Illustrationsbilder. TT
Svenska jobben

Städbranschen granskas noga i jakt på svartarbete

Skatteverket kommer att granska städbranschen särskilt noga i år, rapporterar SVT Nyheter. Myndigheten menar att 10 procent av de 42 miljarder kronor som omsattes i branschen förra året skedde svart.

Arbetsområdet är särskilt svårgranskat eftersom jobbet ofta sker utanför vanlig arbetstid, personalomsättningen är hög och utländsk arbetskraft är vanlig.

– Polisen och arbetsmiljöverket kommer att kontrollera att man inte jobbar under vedervärdiga arbetsvillkor, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Även bygg- och transportbranschen kommer att granskas närmare.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Bild från pressträffen.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

146 döda i covid-19 i Sverige – 36 nya fall inrapporterade

146 personer har dött i covid-19 i Sverige, meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff på måndagseftermiddagen. Det är en ökning med 36 fall sedan Folkhälsomyndighetens uppdatering på söndagen – och den största ökningen av inrapporterade dödsfall på ett dygn hittills, vilket delvis kan förklaras med att det varit helg.

– Det är ett väldigt högt tryck på IVA, framför allt här i Stockholmstrakten, och de gör ett jättejobb, säger han.

I hela världen har över 700 000 personer smittats.

– USA har en ganska snabbt förlöpande epidemi.

Under pressträffen ber också Taha Alexandersson från Socialstyrelsen svenskarna att stanna hemma i påsk.

– Belasta inte regionerna ytterligare.

Följ pressträffen via länken nedan.

27 min
Irene Svenonius/fältsjukhuset i Älvsjö.
undefined

Regionrådet om krisen: ”Mörkare tider väntar”

”Mörkare tider” väntar stockholmarna de kommande veckorna, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) under en pressträff vid det nya fältsjukhuset vid Älvsjömässan.

På sju dagar har behovet av såväl vanlig sjukhusvård som intensivvård fördubblats i regionen och sjukvården har ökat sin kapacitet.

– Stormen tilltar i styrka. Vi måste arbeta mot en tredubbling av vår ursprungskapacitet den närmaste tiden, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson.

Hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) vill dock ingjuta visst hopp:

– Om vi håller ihop har vi goda förutsättningar att klara den här krisen.

Inom en vecka kan det nya sjukhuset I Älvsjö med totalt 600 vårdplatser börja ta emot patienter.

4 tim
Fältsjukhuset i Älvsjö. Bildbyrån
undefined

Stockholms vårdbehov har ökat ”dramatiskt”

Behovet av intensivvård i Stockholm ökar dramatiskt, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i en intervju i P1-Morgon.

Medan statsepidemiolog Anders Tegnell de senaste dagarna talat om en positiv utveckling och färre personer intagna på intensiven för covid-19 har Eriksson en annan bild.

– Det går snabbt nu, men vi har hela tiden planerat för det värsta även om vi hoppats på det bästa, säger han.

Om det ökade sjukvårdsbehovet fortsätter behöver fältsjukhuset som färdigställts vid Älvsjömässan antagligen tas i bruk för att avlasta sjukhusen, enligt Eriksson.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska jobben
Illustration: Ett öde Drottninggatan i Stockholm. TT
Coronaviruset Svenska jobben

Analys: Värre än alla andra kriser, men ljusglimtar finns

Skrämmande siffror och betydligt fler än prognosen för bara en vecka sedan. Så beskriver SR Ekots ekonomikommentator Kristian Åström den rekordhöga varselstatistiken för mars.

– Väldigt få har förutsett den kraftiga nedgången som vi nu ser.

Växande arbetslöshet riskerar att slå mot delar av ekonomin som hittills varit relativt skonade, som banker och fastighetsägare, enligt Åström.

Viktor Munkhammar skriver för DI att tvärstoppet i ekonomin talar för att en ”större del” av de som nu varslats förlorar jobbet.

Jämfört med de värsta månaderna under finanskrisen och 1990-talskrisen är varslen nu närapå dubbelt så många, nämner han.

Men påminner samtidigt:

”Mitt i allt elände ska vi inte heller glömma att en del branscher tvärtom skriker efter arbetskraft”, skriver Munkhammar och nämner sjukvård och distansförsäljning.

10 min
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya chocksiffror: 18 433 varslade senaste veckan

Varslen om uppsägningar når nya rekordnivåer i coronakrisens spår, meddelar Arbetsförmedlingen på en pressträff.

Senaste veckan fördubblades antalet varslade till 18 433 personer, enligt myndighetens statistik. Hittills under mars har 36 800 personer varslats, att jämföra med tidigare rekordnoteringen på 22 217 från november 1992, enligt TT:s sammanställning.

– Det är de högsta siffrorna vi har sett någonsin, säger analyschef Annika Sundén.

– Hälften av varslen under mars lades under förra veckan, fortsätter hon.

Krisande hotell- och restaurangbranschen står för nästan 40 procent av varslen, uppger Arbetsförmedlingen.

– Vi har ännu inte sett att det har påverkat industrin i samma omfattning, säger Sundén.

3 tim
Eva Nordmark. Henrik Säll /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern om jättevarslen: ”Prövande tid väntar oss”

Läget är mycket allvarligt. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i en kommentar till TT efter att Arbetsförmedlingen presenterat nya rekordhöga varselsiffror.

Hon säger att ytterligare åtgärder kommer att behövas.

”Samtidigt kommer inte skattebetalarna kunna rädda alla företag och alla jobb, hela samhället kommer att påverkas av krisen. Sverige har en tung och prövande tid framför sig och den ska vi ta oss igenom gemensamt som ett samhälle”, skriver Nordmark i kommentaren.

Under den senaste veckan varslades 18 433 personer om uppsägning och totalt i mars har 36 800 personer varslats.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell – vem är egentligen ansvarig? Bildbyrån/TT
Coronaviruset Röster om viruset

Experterna: Vem ställer vi till svars när krisen är över?

Förr eller senare är det dags för ansvarsutkrävande för Sveriges hantering av coronakrisen. Är det politikerna eller Folkhälsomyndigheten som då ska ställas till svars? Regeringen eller experterna? Stefan Löfven eller Anders Tegnell? De frågorna funderar statsvetaren Anders Sundell kring på statsvetarbloggen Politologerna.

”Politiker kommer att vinna eller förlora val beroende på hur väl de har klarat krisen; tjänstemän kommer att befordras eller förlora sina jobb. I och med att Sverige har valt en unik väg blir frågan särskilt aktuell här”, skriver han.

Frågan har lyfts av flera experter, politiker och debattörer på senare tid. På sin blogg noterar företagsekonomiprofessorn Bengt Jacobsson att samtliga argumenterar för att politiken måste kliva fram mer. Förenklat, menar Jacobsson, som noterar att det är politiker som har byggt upp organisationen.

”Rimligen är att i första hand lita till den organisering som man själv har skapat, dvs att politiken litar till de expertmyndigheter som finns”, skriver han.

1 tim
Behöver Sverige ett större lager av mediciner? GP:s Håkan Boström vill se ökad beredskap. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: I avvecklingen gick vi för långt – som vanligt

Opinion Vänster eller höger spelar inte någon roll – samtliga stora ledarsidor fokuserar fortsatt på coronakrisen. Medicin och beredskap är den röda tråden i dag.

Ansvaret för avvecklingen av den svenska beredskapen ligger på både socialdemokratiska och borgerliga regeringar, skriver GP:s Håkan Boström. Han menar att Sverige ”sin vana trogen” gått för långt för att ligga i framkant, oavsett om det handlat om nedrustning, skolreformer eller invandring.

Aftonbladets Pernilla Ericson fokuserar på avregleringen av apoteken. Först i denna kris syns det hur ”enormt allvarligt” det är att översynen av läkemedelsförsörjningen har försvunnit.

”Slakten på det allmänna drabbar oss alla”, skriver hon.

Expressen skriver i stället om ”den tysta pandemin” – antibiotikaresistensen. Om den utvecklingen fortsätter varnar tidningen för att världen snart kan stå ”utan effektiva verktyg mot bakterierna”.

Idag 05:31
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Illustrationsbild.  TT.
Coronaviruset Smittans effekter

Direktör får sparken – åkte på semester under stabsläge

Hylte kommun hade just gått upp i stabsläge och en krisledningsgrupp hade tillsatts när kommundirektören Per Borg valde att åka på semester till Thailand. Detta trots att kommunen samtidigt avrådde alla anställda från att göra resor som inte var absolut nödvändiga. Nu har han fått sparken, rapporterar lokala medier.

– När det är skarpt läge är det viktigt att ha ett tydligt ledarskap och det hade varit angeläget att vår högste ledare hade varit på plats, har oppositionsrådet Anna Roos (C) sagt till Hallandsposten tidigare.

