Annie Lööf. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringen

Statsvetare: Centerpartiet räds inte ett extra val

Annie Lööfs (C) besked att Centerpartiet inte röstar för Stefan Löfven (S) som statsminister kan leda till ”en sista desperat uppgörelse” eller så står ett extra val för dörren, skriver Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, på Twitter.

Jenny Madestam, statsvetare på Södertörns högskola, skriver på Twitter att C inte räds ett extra val. Hon menar att endast L och MP behöver vara rädda för ett nytt val eftersom de vilar på riksdagsspärren.

Hinnfors frågar sig också vad för typ av inflytande Vänsterpartiet skulle ha fått enligt Lööf.

”Sedan en regering väl hade tillträtt skulle V:s inflytande i praktiken ha försvunnit (i budget- och vanliga omröstningar)”, skriver han och menar att C potentiellt skulle kunnat fått stort inflytande.

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Theresa May HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Parlamentet tar kontrollen – tre biträdande ministrar avgår i protest mot May

Det brittiska parlamentet röstade sent på måndagskvällen ja till ett förslag från den konservative parlamentarikern Oliver Letwin som försvagar premiärminister Theresa Mays ställning i brexitprocessen. Ja-sidan vann den ovanliga omröstningen med 329 mot nej-sidans 302.

Letwins förslag innebär att parlamentets ledamöter får sätta dagordningen vid onsdagens ”indikativa omröstningar” om brexit, och då får chansen att driva en annan linje än premiärministerns.

May är inte skyldig att godta förslaget men detta gör det svårare för henne att driva igenom sin linje.

I samband med omröstningen meddelade tre biträdande ministrar i Mays regering – Richard Harrington, Alistair Burt och Steve Brine – att man ämnade att rösta ja till förslaget och därför avgår.

Igår 22:40
REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

May: Inte tillräckligt stöd för en tredje omröstning

Det finns ännu inte tillräckligt stort stöd för att rösta om Theresa Mays utträdesavtal en tredje gång. Det säger premiärministern under en debatt i det brittiska parlamentet, rapporterar Sky News.

May säger att hon beklagar att man tvingats skjuta upp brexit och tillägger att det inte är något alternativ att ändra det utträdesavtal som de brittiska parlamentsledamöterna redan röstat ner två gånger.

Om inte May lyckas samla stöd för sitt utträdesavtal kommer Storbritannien att krascha ut ur EU utan ett avtal den 12 april.

Enligt SVT Nyheter har tidigare uppgifter indikerat att May skulle föreslå en ny omröstning om avtalet redan i morgon, tisdag, men så blev inte fallet.

Igår 15:50
Jeremy Corbyn i det brittiska parlamentet.  Reuters TV / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Corbyn: Brexit har blivit en nationell förlägenhet

Det brittiska oppositionspartiet Labours ledare Jeremy Corbyn tycker att regeringens hantering av brexit har förvandlats till en ”nationell förlägenhet”.

– Folk är frustrerade, till och med de som vill lämna är frustrerade, säger Corbyn i en debatt i parlamentet, enligt The Guardian.

Premiärminister Theresa May är under stor press då hon fortfarande inte lyckats få något stöd för sitt utträdesavtal. Som läget ser ut nu går alltså Storbritannien mot en hård brexit den 12 april.

Corbyn säger att det är dags för det brittiska parlamentet att ta kontroll över processen och att hans parti står bakom en ny folkomröstning för att stoppa en brexit utan avtal eller ett ”kaotiskt Tory-avtal”, rapporterar The Guardian.

Igår 16:15
Läs mer om Brexit
Dramaten/Amanda Lind. Arkivbilder. TT
Josefin Nilsson 1969–2016

Kulturministern: Jag ska träffa Dramaten i morgon

Kulturminister Amanda Lind (MP) ska träffa ledningen för Dramaten med anledning av dokumentären om Josefin Nilsson, skriver hon på Facebook.

Lind skriver att dokumentären om Nilssons liv ”berörde henne djupt”.

”I morgon kommer jag att träffa Dramaten och framöver även våra andra nationalscener. Jag kommer att fortsätta följa vårt förslag som just nu utreds om sanktioner mot arbetsgivare som nonchalerar övergrepp”, skriver hon.

Igår 21:50
Dramaten. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Tidigare pojkvännen: ”Det är helt uppåt väggarna”

Sångaren och skådespelaren Josefin Nilssons tidigare pojkvän uttalar sig nu om SVT-dokumentären där det framkommer att hon hotades och misshandlades av honom.

Dramatenskådespelaren, som på 90-talet dömdes till villkorlig dom för misshandeln, säger till Aftonbladet att han sett delar av dokumentären och att han reagerar på att den är ”märkligt gjord”. ”En slags hämndaria”, kallar han den.

– Det är ju alldeles uppåt väggarna, säger han till tidningen och fortsätter:

– Direkt eller indirekt blir jag anklagad för hennes död, vilket ju är fruktansvärt.

Igår 19:44
Josefin Nilsson. Arkivbild från 1998. Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson 1969–2016

Krönikor: Medier ska inte kompensera lindriga domar

Opinion Många kräver att medier ska namnge den skådespelare som dömdes för misshandel av Josefin Nilsson på 1990-talet. Men kvalitetsmedier har ett ansvar för att inte luckra upp gränserna för vad som kan publiceras, skriver SvD:s Martin Ahlquist i en krönika.

Ahlquist skriver att ”ilskan vällde upp i kroppen” när han såg dokumentären om Nilsson, och att det är förståeligt att många reagerar på det lindriga straffet som skådespelaren fick.

”Men det kan aldrig vara en uppgift att med ett utpekande ’kompensera’ det som upplevs vara alltför ’lindriga’ domar”, skriver han.

Sydsvenskans Maria G Francke skriver att hon tycker att misshandeln av Josefin Nilsson var vidrig men att diskussionen i sociala medier håller på att spåra ur.

”[I] kommentarsfälten pågår de mest hårresande ting. Debattörer, kända feminister, bästsäljande författare och artister med väldigt många följare tappar det helt”.

Igår 16:56
Läs mer om Josefin Nilsson 1969–2016
Trumps USA Rysslandsutredningen
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analys: Trump har fått ett kraftigt politiskt vapen

Sammanfattningen av den särskilde utredaren Robert Muellers Rysslandsutredning ger Donald Trump ett kraftigt politiskt vapen att använda mot kritikerna i Demokraterna och media i början av hans omvalskampanj, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.

”Trumps kritiker kommer att känna att den särskilde åklagaren har gett presidenten en enorm politisk present. Och det är det”, skriver han och tillägger att Trump inte är skyldig till de brott som han anklagats för att ha begått.

Däremot anklagade Trump utredningen för att vara en ”häxjakt”, vilket visade sig vara osant eftersom presidenten då skulle ha åtalats, menar Collinson. Dessutom har hela rapporten ännu inte offentliggjorts, och den kan ju faktiskt visa att presidenten och hans medarbetare gjort sig skyldig till grova etiska överträdelser, skriver han.

Igår 21:09
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trump: Mueller agerade hederligt i utredningen

Den särskilde utredaren Robert Mueller, som lett utredningen om Ryssland påverkat presidentvalet 2016, agerade hederligt, säger USA:s president Donald Trump enligt flera medier.

Samtidigt anklagar Trump utredningen för att ”vara en fruktansvärd sak”.

Uttalandet kommer en dag efter att justitieminister William Barr presenterat en sammanfattning av rapporten med slutsatsen att det inte finns någonting som styrker att presidenten begått brott.

Igår 17:02
Sarah Huckabee Sanders. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

”Demokrater och media är skyldiga Trump en ursäkt”

”Demokraterna och de liberala medierna” är skyldiga president Donald Trump en ursäkt, säger Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders i NBC:s program ”Today”.

– Medierna och Demokraterna har kallat presidenten för en agent för utländska regeringar. Det är en anklagelse som går att jämställa med landsförräderi, vilket kan straffas med döden i detta land... De slösade bort två år och skapade en massiv störning och distraktion från saker som påverkar allas dagliga liv, säger hon.

I sammanfattningen av den särskilde utredaren Robert Muellers rapport, som offentliggjordes i går, framgår att det inte finns någonting som styrker att presidenten begått brott.

Igår 14:13
Läs mer om Trumps USA
Christina Stenbeck delar ut Metro 2003/Ivar Kreuger. TT
Krisen på Metro

Analyser: Framgångssagan på väg mot Kreugerkrasch

På 1990-talet erövrade Metro världsdel efter världsdel under ägaren Jan Stenbeck som kallade den ”tidningens Big Mac”, eftersom den skulle finnas överallt och vara likadan. Nu är bolaget splittrat i en mängd små bolag som Ivar Kreugers tändsticksbolag – och den svenska delen är på väg mot konkurs, skriver SVT:s Per Andersson i en analys.

DN:s Martin Jönsson skriver att det finns naturliga orsaker till att Metro har det kämpigt, men att den kollaps som tidningen tycks vara på väg mot är ett resultat av bristande ansvar från de senaste ägarna: Mats Qviberg och senare Christian Ager-Hansen.

Även SvD:s Malin Ekman tror att det blir svårt för Ager-Hansen att få Metro på rätt köl.

”För att lyckas som medieentreprenör krävs i regel kunskap om branschen och en hållbar intäktsmodell”‚ skriver hon.

Igår 19:20
Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen på Metro

Metro har slutat tryckas – ingen tidning i morgon

Krisande Metros papperstidning kommer inte att delas ut i morgon. Tryckningen har stoppats, erfar Expressen.

Tryckeriet uppger för DN att Metro inte kunnat förskottsbetala tryckningen.

Bakgrunden är tidningens skulder på närmare 9 miljoner kronor som Kronofogden försöker inkassera.

Under måndagen ska Kronofogden ha gått igenom Metros bankkonton i Nordea i jakten på pengar. Förra veckan säkrade myndigheten 2,8 miljoner kronor på tre konton och i dag upptäcktes ytterligare 98 145 kronor.

Nästa steg kan bli en fysisk utmätning av föremål på Metros redaktion som kan säljas. Utmätningen kan dock stoppas om Metros ägare Christen Ager-Hanssen lyckas få en företagsrekonstruktion beviljad i tingsrätten.

Igår 18:00
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen på Metro

Bekräftat: Tidningen Metro ansöker om rekonstruktion – personal fick inte ut lön

Personalen på Metro ska inte ha fått sina löner i dag. Det uppger flera källor för Expressen. I ett brev från vd Christen Ager-Hanssen till den hårt prövade personalen står det:

”Administrativt får man räkna med att det tar cirka en vecka innan marslönerna når de anställdas bankkonton.”

I brevet bekräftas också att Metro ansöker om företagsrekonstruktion.

– Det är orolig stämning, säger en Metromedarbetare till tidningen.

De senaste dagarna har det framkommit att Metro har tiotals miljoner kronor i skulder till bland annat Skatteverket, SL och hyresvärden Alexta. Kronofogden har slagit till mot Metros konton.

Igår 10:17
Läs mer om Krisen på Metro
Regeringens anhängare i Venezuela. Natacha Pisarenko / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Krisen i Venezuela

Pompeo varnar Ryssland: USA förblir inte passivt

USA:s utrikesminister Mike Pompeo varnar Ryssland för att USA ”inte kommer att förbli passivt” medan Ryssland förvärrar spänningarna i Venezuela, skriver AFP. Detta efter rapporter om att ett 100-tal soldater landat i landet på söndagen.

– Det fortsatta inflödet av rysk militär personal för att stödja Nicolás Maduros olagliga regim i Venezuela riskerar att förlänga lidandet för det venezuelanska folket som överväldigande stödjer interimpresidenten Juan Guaidó, säger han.

I telefonsamtalet mellan utrikesministrarna svarade Ryssland att USA försöker iscensätta en kupp i landet.

USA och Ryssland har motsatta politiska och ekonomiska intressen i maktkampen mellan Maduro och Guaidó.

Igår 18:33
Läs mer om Krisen i Venezuela
Samuel Umtiti och Kylian Mbappé. AUDE ALCOVER / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Mardröm för Erik Hamrén – Island krossat av Frankrike

Erik Hamréns tuffa tid som isländsk förbundskapten fortsätter. I kväll förlorade man med 0–4 borta mot världsmästarna Frankrike efter tre snabba mål av fransmännen i andra halvlek.

Samuel Umititi nickade in 1–0 för fransmännen i 12:e minuten. Islänningarna försvarade sig hyggligt halvleken ut men i andra halvlek gjorde Olivier Giroud 2–0, Kylian Mbappé 3–0 och Antoine Griezmann 4–0.

Hamrén har bara en seger, och målskillnaden 3–17, på fem tävlingsmatcher som isländsk förbundskapten.

Igår 22:10
Forsberg. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Agenten slår tillbaka mot konfliktrykten i landslaget

Emil Forsbergs och Victor Nilsson Lindelöfs agent Hasan Cetinkaya kommenterar nu för första gången den senaste veckans turbulens inom det svenska landslaget.

I en intervju med Expressen säger Cetinkaya att Forsberg har en skadekänning och att han egentligen inte borde ha åkt till samlingen ”med tanke på hans fysiska tillstånd”.

Cetinkaya förnekar också att han själv har en tvist med Janne Andersson, och dementerar kraftfullt uppgifterna om att Nilsson Lindelöf ska ha tackat nej till samlingen på grund av missnöje med petningen av John Guidetti.

– Givetvis är det påhittade nyheter. Lögner. Det är nästan som att det är något som man ska skratta åt, att Victor skulle tacka nej på grund av att en lagkompis inte är med, säger han till tidningen.

Igår 15:45
Läs mer om Fotbolls-EM 2020

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
En explosion orsakad av ett israeliskt flygangrepp. Adel Hana / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Israel-Palestina-konflikten

Uppgifter om eldupphör efter nya raketer mot Israel

Ett tiotal raketer avlossades på måndagskvällen från Gazaremsan mot Israel, skriver AFP.

Flyglarmet ska ha gått på flera israeliska orter i närheten av gränsen, uppger den israeliska militären. Samtidigt rapporterar flera olika medier att Hamas uppger att ett avtal om eldupphör uppnåtts mellan olika palestinska fraktioner i Gazaremsan och den israeliska sidan med hjälp av egyptisk medling.

Attacken kommer efter att Israel angripit Hamas-mål i Gazaremsan som svar på att en raket avfyrats mot Tel Aviv och skadat sju personer på morgonen. Israels militär ska ha träffat Hamas-ledaren Ismail Haniyas kontor i angreppet, uppger en källa inom israeliska militären för AFP.

Igår 20:11
Benjamin Netanyahu. Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Israel-Palestina-konflikten

”Israel svarar kraftfullt mot hänsynslös aggression”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att militärens attack mot Hamas-mål i Gazaremsan är en hämnd för den ”hänsynslösa aggressionen”, skriver AFP.

– I detta nu svarar Israel kraftfull mot denna hänsynslösa aggression, sa Netanyahu under en pressträff med USA:s president Donald Trump och tillade:

– Israel tolererar inte det här, jag tolererar det inte.

Trump framförde sina kondoleanser efter raketattacken som skadat sju personer i Tel Aviv tidigare i dag och sa att USA stödjer Israels ”rätt att försvara sig”.

Igår 16:56
Läs mer om Israel-Palestina-konflikten