Japans justitieminister Masako Mori / Carlos Ghosn hus i Libanon. TT
Misstankarna mot Carlos Ghosn

Stärkta gränskontroller i Japan efter Ghosns flykt

Japan kommer att stärka sina gränskontroller och se över villkoren för frigivning efter skandalen kring tidigare Nissan-chefen Carlos Ghosn, skriver Japan Today.

Masako Mori, Japans utrikesminister, säger på en presskonferens under måndagen att regeringen redan börjat vidta åtgärder och försvarade också det japanska rättsystemet som hon menar hade gett Ghosn en rättvis behandling.

– Det japanska rättsystemet tillåter att fakta undersöks samtidigt som det upprätthåller de mänskliga rättigheterna, säger Masako Mori.

Det har nu gått en vecka sedan som tidigare Nissan-chefen Carlos Ghosn under spektakulära förhållanden lyckats fly från Japan till Libanon via Turkiet.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Norden
Helsingfors, arkivbild/Statsminister Sanna Marin TT
Coronaviruset Smittan i Norden

Helsingforsregion isoleras – militären vaktar gränsen

Landskapet Nyland, där Helsingfors ingår, har isolerats från övriga Finland i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. En åtgärd som saknar motstycke i fredstid, skriver finska public servicebolaget Yle.

Fritidsresor förbjuds och man får bara röra sig över gränsen om det är nödvändigt.

Hundratals poliser har kommenderats ut för att sätta upp kontrollplatser vid större vägar. Poliser, militär personal och uppemot 750 värnpliktiga kommer att hjälpa till vid avspärrningar för att se att inga obehöriga passerar gränsen, skriver nyhetsbyrån STT enligt TT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

3 tim
Poliser i Helsingfors. Arkivbild. Mikko Stig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Isoleringen kritiseras: ”Regeringen leker gud”

Den finska regeringen tog sent på fredagskvällen beslut om att isolera landskapet Nyland, där Helsingfors ingår. Men förslaget som klubbades igenom fick på förhand utstå hård kritik för sitt innehåll, skriver finska Hufvudstadsbladet.

Martin Scheinin, professor i internationell rätt vid European University Institute i Florens, och Pauli Rautiainen, biträdande professor i offentlig rätt vid universitetet i Tammerfors, skriver i ett blogginlägg att ”regeringen leker gud”:

”Vår bedömning är att man avviker inte bara från grundlagen utan också från de människorättsavtal som Finland har förbundit sig till”, skriver professorerna.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
New York, USA. TT
Coronaviruset Smittan i USA

Brist på skyddsutrustning i New York-vården: ”Uruselt”

Vårdarbetare i hårt drabbade New York kämpar mot långa skift och ett stort behov av skyddsutrustning, rapporterar AFP.

Läkare och sjuksköterskor vittnar om brist på munskydd och skyddskläder.

– Det är uruselt. Det finns inte tillräckligt med pengar, inte tillräckligt med tester, inte tillräckligt med skydd för människor som arbetar med detta, säger en anonym läkare på ett New York-sjukhus till nyhetsbyrån.

Antalet bekräftade fall av coronavirus i USA översteg på fredagen 100 000.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Norge spårar smittade med data – inte aktuellt i Sverige

EU-kommissionen vill att de europeiska teleoperatörerna ska dela med sig av mobildata så att länderna lättare ska kunna räkna ut hur coronaviruset sprider sig. Folkhelsinstituttet i Norge har redan ett samarbete med Telenor som man enligt telejätten ”sätter stort värde på”, rapporterar SVT Nyheter.

I Sverige är det inte aktuellt. Men Telia, Tele2 och Tre säger sig alla ha möjlighet att dela sådana uppgifter med Folkhälsomyndigheten.

– Om myndigheterna är intresserade kan vi självfallet skräddarsy rapporter med fokus på större rörelsemönster, säger Tres kommunikationsdirektör Mårten Lundberg.

2 tim
Lars Sandman. TT/SVT.
undefined

Förväntad livslängd avgör om vården måste välja

När vården nu kan ställas inför svåra beslut där vissa patienter kan behöva prioriteras framför andra har Socialstyrelsen tagit fram nya riktlinjer för att underlätta besluten. I fredagens Aktuellt i SVT förklarade Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik, att riklinjerna kan innebära att en ung patient kan komma att prioriteras framför en äldre.

– Det kan bli så i en extrem situation. Då har vi sagt i riktlinjerna att man vår välja den som har längst förväntad återstående livslängd, sa Sandman.

Han hoppas dock att vården helt ska slippas ställas inför sådana val, och att det viktigaste för att undvika det är att det finns så många intensivvårdsplatser som möjligt.

Igår 22:16
Försvaret förbereder extra intensivvårdsplatser i Älvsjö. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

22 000 smittade svenskar kan behöva sjukhusvård

22 000 svenskar kan bli så sjuka att de behöver vård på sjukhus under coronavirusets första våg i landet. Det rapporterar DN utifrån siffror från en modell av ett ”realistiskt worst-case scenario” från Folkhälsomyndigheten.

5 000 av dem väntas behöva intensivvård, enligt modellen. Totalt omkring 100 000 väntas få sin smitta bekräftad via test.

Siffrorna kommer från en rapport som myndigheten gjorde 20 mars.

Igår 17:57
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Eva-Pia och Anders Isberg har haft sin fiskarstuga i Kivik i 21 år. I år kom de ner en vecka tidigare än vanligt, men det är med blandade känslor. Andreas Hillergren/TT
Coronaviruset Smittans effekter

Ledsna Stockholmsturister: ”Nu plötsligt duger vi inte”

Trots att stockholmarna Eva-Pia och Anders Isberg har haft ett sommarhus i Kivik på Österlen i 21 år känner de sig inte riktigt välkomna i år. Det skriver TT som tagit ett grepp om effekterna av coronakrisen.

– Nu plötsligt så duger vi inte längre. Det är ju det man i princip säger. Jag har ju sett vad man har skrivit i tidningarna, säger Eva-Pia Isberg.

Sedan Stockholmsparet åkte till Österlen har Folkhälsomyndigheten uppmanat svenskar att inte resa i onödan. Många personer på plats bekräftar paret Isbergs bild.

– Jag tycker att det är hemskt att man tänker så – och jag tycker att det är hemskt att jag har börjat tänka så också, för jag vill inte det, säger lokalbon Eva Fristedt.

2 tim
En kondom. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varning för kondombrist: ”Det kommer att bli läskigt”

Det finns risk för en global brist på kondomer till följd av coronakrisen. Det varnar världens största kondomproducent Karex för i en intervju med Reuters. Efter att tre fabriker tvingats hålla stängt i en vecka har 100 miljoner färre kondomer producerats.

– Det kommer att bli läskigt, säger vd:n Goh Miah Kiat, som oroar sig för att bristen ska slå mot olika hjälpprogram i Afrika i flera månaders tid.

Samtidigt konstaterar Goh att efterfrågan på kondomer är hög, särskilt med tanke på att många kanske avvaktar med barn med tanke på osäkerheten just nu.

2 min
undefined

Google lägger åtta miljarder på hjälppaket

Google har meddelat att man sjösätter ett hjälppaket på motsvarande cirka åtta miljarder kronor för att underlätta i kampen mot det nya coronaviruset och för att minska de ekonomiska följderna av dess framfart. Det rapporterar CNBC.

Den största delen av paketet utgörs av en post på närmare 3,4 miljarder kronor i form av annonskrediter till små och medelstora företag. Men Google lanserar också en investeringsfond som ska hjälpa finansiella institutioner att förse små företag med kapital.

Google säger även att man ska försöka få fram uppåt tre miljoner skyddsmasker till vården i samarbete med en av sina större leverantörer.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Gondolliften på väg upp mot Åreskutan. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Ledare: Låt svenskarna resa i påsk – viruset redan spritt

Opinion Alla pratar om coronavirusets effekter på samhället, så även Sveriges ledarskribenter. Den fria rörligheten måste värnas i påsk, tycker DI:s Lotta Engzell-Larsson. Dessutom borde gymnasieskolorna slå upp portarna för sistaårseleverna och Sveriges yttre och inre gränser hållas öppna.

”Man måste acceptera att viruset redan är spritt i vårt land. Att isolera stora grupper friska människor är inte meningsfullt”, skriver hon.

SvD:s Lydia Wålsten ser i stället hur Sverige steg för steg följer andra länders exempel. Hon konstaterar att kritiker velat dra i handbromsen tidigare.

”Sett till utvecklingen för slutenvård i Stockholm verkar det ligga något i det”, skriver hon.

Från Göteborg blickar Adam Cwejman utanför landets gränser. I GP skriver han att Taiwan genom koordinerade insatser och omfattande åtgärder har varit ett föredöme i att stoppa virusspridningen.

1 tim
Illustrationsbilder från Tyskland och Storbritannien.  TT
undefined

Utländska medier: Svenska strategin är inspirerande – men också experimentell

Sveriges strategi för att minska coronavirusets spridning fortsätter att förundra i internationella medier. I en analys för Bloomberg skriver Lionel Laurent att Sverige är ett av världens friaste länder och att de politiskt oberoende myndigheternas ord väger tungt när de säger att karantän inte krävs. Laurent menar att det är en inspirerande men riskfylld strategi.

”Vissa svenskar verkar mer oroade över att ordningen ska braka samman om skolor stängs. (...) Man har tillit till regeringen, men också till att andra medborgare ska göra det rätta”, skriver han.

I ett reportage i Financial Times i veckan kallas den svenska strategin ”experimentell” och man betonar kritiken från experter som professor Joacim Rocklöv.

2 tim
Jennie Nilsson (S). TT
undefined

Minister: Välj svenska varor när ni handlar i butikerna

Opinion Stötta vårt land i denna tid av prövning. Med den uppmaningen inleder landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) sin debattartikel i Aftonbladet.

Hon uppmanar svenskar att välja svenska livsmedel i butikerna, att handla från lokala gårdar och att visa uppskattning över livsmedelsförsörjningen. Enligt Nilsson krävs det nu aktiva beslut från Sveriges konsumenter för att hålla i gång lönsamheten inom livsmedelskedjan.

”Tillsammans bygger vi Sverige starkare”, skriver hon.

39 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Bilar vid en avgiftskontroll på motorvägen mot Wuhan/Människor anländer till stadens tågstation. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Jättestaden Wuhan öppnar igen – första tåget rullar in

Kina har lättat reserestriktionerna för Wuhan – staden där coronautbrottet tog sin början i vintras. Staden, med sina elva miljoner invånare, stängdes ner helt i januari. Invånare förbjöds att lämna, vägspärrar sattes upp och tuffa restriktioner för rörlighet innanför spärrarna.

Strax efter midnatt kunde det första passagerartåget rulla in i Wuhan igen, skriver AFP.

– Jag kunde inte hålla tårarna tillbaka när min dotter sprang till sin pappas famn, säger en 36-årig kvinna som inte kunnat träffa sin man på 10 veckor, till nyhetsbyrån.

Det är fortfarande förbjudet att lämna staden. Den 8 april ska invånarna få resa igen.

2 tim
Ticuna-folket. Fernando Vergara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasiliansk läkare kan ha smittat urfolk i Amazonas

En brasiliansk läkare som nyligen arbetat hos urfolket Ticuna i Amazonas har testat positivt för det nya coronaviruset, skriver Reuters. Åtta personer i stammen hålls nu isolerade för att hindra att smittan sprider sig bland folket.

Smittspridning bland urfolken skulle kunna få katastrofala konsekvenser och deras livsstil i stora grupper med mycket små möjligheter till isolering skulle det göra det lätt för viruset att sprida sig.

Dessutom är det vanligt med nedsatta immunsystem till följd av undernäring och olika sjukdomar.

Igår 22:42
Johannesburgbor i karantän. Jerome Delay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO varnar för ”dramatisk utveckling” i Afrika

Världshälsoorganisationen WHO:s Afrikachef Matshidiso Rebecca Moeti varnar för en ”dramatisk utveckling” av coronavirusets spridning på kontinenten Det skriver AFP.

39 av Afrikas 47 länder har nu bekräftade fall av smittan. Enligt Moeti har man haft runt 300 bekräftade fall om dagen de senaste dagarna. Hittills har kontinenten haft nästan 3 500 fall och 94 dödsoffer på grund av smittan.

Flera länder har infört åtgärder som karantän och utegångsförbud, nu senast Sydafrika som i går satte 57 miljoner människor i karantän i 21 dagar.

Igår 17:33
Läs mer om Coronaviruset
Statshuset i Belfast. JASON CAIRNDUFF / TT NYHETSBYRÅN
Smittan i Europa

Utegångsförbud i Irland: ”Jag vädjar – stanna hemma”

Irland är senaste europeiska land att beordra sina invånare att hålla sig hemma för att stoppa virussmittan, skriver AFP.

– Jag vädjar till varje man, kvinna och barn att göra dessa uppoffringar för kärleken till varandra. Visa att du bryr dig om din familj och dina vänner. Stanna hemma, sa landets premiärminister Leo Varadkar på en presskonferens på fredagen.

Restriktionerna gäller i ett första skede fram till 12 april. Irländarna får bara lämna hemmet för samhällsnödvändigt arbete, för att köpa mat eller besöka vården.

Landet har drygt 2 100 konstaterade fall och 22 dödsfall.

Igår 23:03
Ensamt i Frankrike. Thibault Camus / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fransk karantän förlängs – tusentals intensivvårdas

Senaste dygnet har coronaviruset skördat ytterligare 299 dödsoffer i Frankrike. Premiärminister Edouard Philippe varnar för att ”svåra dagar” väntar – och karantänen som skulle ha hävts på tisdag förlängs med två veckor. Det skriver AFP.

Runt 3 800 patienter intensivvårdas – vilket är nära hälften av alla intensivvårdsplatser i landet, skriver TT. I Parisregionen har sjukhusen larmat att kapacitetsgränsen kommer att nås inom något dygn.

Sammanlagt har Frankrike 32 964 bekräftade smittade och 1 995 dödsfall.

Igår 20:15
Ryssar håller avstånd. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

1 000 smittade i Ryssland – ett coronafall i regeringen

I nuläget har 1 036 personer i Ryssland bekräftats smittade av coronaviruset och fyra av dem har dött. Kreml har även bekräftat att en person i president Vladimir Putins administration har smittats, skriver Reuters.

Enligt Kreml har personen inte varit i kontakt med Putin. Presidenten har tidigare meddelat att inga ryssar får arbeta nästa vecka.

I helgen ska även samtliga caféer, restauranger och affärer stänga. Endast matbutiker och apotek kommer få hålla öppet. Stängningen gäller till 5 april.

Igår 15:20
Läs mer om Smittan i Europa