Bevaka
Annie Lööf

Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Expressens partiledardebatt

Så var valspurtens första debatt – ämne för ämne

Det blev en hätsk debatt mellan partiledarna i valspurtens första debatt i Expressen TV och DI TV. Fyra ämnen diskuterades: sjukvård, klimat, ekonomi och migration.
Alliansledarna anklagade statsminister Stefan Löfven (S) för brutna vårdlöften varpå han kontrade med att vårdköerna inte blir kortare när Alliansen sänker skatterna. KD-ledaren Ebba Busch Thor ansåg att Löfven och MP svikit väljarna genom att ”sol-och-våra” cancervården.
I klimatdebatten gick Isabella Lövin (MP) till hård attack mot Jimmie Åkesson (SD) och menade att han inte förstått allvaret i ”samhällets största utmaning” när han säger att det inte är seriöst att göra politik av vädret en enskild sommar.
– Du kallar dig Sverigevän, men du informerar dig inte om bränderna, säger Lövin.
KD-ledaren öppnade för klimat och miljö för nya kraftverk i Sverige för att få tillgång till ”ren el”.
– Det kommer att behövas mycket mer el och inte mindre el, sa Busch Thor.
Ekonomidebatten kom främst att handla om skatter och Alliansen som anklagade regeringen för att ”slösa bort en högkonjunktur”.
Sist ut var migrationspolitiken då mycket kom att handla om gymnasielagen för ensamkommande. Både Lööf och Lövin var noga med att poängtera att det är ”människor det handlar om”. Löfven pratade om hösten 2015 som en exceptionell händelse och menar att hela EU måste ta ett samlat ansvar.
– Nu ger vi alla ungdomar som hamnade i kläm en möjlighet att söka uppehållstillstånd igen. Det är ingen amnesti, utan en möjlighet att söka vid ett tillfälle.
Åkesson sa att SD varit det enda partiet som varit en blåslampa i baken på de andra.
– Nu vädjar jag till svenska folket. Rösta på Sverigedemokraterna så att vi kan fortsätta agera blåslampa på det här.
Sist ut diskuterades regeringsfrågan. Löfven menar att det är upp till väljarna, och att det inte går att ge några besked före valet. Kristersson menar att M kan regera i minoritet.
Åkesson sa att han är beredd att samarbeta med alla partiledare.
– Men man tänker regera det här landet utan mig. Väljarna kommer att straff er, sa han.

Igår 20:21
Jan Björklund. Expressen TV
Valet 2018 Expressens partiledardebatt

Björklund: ”I Sverige lönar det sig inte med utbildning”

Ekonomidelen i kvällens partiledardebatt kom främst att handla om skatterna och välfärd. L-ledaren Jan Björklund menar att Sverige har högst skatter på arbete i världen, och att de största förlorarna blir de som kvinnodominerade akademikeryrkena.
– Vi vill slopa den statliga inkomstskatten i de här grupperna. I Sverige lönar det sig inte att utbilda sig längre.
Sjöstedt svarar med att V vill sänka skatten för majoriteten av svenskar, men höja skatten för de som tjänar pengar på pengar.
– De rikaste behöver inte mer i plånboken. Det behöver pensionärer och låginkomsttagare.
M-ledaren Ulf Kristersson och C-ledaren Annie Lööf inledde med att gå till attack mot regeringen för att inte ha använt högkonjunkturen.
– De slösar bort högkonjunkturen genom att spendera pengar. Det är helt fel, säger Kristersson och fortsätter:
V-ledaren Jonas Sjöstedt rök ihop med M-ledaren Ulf Kristersson.
– Elefanten i rummet är inte Jimmie Åkesson, det är ojämlikheten i Sverige. Vi har ett skattesystem i Sverige som är riggat för de rika. Nu är det dags för miljardärerna att göra rätt för sig, säger Sjöstedt.
M-ledaren säger att det är hög skatt på låg inkomst som är värre. Kristersson menar att han vill ta saker ”i rätt ordning”.
– Ojämlikheten är ett problem, men det jag oroar mig för är de barn som aldrig får se sina föräldrar gå till jobbet.

Igår 19:36
Alliansen presenterade gemensam miljöpolitik på Stena Line i Göteborg.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Sverige och klimathotet

Alliansens miljöförslag: Fler ska köra klimatsmart

Fossilfri tankning och laddning, riktad satsning på utveckling av biobränsle till flyget och utveckla bonus-malussystemet. Det var bara några delar av Alliansens gemensamma miljöpolitik som presenterades under en pressträff i dag.
– Sverige behöver ha en stark krisberedskap och en långsiktig klimatpolitik, säger Ulf Kristersson.
– Vi måste kunna förena lägre utsläpp, att vara ett föredöme i världen och tillväxt i ekonomin, säger han.
Flera förslag handlar om transportsektorn som står för en tredjedel av de totala växthusgasutsläppen i Sverige. De vill se över hur skatten på elektrifierad kollektivtrafik, tunga fordon och miljölastbilar ska kunna sänkas. Alliansen vill gynna dem som köper en klimatsmart bil och möjliggöra fossilfri tankning i hela landet.
– Vi måste också göra det enklare för människor att göra gröna val, säger Annie Lööf och understryker att ny teknik kommer att bli viktig för en ny offensiv klimatpolitik.
När det kommer till flyget vill Alliansen göra en riktad satsning på utveckling av biobränslen för flyget för att utveckla hur vi reser.
– Här är vi kritiska till regeringen eftersom flygskatten inte är en skatt på utsläppen utan på resor, säger Jan Björklund och fortsätter:
– Vi ska inte sluta flyga, men vi ska flyga grönare.
Alliansen vill inrätta ett nytt program för att skydda värdefull natur samtidigt som skogsägare får en rimlig ersättning.

Igår 09:54