Camilla Waltersson Grönvall. TT
Tiggeridebatten

”Förbjud tiggeri – rödgröna blundar för problemen”

Opinion Sverige bör införa ett nationellt förbud mot tiggeri, skriver Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall på Expressen Debatt. Hon menar att risken är stor att människors medkänsla ”utnyttjas av hänsynslösa krafter”.

”Det ska råda nolltolerans mot att barn tvingas till att tigga. Att tigga är inte heller en hållbar långsiktig väg ut ur fattigdom för vuxna”, skriver Waltersson Grönvall, som även vill förstärka socialtjänsten och se över hur EU:s fria rörlighet tillämpas i Sverige.

Hon riktar också en känga mot den rödgröna regeringen, som hon menar sopar problematiken kring tiggeri under mattan.

Om debattören

Opinion Camilla Waltersson Grönvall (M), riksdagsledamot och socialpolitisk talesperson

Läs mer

Toppnyheter

Polisen på plats i Botkyrka. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ihjälskjutna 12-åringen i Botkyrka

Vittnesfilmer har säkrats – husrannsakningar hos två män kopplade till nätverk

Polisen har gjort husrannsakningar hos två män som misstänks ha varit måltavlor vid dödsskjutningen av den 12-åriga flickan i Botkyrka, enligt uppgifter till Expressen. Männen, som vid tidpunkten för skjutningen befann sig vid McDonalds, kan enligt uppgifterna kopplas till det kriminella Botkyrkanätverket.

Polisen har säkrat filmer från en övervakningskamera och från vittnen, skriver Aftonbladet.

– De och annan teknisk bevisning håller vi på att analysera nu, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen, till tidningen.

Polisen vädjar om upplysningar om en vit kombi som setts i samband med skottlossningen och uppmanar alla som vet någonting att kontakta dem.

1 tim
Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: 12-åriga flickan var ute och gick med sin hund när hon sköts ihjäl

Den 12-åriga flicka som sköts ihjäl i Botkyrka natten till söndag var ute och gick med hunden vid brottstillfället, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Polisen vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Vi uttalar oss inte om det. Generellt sett har den här typen av skjutningar kopplingar till kriminella nätverk, men vi går inte in på hur det är i just det här fallet, säger Palle Nilsson, tf biträdande regionpolischef i Stockholm.

Polisen utreder händelsen som mord.

3 tim
Blomor och ljus på platsen där en tolvårig flicka skjöts till döds i Botkyrka. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen vill ha tips om vit kombi – ”gärningsmännen har visat total likgiltighet”

Ingen person har gripits efter dödsskjutningen av en 12-årig flicka i Botkyrka, söder om Stockholm, säger Palle Nilsson, biträdande regionchef vid Stockholmspolisen, i SVT:s Morgonstudion.

– De här gärningsmännen har visat en total likgiltighet för människors liv när man öppnar eld på en plats där flera människor befinner sig, säger han.

Flera personer befann sig på platsen när mordet inträffade och polisen vädjar nu om hjälp. De är framför allt intresserade av en vit skåpbil, som initialt benämndes som skåpbil, och uppmanar alla som vet någonting att kontakta polisen.

– Det finns fler personer som var på platsen som vi behöver prata med, säger Palle Nilsson.

6 tim
Läs mer om Ihjälskjutna 12-åringen i Botkyrka
En 12-årig flicka sköts till döds natten till söndag. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på dödsskjutningen

Kriminolog: 15 oskyldiga mördade av gängen på 10 år

Närmare 15 personer utan kopplingar till pågående konflikter har mördats de senaste tio åren, säger läkaren och kriminologen Ardavan Khoshnood till SVT.

Han menar att polisen med sina nationella operationer inte lyckats minska det dödliga våldet.

– Den här 12-åriga tjejen är det tredje barnet som fått sätta livet till på grund av så kallade gangsterkrig, säger han.

Natten till söndag sköts en 12-årig flicka ihjäl i närheten av en bensinmack i Botkyrka, söder om Stockholm. Flickan var enligt uppgifter till SVT ute och rastade hunden när hon sköts.

2 tim
Minnesplats efter dödsskjutningen i Botkyrka. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minnesstund för flickan: ”Berör området i stort”

Under dagen hålls en minnesstund för den 12-åriga flicka som sköts ihjäl vid en bensinmack i Botkyrka, söder om Stockholm, natten till söndag. På plats finns bland annat Botkyrka kommun för att stötta invånarna, skriver P4 Stockholm.

Kommunen har även sett till att utöka sin uppsökande verksamhet.

– Det här berör såklart området i stort, det blir väldigt ledsamt, säger Pernilla Vera, säkerhetschef i Botkyrka kommun, till SR.

31 min
Människor samlas under söndagskvällen på platsen i Botkyrka där den 12-åriga flickan sköts till döds. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Dödade 12-åringen visar att lagen måste ändras”

Opinion Dödsskjutningen i Botkyrka, kulturministern och svensk skolbyråkrati är tre ämnen som engagerar ledarsidorna på måndagen.

Regeringen måste ändra lagen och göra det lättare att använda vittnesuppgifter som samlats in före en rättegång. Det skriver Expressens i en osignerad ledare med anledning av den 12-åriga flicka som sköts ihjäl i Botkyrka söder om Stockholm natten till söndag.

I texten pekar man på att det i dag bara är vad som sägs under själva rättegången som spelar roll, vilket innebär att kriminella kan hota vittnen inför en domstolsförhandling.

DN:s Barbro Hedvall skriver att kulturminister Amanda Lind (MP) sätter lojaliteten gentemot regeringen före kulturlivet, vilket leder till att kultur- och nöjesevenemang blir lidande när godtyckliga gränsdragningar tillåts.

Byråkratin som omgärdar studenter utanför EU som vill plugga i Sverige är fokus för SvD:s Naod Habtemichael. Han lyfter fram att det komplicerade regelverket får många talangfulla utbytesstudenter som hade kunnat rekryteras till Sverige aldrig kommer hit till följd av risken för att nekas uppehållstillstånd, något Habtemichael vill se ändring på.

5 tim
Läs mer om Reaktioner på dödsskjutningen
Coronaviruset Smittan i Norden
Illustrationsbild. Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Finland kommer i veckan att rekommendera munskydd i kollektivtrafik

Finland kommer i veckan att tydligt rekommendera användandet av munskydd på offentliga platser och i kollektivtrafiken, enligt uppgifter till Yle.

Under sommaren har THL, Institutet för hälsa och välfärd, sett tydliga fördelar med användningen av ansiktsskydd.

– Vi behöver överväga nya åtgärder, säger Mika Salminen, Finlands motsvarighet till Anders Tegnell och direktör för avdelningen för hälsosäkerhet vid THL.

Han svarar inte på om institutet kommer att be regeringen att ställa sig bakom rekommendationen. THL rekommenderar redan munskydd, men den nya rekommendationen skulle skärpa den rådande uppmaningen.

5 tim
Illustrationsbild Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ökat tryck på obligatoriska munskydd i Finland

Efter att Finland slopat begränsningar för offentliga evenemang och rekommendationer om hemarbete så ökar nu trycket på att följa de kvarvarande riktlinjerna.

Infektionsöverläkare Veli-Jukka Anttila vid Helsingfors sjukvårdsdistrikt säger till Yle att personer med underliggande sjukdomar bör undvika stora evenemang. Tillfrågad om skyddsmasker bör bli obligatoriska vid stora evenemang svarar Anttila:

– Absolut. Särskilt om smittofallen börjar öka.

Igår 05:12
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Demokraternas Nancy Pelosi och Chuck Schumer.  Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Låst läge om stödpaket – Trump ser över eget beslut

Knuten mellan Republikaner och Demokrater om nästa runda av stödåtgärder för amerikanerna är fortsatt stenhård. Nu uppges president Donald Trump och administrationen se över vilka möjligheter som finns att vidta egna åtgärder i frågan, uppger källor för Washington Post.

I helgen löpte den tillfälliga lag ut som innebar att arbetslösa amerikaner fick 600 dollar i veckan i statligt bidrag. Stötestenen i kongressen är dels vilka som ska få ta del av stödet om det förlängs, dels hur stort stödet ska vara, skriver Wall Street Journal.

Enligt Washington Post är det oklart vilka åtgärder Vita huset kan vidta utan kongressens godkännande, men nämner att utökat arbetslöshetsunderstöd och moratorium för vräkningar som två åtgärder som Trump tidigare har lyft fram som extra viktiga och som tidigare godkänts på tillfällig basis.

2 tim
Deborah Birx och Nancy Pelosi. TT
undefined

Pelosi: Har inget förtroende för Vita husets viruschef

Nancy Pelosi, den demokratiska talmannen i USA:s representanthus, har inget förtroende för Vita husets viruskoordinator Deborah Birx. Däremot är hon mycket positiv till smittskyddschefen Anthony Fauci. Det framgick när Pelosi gästade ABC:s tv-program ”This week” på söndagen.

Uttalandena kom efter att Birx i en egen intervju varnat för att viruset i USA är betydligt mer utbrett än tidigare.

– Jag tycker att presidenten har spridit desinformation om viruset och hon är hans utnämnda så nej, jag har inget förtroende där, säger Pelosi.

6 tim
Testning i USA. Lynne Sladky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dubbelt antal fall i USA i juli – 1,87 miljoner smittade

Över 1,87 miljoner människor bekräftades vara smittade av coronaviruset i USA i juli – det är mer än dubbelt så många som bekräftats ha covid-19 än under någon annan månad, skriver The Guardian med hänvisning till siffror från Johns Hopkins University.

I april bekräftades 860 000 fall i landet, i maj 690 200 och i juni 820 000.

Över 4,5 miljoner människor har bekräftats smittade i landet som nu närmar sig 5 miljoner. Hittills har över 150 000 personer dött i USA.

Idag 03:30
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Anders Tegnell pratar med journalister förra veckan. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Tyska Focus: Sverige körde solo – strategin tycks funka

Den svenska virusstrategin verkar fungera, skriver tyska Focus i ett reportage. Tidningen noterar att många länder nu räds en andra våg när antalet coronafall börjar öka, medan svenskarna ser en minskning.

”Först överraskande, sedan hårt kritiserat – men solokörningen verkar fungera”, skriver sajten.

Reproduktionstalet, R-talet, är nere på 0,6 och trycket på vården har minskat. Samtidigt noterar Focus att Sverige har haft många sjuka och döda under våren, till och med fler än hårt drabbade USA i relation till invånarantalet.

Avslutningsvis noterar sajten att många beundrar Anders Tegnell för hans ”lugna och avslappnade stil”.

4 tim
Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spanska industrin vaknar till liv efter nedstängningen

Den spanska industriproduktionen ökade i juli, och återhämtade sig något från tvärniten under nedstängningen, skriver Reuters. IHS Markits inköpschefsindex för juli steg till 53,5 och tog sig därmed in i tillväxtzonen igen.

Julisiffran är en rejäl uppgång från utfallet på 49,0 i juni och 30,8 i april. Men det finns fortfarande svagheter i återhämtningen, skriver IHS Markits ekonom Paul Smith i en kommentar.

”Det är en bit kvar tills vi är tillbaka på de aktivitetsnivåer som noterades före pandemin tog fart, då den senaste enkäten återigen visar krympande orderstock och personalnedskärningar”, skriver han.

3 tim
Angela Merkel och den tyska mittfältaren Thomas Müller. TT
undefined

Analyser: Tack Tyskland, du är en stabil mittfältsstjärna

Tyskland och Europasamarbetet – det har flera sakkunniga fokuserat på i sina analyser i veckan och i helgen. Skribenten och professorn Timothy Garton Ash kärleksbombar Tyskland för dess roll under pandemin i The Guardian och i The Globe and Mail.

Förutom att driva igenom ett enormt stödpaket till EU-länderna har tyskarna varit starka i hanteringen av brexit och länder som Ungern, Ryssland och Kina. Tyskarna, skriver Garton Ash, kan liknas vid en ”stabil, skicklig mittfältare i fotboll som håller ihop hela laget” utan att få de största rubrikerna.

”Ändå är de mittfältarna ibland lagets verkliga hjältar”, skriver han.

Washington Posts ledarsida argumenterar för att pandemin har gjort Europa starkare. Unionen har visat att den kan gå samman och fatta viktiga beslut, och tidningen pekar ut Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Emmanuel Macron som duon som har lett arbetet.

Igår 20:54
Läs mer om Coronaviruset
Presidentvalet i USA Valrörelsen 2020
Val Demings. Mandel Ngan / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Valrörelsen 2020

Analys: Om Biden vill vinna valet bör han välja Demings

Demokraternas presidentkandidat Joe Bidens beslut att skjuta upp sitt val av vicepresidentkandidat engagerar USA:s politiska skribenter. I The Hill skriver Lanny J Davis att Biden har många bra alternativ, men att han med minsta möjliga marginal rekommenderar Val Demings.

”Hon kommer inte bara från Florida, utan hon kommer också från den viktigaste delen av Florida för att vinna delstaten”, skriver han.

Visst har de fem favoriterna starka cv:n, skriver Liz Peek i Fox News, men ingen av dem kommer att klara av det tuffa jobbet. Hon menar att många dessutom tror att 77-årige Biden inte kommer att klara av åtta år i Vita huset, vilket gör att vicepresidenten måste vara redo att kliva in i hans ställe.

CNN:s Joe Lockhart tycker tvärtom att det är svårt att ens se hur Biden kan välja fel. Så länge han inte slår till med en total överraskning.

2 tim
Mark Meadows. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vita huset: Trump frågade bara om valet skulle flyttas

Presidentvalet i USA kommer inte att flyttas fram trots Donald Trumps antydningar i veckan. Det säger Vita husets stabschef Mark Meadows i en intervju med CBS:s tv-program ”Face the nation” på söndagen.

– Vi kommer att hålla ett val den 3 november och presidenten kommer att vinna, säger Meadows i intervjun.

I en tweet frågade presidenten, som är starkt kritisk till poströstning, om inte valet borde skjutas fram för att undvika ”det mest inkorrekta och bedrägliga valet i historien”.

I intervjun pressas Mark Meadows på om det var ett ansvarsfullt uttalande av en sittande president. Han svarar då att ”det var ett frågetecken” i Trumps fundering på att skjuta fram valet.

Igår 21:27
Läs mer om Presidentvalet i USA