42 sek
Illustrationsbild.  TOMAS ONEBORG / SVD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gravida med symtom nekas lustgas vid förlossning

Gravida kvinnor med symtom på coronasmitta kommer inte att få använda lustgas när de föder, rapporterar Vetenskapsradion.

– Det är en internationell erfarenhet att lustgas ökar risken för spridning av droppsmitta, säger Gunilla Hallberg, chef för förlossningsvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Flera sjukhus runt om i landet har dessutom fattat beslut om att partner eller anhörig vid en förlossning ska skickas hem så fort barnet är fött för att minska risken för smittspridning – oavsett om de är friska eller inte.

1 tim
undefined

Facebook investerar en miljard i nyhetsmedia

Facebook meddelar att man kommer att investera 100 miljoner dollar, eller nästan motsvarande en miljard kronor, i nyhetsmedia till följd av coronapandemin. En fjärdedel av pengarna ska gå till lokaljournalistik via initiativet Facebook Journalism Project, medan de resterande pengarna ska gå till nyhetsorganisationer i hela världen för ”ytterligare marknadssatsningar”.

Facebook uppger att man kommer att fokusera på bidrag till massmedia i de länder som drabbats hårdast. Facebook skänkte förra veckan motsvarande 50 000 kronor var till 50 nyhetsredaktioner i USA och Kanada för ”oväntade kostnader” i samband med rapporteringen av virusspridningen.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Elisabeth Svantesson. TT.
Coronaviruset Svenska åtgärderna

M vill ge vårdpersonal minst 5 000 kronor i coronatillägg

Moderaterna vill att vårdpersonal ska få minst 5 000 kronor extra i månaden i coronatillägg, rapporterar Aftonbladet.

– Vi måste visa att vi värderar och ser deras tuffa arbete, säger ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M) till tidningen.

Partiet kräver att regeringen går fram med nya åtgärder i ännu en extra ändringsbudget. Ett av förslagen innebär alltså att öronmärka pengar till vårdpersonal på sjukhus, äldreboenden och i ambulanser.

3 tim
Finansminister Magdalena Andersson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen öppnar för ökat statligt ägande i storbolag

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för statligt ägande i krisande storbolag, säger hon i en intervju med DN.

– Det är absolut en fullt möjlig väg att gå, säger hon till tidningen.

Hon lägger till att det handlar om ett fåtal större bolag för vilka det kan bli aktuellt.

Andersson säger vidare att skattebetalare som är med och tar en risk ska kunna få tillbaka en del av pengarna när det vänder.

Idag 06:24
Illustrationsbild/Björn Eriksson.  TT.
undefined

Idrottsbasen: Halv miljard kanske inte räcker i stöd

En halv miljard kronor har utlovats i krisstöd till idrottsvärlden för att mildra coronavirusets effekter – men Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson flaggar redan för att mer pengar kan behövas.

– Vi får försöka leva så gott vi kan på de här 500 miljonerna under det första halvåret, säger han i en intervju med TT, men han vill redan nu markera att det inte är säkert att summan räcker om krisen blir långvarig.

I en tidigare intervju har Eriksson sagt att han hoppas att pengarna kan börja delas ut i mitten av april.

Idag 04:01
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
Stapeldiagrammet till vänster visar åldern på de 110 svenska dödsfallen. Statistiken visar att en klar majoritet av de som dör i sjukdomen är över 80 år. TT
Coronaviruset Fakta om smittan

Statistik: Var elfte smittad svensk över 70 har dött

Totalt har 1 168 personer i Sverige över 70 år konstaterats smittade av det nya coronaviruset. Hittills har 102 svenska 70-plussare dött i covid-19. Det motsvarar 8,7 procent av det totala antalet smittade i gruppen, alltså ungefär var elfte 70-plussare som har bekräftats med sjukdomen, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

Det finns sannolikt ett mörkertal kring antalet smittade, vilket innebär att andelen smittade som senare dör i själva verket är lägre än 8,7 procent. Av siffrorna framgår det inte hur många av 70-plussarna som har tillfrisknat och hur många av dem som fortfarande vårdas.

Totalt har 3 700 sjukdomsfall konstaterats i Sverige. 255 har lagts in på intensivvårdsavdelning och 110 människor har dött. Siffrorna uppdaterades i går och dödsfall som har rapporterats sedan dess finns därför inte med i kalkylen.

2 tim
WHO
undefined

Över 18 000 nya virusfall i USA – världens högsta siffra

USA rapporterar 18 093 nya konstaterade fall av covid-19 det senaste dygnet. Den siffran är världens klart högsta. Spanien hade nästan 10 000 färre fall, men är trots det tvåa på samma lista med 8 189 nya bekräftade virusfall.

Med 63 159 nya bekräftade fall det senaste dygnet hamnar den totala siffran globalt på 634 835, visar WHO:s senaste dygnsrapport. De flesta som har smittats har tillfrisknat eller är bara lindrigt sjuka.

WHO:s officiella dödssiffra är nu 29 957. Det är en ökning med 3 464 på ett dygn.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 29 mars. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni 30 mars klockan 06.15.

Idag 04:21
Illustrationsbild. Stefan Hörberg/Rithuset AB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO slår fast: Coronavirus är ingen luftburen smitta

Sedan coronaviruset började spridas världen över har det diskuterats huruvida det skulle var luftburet eller inte. Nu går Världshälsoorganisationen WHO ut och slår fast att så inte är fallet.

På Twitter skriver WHO att viruset i huvudsak sprider sig genom droppar från när någon hostar, nyser eller pratar. ”Dropparna är för tunga för att hänga kvar i luften, så de faller snabbt ner till marken och andra ytor”, skriver organisationen.

För att skydda sig mot coronaviruset ska man som tidigare känt tvätta händerna, undvika att vidröra sig i ansiktet, desinficera ytor regelbundet och hålla en meters avstånd från andra.

Igår 20:12
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Illustrationsbild.  Karin Markhede / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Protest mot sänkta krav på skydd: ”Skapar enorm oro”

Regionerna ger numera grönt ljus för att arbeta med coronasmittade patienter i kortärmat och utan munskydd. Det har fått vårdpersonal runt om i landet att ilskna till och på kort tid har en Facebookgrupp, en namninsamling och ett nationellt upprop startats i protest, skriver TT.

Undersköterskan Sara Nordin på Karolinska säger att de sänkta skyddskraven känns som ett slag i ansiktet och att rapporterna om att italiensk vårdpersonal ”dog som flugor” skrämmer.

– Det är så nytt det här viruset, och det är olika bud hela tiden. Det skapar en enorm oro.

1 tim
Anna Helmersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sjuksköterska: ”Alla tror att läget kommer att bli värre”

Arbetet med de allra sjukaste coronapatienterna är ”extremt hårt”, säger intensivvårdssjuksköterskan Anna Helmersson vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna till TT. Förutom rent fysiskt med heltäckande visir som klämmer och gör det svårt att andas har arbetspassen förlängts till 12,5 timmar för att räcka till alla smittade.

– Det går så här långt. Men vi vet ju inte om det här är stormens öga eller om det blir värre. Vi tror väl alla att det blir mer.

Antalet konstaterade smittade i Sverige var under söndagen 3 700.

Idag 04:30
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Människor i skyddsutrustning flyttar kroppen efter en person  Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Dödstal i Iran stiger till 2 757 – över 40 000 fall

Antalet dödsfall orsakade av coronaviruset i Iran steg med 117 personer under det senaste dygnet och ligger nu på 2 757. Samtidigt har antalet bekräftat smittade nu passerat 40 000 personer.

Det meddelade Kianoush Jahanpour, som är talesperson för landets hälsodepartement, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Jahanpour vårdas 13 911 personer i landet på sjukhus, av dem uppges läget vara kritiskt för 3 511.

Trots att Iran är ett av de länder där coronautbrottet slagit till hårdast finns inget officiellt utegångsförbud. Landet har dock beslutat att förbjuda alla utlandsresor fram till den 8 april.

40 min
En död kropp i Wuhan tas omhand av begravningspersonal.   TT NYHETSBYRÅN
undefined

Urnorna visar: Tiotusentals fler kan ha dött i Wuhan

Den verkliga dödssiffran i covid-19 i kinesiska Wuhan kan vara avsevärt högre än vad de officiella siffrorna visar, rapporterar Radio Free Asia.

Enligt myndigheterna har 2 535 personer dött i staden. Men samtidigt har runt 3 500 urnor om dagen lämnats ut till anhöriga den senaste veckan.

– Det kan inte stämma, för krematorierna har varit i gång dygnet runt. Så hur kan så få människor ha dött? säger en invånare till radiostationen.

Sajten Newsweek skriver att det verkliga antalet döda kan ligga på över 25 000.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset