Bevaka
Tiggeri

Gustav Fridolin, utbildningsminister, Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister, statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Ledare: Både S och MP kan vinna på sprickan

Opinion Finansminister Magdalena Andersson (S) uttalande i veckan om tiggeri är ämnet i dagens ledarsvep. DN:s ledarredaktion menar att hennes retorik visar på en spricka i regeringen – men också på en möjlighet för både Socialdemokraterna och Miljöpartiet att profilera sig i valrörelsen.

Från talarstolen i riksdagen sa finansministern bland annat att ”Alla som ger till tiggare ska veta att man riskerar att bidra till människohandel.” Reaktionerna från flera miljöpartister har varit skarpa. Men båda regeringspartierna kan tjäna på att hålla en egen linje. I nuläget står de ändå för långt ifrån varandra i tiggerifrågan för att landa i en gemensam hållning, menar ledarredaktionen. ”Nu fungerar den bäst som möjlighet för de båda regeringspartierna att profilera sig gentemot varandra.”

Aftonbladets Anders Lindberg menar att både Socialdemokraterna och Moderaterna tycks välja att ”följa opinionen - i stället för att leda den”. Både finansministerns uttalande om tiggeri och statsministerns öppning för att sätta in militär i förorten verkar vara ett försök från regeringen att vara lite ”småpopulistisk”. Han menar att regeringen just nu driver en politik som handlar om ”föreningen av jämlikhet och utveckling, av välfärdsstat och stor individuell frihet”. Att dölja det i en ”retorisk dimma om annat är faktiskt en gåta”, skriver Lindberg.

4 mar 2018