Hem
Arkivbild. ANDREW KELLY / TT NYHETSBYRÅN

Stockholmbolag som rasat mest och de som klarat sig

Flera tunga Stockholmsbolag börjar närma sig en halverad aktiekurs i de breda börsrasen som inleddes i februari. I ett antal fall är det inte svårt att se varför – de har direkt exponering mot orosmolnen i ekonomin:
Lundin Petroleum (–43 procent senaste månaden): Det är nog ingen vild gissning att det är det djupa oljeprisfallet som gör avtryck i aktiekursen.
Pandox (–44 procent): Att hyra ut fastigheter till hotell är tufft när hela resebranschen går på knäna.
Intrum (–44 procent): Låneportföljen i Italien är rejäl och landet är det värst coronadrabbade i Europa.
Värst i Large Cap-listan har det gått för Veoneer (–45 procent). Tydliga konjunkturbolag som SSAB, Boliden och Sandvik har också tagit rejält med stryk och fallit mer än 30 procent. Men det finns också storförlorare där exponeringen inte är lika glasklar, till exempel Saab (–33 procent).

Inget Large Cap-bolag har klarat sig utan nedgångar den senaste månaden. Men tidigare kursrusaren Evolution Gaming är bara ner 2 procent. Defensiva aktier som Swedish Match (–7 procent), Axfood (–11 procent), Ica (–12 procent), Essity (–12 procent) och Tele2 (–13 procent) har också klarat raset jämförelsevis bra.

Annons

Läs mer

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons