Spettekakans framtid hotad – hantverket på utdöende
Hantverket bakom den skånska, EU-skyddade spettekakan håller sakta på att dö ut, skriver DN. I dag finns bara sju bagerier kvar som gör den, varav två eller tre på heltid.
En av dem som fortfarande kan konsten är Anna Breséus på Eriksgården spettkaksbageri i Sjöbo. För henne handlar det om att hålla bakverket vid liv.
– Jag gör det för att hålla hantverket igång och kanske hitta en ny kundkrets, i stället för att alla ska stänga.
bakgrund
Spettekaka
Wikipedia (sv)
Spettekaka eller spettkaka (skånska: spiddekauga eller spiddekaga) är ett bakverk och räknas som en skånsk specialitet. "Skånsk spettkaka" är ett geografiskt skyddat livsmedelsnamn inom EU; den måste alltså tillverkas i Skåne för att få bära namnet. Den skånska spettekakan är en av ett antal "spettkakor" med snarlikt innehåll, utseende och tillverkningsmetod (med hjälp av ett roterande spett).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen