Hem
(Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Spår av höga halter mikroplast i flaskvatten

Flaskvatten kan innehålla stora mängder mikroplast, enligt en granskning som journalistnätverket Orb Media har genomfört. Över 250 flaskor från elva olika tillverkare har testats och resultaten visar spår av flera olika typer av plaster i de flesta flaskorna.

– Om resultatet stämmer är det höga värden. Mikroplast hör inte hemma i dricksvatten, säger Kerstin Magnusson, ekotoxikolog på Svenska Miljöinstitutet till SVT Nyheter.

Representanter från två stora tillverkare medger att deras produkter innehåller mikroplaster men att resultaten som Orb Media presenterar är märkbart överdrivna.

bakgrund
 
Mikroplast
Wikipedia (sv)
Mikroplast är ett samlingsnamn för plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter. De flesta mikroplasterna är dock under 1 millimeter. Mikroplast i havsmiljön kan exempelvis vara fragment av större skräpbitar eller utgöras av mikroplastpellets som i plastindustrin används som en råvara. Andra ursprung kan vara hygienprodukter. Mikroplast kan spridas ut till havet, sjöar och vattendrag genom avloppsvatten, dagvatten, snötippning och via atmosfären. Det finns forskare som stöder teorier om att det finns mer mikroplast i sjöar än det finns i havet, även om alla mätningar ännu inte är klara. Mikroplast anses av de flesta vara ett allvarligt problem, och forskning har visat att minst två tredjedelar av blåmusslor som hade plockats mellan Orust och Halmstad hade mikroplast i sig. Forskarna som ligger bakom anser att problemen kan vara större än så, eftersom de inte har haft tillgång till den mätutrustning som behövs för att de ska kunna mäta de allra minsta plastbitarna. En undersökning av IVL och Svenskt Vatten har även visat att upp emot 70 miljoner partiklar av mikroplast släpps ut i havet per timme från ett ensamt stort svenskt reningsverk. För att förhindra att lika mycket mikroplast släpps ut, kan man använda en membranbioreaktor som under samma undersökning hade visats vara tio gånger effektivare än andra reaktorer.Mikroplast kan vara kvar i havet i hundratals år innan det löses upp, och det i kombination med hur stora mängder som sprids ut i havet varje dag gör det till ett stort hot mot exempelvis Östersjön eller lokala svenska insjöar.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen