Hem
Blodprov, illustrationsbild. (Markus Dahlberg / TT)

Sötningsmedel kopplas till hälsorisker i ny studie

Det kalorifria sötningsmedlet erythritol kopplas till högre risk för hjärtattacker, stroke och dödsfall, enligt en ny studie som publiceras i Nature Medicine.

Personer med förhöjd risk för hjärtsjukdomar, exempelvis diabetiker, löpte en dubbelt så hög risk att få en hjärtattack eller stroke om de hade höga nivåer av erythritol i blodet. Det rapporterar CNN.

Förutom att analysera blodprov från riskgrupper lät forskarna även åtta friska försökspersoner inta en dryck som innehöll 30 gram erythritol. Enligt forskaren Stanley Hazen kunde man de närmaste dagarna uppmäta värden över den gräns som kan innebära hälsorisker.

Erythritol är bland annat vanligt i så kallad ketogen diet.

bakgrund
 
Erythritol
Wikipedia (en)
Erythritol is an organic compound, a four-carbon sugar alcohol (or polyol) with no optical activity, used as a food additive and sugar substitute. It is naturally occurring. It can be made from corn using enzymes and fermentation. Its formula is C4H10O4, or HO(CH2)(CHOH)2(CH2)OH; specifically, one particular stereoisomer with that formula. Erythritol is 60–70% as sweet as sucrose (table sugar). However, erythritol is almost completely noncaloric and does not affect blood sugar or cause tooth decay. Japanese companies pioneered the commercial development of erythritol as a sweetener in the 1990s.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen