Dagens börs

Stockholmsbörsen öppnar på plus

Ett gäng rapporter trillade in före Stockholmsbörsens öppning på tisdagen – där handeln började kring nollan men tog fart under eftermiddagen. Vid stängning var utvecklingen:

  • OMXS30: +0,5 %
  • OMXSPI: +0,4 %

Volvo och Autoliv var draglok och toppade storbolagslistan med uppgångar på 2 respektive drygt 3 procent. Duon hakade på fordonskoncerner ute i Europa.

Spelbolagen Leo Vegas och Netent släppte bokslut under morgonen.

Leo Vegas kallade 2018 för ”det mest utmanande året i historien” och redovisade en lägre vinst än väntat i fjärde kvartalet. Aktien tappade 3 procent.

Netent flaggade för en trög start på 2019 samt att lanseringen i Pennsylvania skjuts upp. Aktien rasade över 11 procent.

Även spelbolagen Kindred och Betsson tappade, men utan att släppa rapporter. Duon kan påverkas av spelreglering på den nederländska marknaden.

Eniro rasade 7 procent efter goodwillnedskrivningen på totalt 565 miljoner kronor, i rapporten som släpptes redan i går kväll.

Även kredithanteringsföretaget Hoist, ner 16 procent, polymerkoncernen Nolato, ner 5 procent, föll tungt på sina bokslut.

Bättre gick det för Moberg Pharma som rusade nästan 40 procent. Specialistläkemedelsbolaget meddelade inför sitt bokslut i morse att man säljer sin verksamhet för receptfria produkter för 1,4 miljarder kronor samt ett samarbete med Bayer kring ett preparat mot nagelsvamp.

New York-börserna i går
• S&P 500: +0,1 %
• Nasdaq: +0,1 %
• Dow Jones: –0,2 %

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina beordrar resebolag att sluta sälja paketresor

Inga fler paketresor inom landet såväl som utomlands. Så lyder Pekings order till resebolagen under fredagen, enligt Bloomberg.

Syftet med beskedet är att hindra smittspridningen av det nya coronaviruset, som hittills dödat 26 personer.

Kunskapen om det nya coronavirus som började spridas från Wuhan i Kina är fortfarande liten men flera städer har isolerats.

Rent ekonomiskt kan sjukdomen innebära en rejäl smäll. Direkt skriver att kinesiska turister antas ha spenderat 130 miljarder dollar utomlands 2018.

1 tim
Illustrationsbild.  REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två misstänkta fall av coronaviruset i Finland

Två kinesiska turister har sökt vård i Ivalo i norra Finland efter att ha fått influensaliknande symtom som kan vara coronaviruset, rapporterar Svenska Yle.

Proverna ska nu skickas på analys och ett preliminärt resultat väntas under fredagseftermiddagen.

– Den kinesiska familjen turistar i Lappland sedan några dagar. De har kommit dit från Wuhan i Kina via Norge, säger infektionsöverläkaren Markku Broas till Svenska Yle.

4 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Erna Solberg.  Terje Bendiksby / TT NYHETSBYRÅN
Sprickan i Norges regering

Norge har ny regering efter Fremskrittspartiets avhopp

Norska statsministern Erna Solberg har nu presenterat sin nya regering. Liberala Venstre och Kristelig Folkeparti får fyra statsråd var och Solbergs egna parti Høyre får tolv. Det betyder att Norge fått sin första minoritetsregering på 15 år, skriver Aftenposten.

– Det blir en lite nyare, men erfaren regering, säger NRK:s politiske kommentator Lars Nehru Sand.

Orsaken till den norska regeringskrisen är att Fremskrittspartiet förra veckan lämnade regeringen.

36 min
Jan Tore Sanner. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Han tar Jensens plats som finansminister

Jan Tore Sanner (Høyre) väntas bli ny finansminister i Norge, enligt uppgifter till NRK och Dagens Næringsliv.

Utnämningen väntas offentliggöras av statsminister Erna Solberg på fredagen, tillsammans med en lång lista ministerbyten, både nya och gamla namn. Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen hade posten tidigare. Efter att FRP lämnade regeringen i veckan bildar Høyre, Venstre och Kristelig Folkeparti minoritetsregering, men väntas söka fortsatt stöd från FRP i Folketinget.

Sanner är i dag utbildningsminister.

Igår 18:18
Monica Mæland och Sveinung Rotevatn. TT
undefined

Nya ministernamn läckta – Norges regering stuvas om

Monica Mæland (Høyre) blir Norges nya justitieminister när luckorna efter Fremskrittspartiet ska täppas igen, uppger källor för Bergens tidning och Aftenposten. Jan Tore Sanner (Høyre) väntas bli finansminister och Sveinung Rotevatn (Venstre) blir klimat- och miljöminister, uppger källor för Dagens Næringsliv och NRK.

Det arbetas intensivt med att fylla luckorna i den norska regeringen efter att Fremskrittspartiet lämnade tidigare i veckan, skriver NRK, som fått en lista med nya namn som bekräftats av flera källor nära processen.

Statsminister Erna Solberg planerar att offentliggöra ändringarna i regeringen på fredagen klockan 11, skriver NRK.

Igår 17:18
Läs mer om Sprickan i Norges regering
Sprängda adressen på Östermalm.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sprängning på Östermalm kopplas till knarkcentral

Delar av det bostadshus på Östermalm i Stockholm som utsattes för en explosion i förra veckan har använts som knarkcentral där kunder bland annat kunde köpa kokain och cannabis, enligt uppgifter till Expressen.

Tanken med knarkcentralen är att försvåra för polisen att skapa en beviskedja kring narkotikahandeln då försäljningen inte skedde direkt mellan säljare och köpare.

– De här personerna är proffs. Det är inte någon som odlar hemma om man säger så. Man kan köpa olika grejer, berättar en person som själv köpt narkotika på adressen för tidningen.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna om att bostadshuset på Östermalm använts som knarkcentral.

5 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Känd kriminell gripen för sprängdådet

Den man som på onsdagen greps misstänkt för sprängdådet mot en adress på Östermalm tidigare i månaden har kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos. Det skriver Expressen som hänvisar till uppgifter till tidningen.

Enligt uppgifter till SvD ska han ha varit villkorligt frigiven efter ett långt fängelsestraff.

Enligt tidningen har han fotograferats av polisens spanare när han har deltagit vid Bandidosfester. Han ska också vara kopplad till gängkonflikterna i Östberga och Bredäng i södra Stockholm. Förra året åtalades han för föreberedelse till mord, men friades senare. Han har dessförinnan dömts för mordförsök.

22 jan
Läs mer om Explosionen på Östermalm
Trumps USA Riksrätten mot Trump
Jim Risch, Rand Paul och Marsha Blackburn. TT
Trumps USA Riksrätten mot Trump

Kritik mot korsord, tupplur och bokläsning i senaten

Senatorer från båda politiska sidor kritiseras för att inte uppföra sig under riksrättsprocessen mot Donald Trump, enligt en sammanställning BBC News har gjort.

Redan första dagen la Kentuckysenatorn ​och republikanen Rand Paul handskrivna lappar på sitt skrivbord med texter som ”S.O.S” och ”hjälp mig”. Sedan dess har han kastat minst ett pappersflygplan och löst korsord.

Demokraten Mark Warner verkar ha tagit en tupplur efter att ha lutat sig mot sitt skrivbord i 20 minuter. Även republikanen Jim Risch har setts blunda flera gånger. En talesperson för Idahosenatorn har dock förnekat att han sov och hävdat att Risch ”lyssnade noga med stängda ögon”.

1 tim
Donald Trump. Arkivbild. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Majoritet av amerikanerna tror att Trump är skyldig

63 procent av den amerikanska befolkningen är antingen säkra på eller finner det troligt att president Donald Trump har gjort sig skyldig till någon form av brott, rapporterar Washington Post och hänvisar till en undersökning gjord av Pew research center.

Svaren skiljer sig dock beroende på vilket parti man sympatiserar med.

Bland republikanska väljare är det bara runt en av tre som tror att Trump brutit mot lagen och 59 procent av dessa anser att han ändå borde få sitta kvar.

Igår 18:14
Läs mer om Trumps USA
Avspärrning efter sprängning i Malmö. Illustrationsbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Endast sju dömdes för sprängdåd under 2019

Trots att antalet anmälda sprängdåd ökade kraftigt under 2019 så har endast sju personer dömts, enligt en granskning som genomförts av SR Ekot.

– Det är svårt med den tekniska bevisningen när det har sprängts. Det mesta sprängs ju bort i samband med detonationen, säger Marie Borgh, chef för det nationella bombskyddet till Ekot.

Totalt gjordes 257 anmälningar under förra året. Enligt polisen är det vanligaste motivet att skrämmas, inte att döda. Men i många fall tycks gärningsmännen vara likgiltiga för eventuella dödsfall.

– Vissa av laddningarna har varit så kraftfulla att det funnits en risk för det. Det struntar man uppenbarligen i, säger Marie Borgh.

4 tim
Illustrationsbild. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hemlig dataavläsning skjuts upp med en månad

Den nya lagstiftningen kring hemlig dataavläsning av brottsmisstänktas datorer och mobiler skulle ha trätt i kraft den 1 mars men skjuts nu upp med en månad, rapporterar Ekot. Hemlig dataavläsning är en del i regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet.

Frågan bereds fortfarande och riksdagen ska fatta beslut den 19 februari. Lagförslaget har brett politiskt stöd i riksdagen.

– Det är viktigt att vi har en bra beredning i riksdagen och att konstitutionsutskottet får möjlighet att yttra sig, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

Igår 23:06
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund