hänger inte ihop

De tre sprängningarna natten till torsdag i Stockholms län hänger inte ihop, uppger polisen för SvD. Däremot är man oroad för att explosioner kommer att öka i länet.

– Vi ser extremt allvarligt på det här. Vi ser att det eskalerar med sprängningar och det oroar oss. Det ska inte tillhöra vanligheten och det gör det inte, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind, till tidningen.

Polisen har uppfattningar om motiven, men vill inte gå ut med det nu.

Tre sprängningar skakade Stockholm i natt, en i Vaxholm, en på Södermalm och en i Södertälje. Inga har ännu frihetsberövats.

42 min
Bild från platsen.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kan finnas koppling till tidigare dåd i Stockholm

Det kan finnas en koppling mellan nattens explosion vid ett bostadshus på Södermalm i Stockholm och ett sprängdåd som skedde i Abrahamsberg i lördags, rapporterar lokala medier.

Enligt DN Sthlm är två av de boende på adresserna släkt med varandra. En av dem driver ett gym och den andra har dömts flera gånger, bland annat för dopningsbrott. Mitt i Stockholm skriver att det på adresserna bor personer med koppling till ett och samma företag.

– Vi utreder det och det är för tidigt att uttala sig om. Men när vi får svar på den frågan så råder det förundersökningssekretess kring det svaret, säger polisens presstalesperson Ola Österling till DN.

Idag 08:56
Polis arbetar på platsen på torsdagsmorgonen Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grannar chockade efter smällen: ”Lugnt kvarter”

Flera grannar väcktes av den kraftiga explosion som skedde vid en adress på Södermalm i Stockholm natten till torsdagen.

– Huset skakade nästan, säger Niklas Malmqvist till Stockholm Direkt.

När Mitt i Stockholm talar med boende i området uttrycker de förvåning över händelsen. En av grannarna säger att hon aldrig hört någonting liknande tidigare i sitt liv, en annan att hon är helt chockad.

Grannen Magnus berättar att han inte kunde somna om efter den höga smällen och att han har ägnat morgonen åt att följa nyhetsrapporteringen. Han tror att det rör sig om en kriminell uppgörelse.

– Det är så det är i större städer. Men jag vill ändå understryka att vårt kvarter känns väldigt lugnt, säger han till tidningen.

Idag 08:06
Läs mer om Explosionen på Södermalm