Per Bolund, Märta Stenevi och Isabella Lövin.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
MP-kongressen 2019

Stenevi: Låt andra partier hånflina åt bäversafari

Miljöpartiets nyvalda partisekreterare Märta Stenevi passade i sitt första tal på att ge en känga till partiets kritiker.

– Låt andra partier och deras debattörer hånflina åt bäversafari, vi vet vilka eldsjälar inom ekoturismen som vi försvarar. Låt dem driva med oss om storhandling med lådcykel – vi är ju de som ser till att det finns kollektivtrafik till mataffären för de som inte har råd med bil.

I slutet på april skrev Moderaterna på Facebook att regeringens vårbudget satsade ”170 miljoner på bäversafari samtidigt som de skär i både polisen, äldrevården och psykiatrin”.

Toppnyheter

Klimatmanifestationen har inletts i Australien.  Steven Saphore / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Miljontals väntas ansluta till Thunbergs klimatstrejk

Under fredagen kommer miljontals människor ledda av svenska Greta Thunberg och organisationen Fridays for future strejka för klimatet – från Melbourne till Delhi och New York. Det skriver The Guardian.

Totalt planeras över 3 300 klimatstrejker enligt Fridays for futures. Aktivister strålar samman i 120 länder på samtliga världens sju kontinenter.

– Vi, de unga, är rädda för att vår framtid förstörs av klimatförändringarna. Inspirerade av Greta Thunberg har vi anslutit oss till kampen för klimaträttvisa, säger den sydafrikanska aktivisten Ruby Sampson, vars organisation African climate alliance klimatstrejkar i Kapstaden i dag, enligt TT.

Thunberg befinner sig själv i New York där hon befinner sig för FN:s klimattoppmöte, vilket inleds måndag.

1 tim
Illustrationsbild. TT
undefined

Hjälpinsatser kan kosta 200 miljarder om tio år

Hjälpinsatser för klimat- och väderrelaterade katastrofer kan komma att kosta 200 miljarder kronor om tio år, enligt en rapport från Röda korset. Det är nästan dubbelt så mycket jämfört med vad det kostar i dag.

– Ju rikare länderna är, desto högre blir kostnaderna, säger Margareta Wahlström, ordförande för svenska Röda korset, till TT.

Rapporten syftar till direkthjälp vid översvämningar, stormar, torka och bränder, där det finns en koppling till klimatförändringar.

Organisationen menar att kostnaderna kan kapas upp till 90 procent med rätt insatser.

Igår 19:46
Läs mer om Klimatförändringarna
Nyamko Sabuni.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bindefelds 60-årsfest

Sabuni om kritiken mot festen: ”Mediedramaturgi”

L-ledaren Nyamko Sabuni kallar kritiken mot hennes deltagande i festfixaren Micael Bindefelds 60-årsfirande för ”mediedramaturgi”, rapporterar Aftonbladet.

– Micael och jag är vänner och jag tackade ja till att delta på festen redan innan jag blev partiledare.

Sabuni deltar, tillsammans med bland andra Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson, vid Bindefelds 60-årsfest i Tel Aviv, något som väckt kritik. Bindefeld har tidigare sagt att han står för alla festdeltagares resor och uppehälle.

2 tim
Nyamko Sabuni, Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. TT
undefined

Analyser: Partiledarna kan festa vidare med Bindefeld

Ulf Kristerssons, Ebba Busch Thors och Nyamko Sabunis resa till Tel Aviv för Micael Bindefelds 60-årsdag är en uppvisning i omdömeslöshet, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys.

Mellin skriver att partiledarna har viktigare saker för sig och att det är hyckleri att resa bort när de predikar att alla ska jobba.

”Riksdagen öppnade i tisdags förra veckan. Men redan efter drygt en vecka tycker partiledartrion att det är dags att logga ut för lite rekreation.”

Expressens Fredrik Sjöshult skriver att partiledarna inte har gjort något olagligt, och att spekulationerna om misstänkt mutbrott är ogrundade. Enligt honom finns det för det första inget som tyder på att partiledarna kan fatta beslut som gynnar Bindefeld, för det andra kan det inte utgöra något brott om partiledarna är vän med festfixaren.

”Svensk mutlagstiftning kan anklagas för att vara tandlös men rättspraxis visar tydligt att Micael Bindefeld och partiledarna kan festa vidare i lugn och ro i Tel Aviv”.

Igår 16:51
Tel Aviv. Arkivbild. Wikimedia
undefined

Professor: En åklagare bör titta på partiledarnas resa

Ulf Kristerssons, Ebba Busch Thors och Nyamko Sabunis deltagande på Micael Bindefelds 60-årsfirande i Tel Aviv bör utredas av åklagare. Det säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, till Aftonbladet.

Knäckfrågorna är om partiledarna betalar för resorna själva, och om de är vänner till Bindefeld, enligt Lundin. Samtliga partiledare säger att de är nära vänner med Bindefeld. Kristersson betalar för resan ner men bjuds på allt annat. Busch Thor får kostnaderna betalda, säger hennes pressekreterare till DN. Det är oklart hur det är med Sabuni.

– Är man personlig vän får man alltid ge varandra grejer. Men vet vi att de är det? Bindefeld verkar ha en stor vänkrets, men det kan man ju å andra sidan ha, säger Lundin till tidningen.

Igår 14:56
Läs mer om Bindefelds 60-årsfest
Daniel Kindberg på väg in till Ångermanlands tingsrätt i Härnösand.  Mats Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Klubbkrisen i ÖFK

Kindberg hörs i rätten: Ska beskriva hur jag upplevt det

ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg, som tillsammans med två andra står åtalad för grov ekonomisk brottslighet, ska för första gången höras i tingsrätten i dag.

– Det ska bli väldigt skönt för mig att beskriva hur jag upplevt det, säger han till Fotbollskanalen.

Redan när förhandlingarna bara hade pågått i två dagar, och det än så länge bara var åklagaren som gjort sin sakframställan, sa Kindberg att det var svårt att bara sitta tyst.

– Det är frustrerande att inte bara kunna ställa sig upp och säga saker ibland, sa Kindberg till TT då.

Men nu är det Kindbergs tur att prata och ge sin version av den fakturakarusell som åklagaren påstår varit brottslig och vars syfte varit att förse Östersunds FK med pengar. Enligt åklagaren rör det sig om ett invecklat upplägg med falska fakturor som på ett brottsligt sätt hjälpt laget.

33 min
Daniel Kindberg klappar om Ravel Ryan Morrison JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
undefined

Kindberg: ”Vill inte stå i vägen för goda krafter”

ÖFK:s förre ordförande Daniel Kindberg kommer inte skjuta till några pengar för att hjälpa sin gamla klubb ur den ekonomiska kris de befinner sig i – av respekt för andra investerare, skriver Sportbladet. Kindberg anser att hans pågående rättegång kan vara känslig för vissa aktörer och att han därför avstår.

– Jag ska inte stå i vägen för de goda krafter som vill komma in nu för att investera i och satsa på klubben, då räcker jag upp händerna, säger han i en intervju med tidningen.

Idag fortsätter rättegången mot Kindberg och de ytterligare två personer som tillsammans står åtalade för grov ekonomisk brottslighet.

Igår 09:11
Läs mer om Klubbkrisen i ÖFK
Malmös polismästare Stefan Sintéus TT
Svenska brottsbekämpningen

Malmöpolisen: Gör det enklare att söka i bostäder

Malmöpolisen vill att det blir enklare att söka igenom bostäder, hellre än att det införs visitationszoner som ger polisen rätt att visitera vem som helst på vissa specifika platser, rapporterar P4 Malmöhus.

– Om vi har en bostad där en kriminell håller till kan vi inte lika lätt kontrollera den som när vi visiterar en person, säger han till radion.

Förslag om visitationszoner har förts på tal den senaste tiden, men Malmös polismästare Stefan Sintéus tycker att den befintliga lagen är tillräcklig när det gäller att visitera personer.

1 tim
Illustrationsbild. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Var är de nya reglerna för väktare, Mikael Damberg?”

Opinion Inrikesminister Mikael Damberg (S) måste hålla sitt löfte om att utreda nya regler för ordningsvakter och väktare, skriver M-politikern Kristoffer Tamsons på SvD Debatt.

Enligt Tamsons har polisen på allt fler orter dragit sig tillbaka till förmån för ordningsvakter. Samtidigt saknar vakter och väktare befogenheter, utbildning och verktyg för att göra polisens jobb, skriver han. Han kräver nu att Damberg tillsätter den utredning som han lovade i våras.

”Att polisen som rättsväsendets garant för medborgarnas trygghet och säkerhet nu inte har resurser att upprätthålla det samhällskontrakt medborgarna har rätt att förvänta sig är fullkomligt ohållbart”.

Igår 20:13
Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Om poliserna själva får välja: Slopad mängdrabatt

För att bekämpa gängkriminaliteten behövs fler poliser, samt att mängdrabatten och straffrabatten för yngre slopas. Det svarar poliserna själva i en undersökning gjord av Polisförbundet, rapporterar SVT Nyheter.

Den högst prioriterade åtgärden är slopad mängdrabatt för den som döms för flera brott. 55 procent svarar att de vill ta bort mängdrabatten. 48 procent av medlemmarna svarar att det behövs fler poliser och nästan lika många, 46 procent, anser att straffrabatten för unga måste slopas.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger att man bör lyssna på professionen och att det inte finns någon ”quick fix”.

Igår 11:42
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen