Bevaka
Leo Vegas AB

Dagens börs

Skanska klättrade på rapport – OP rasade men kom igen

Stockholmsbörsen klättrade försiktigt på torsdagen och båda de ledande indexen noterades nära nya rekordnivåer. Vid stängning var utvecklingen:
• OMXSPI: +0,1 procent
• OMXS30: +0,1 procent
Världens börser har under dagen fått stöd av ett besked från Kina om att man kommit överens med USA om att fasa ut tullar i takt med att handelssamtalen rullar vidare. Vid dagens slut var uppgången i Stockholm något lägre än den i övriga Europa. S&P Europe steg 0,4 procent.

I Sverige har rapportfloden rullat vidare under dagen med Skanska som det stora numret. Byggjätten överträffade analytikernas vinstestimat samtidigt som orderingången kom in lägre än väntat. Aktien steg dryga 3 procent, mest av storbolagen.

Mobilkasinobolaget Leo Vegas redovisade ökade intäkter men en svag start på det fjärde kvartalet. Aktien föll över 7 procent.

Recipharm, kontraktstillverkare inom läkemedelsindustrin, levererade ett kraftigt vinstlyft och meddelade att rörelsekapitalet nu är på en nivå som möjliggör förvärv. Aktien avancerade 7 procent.

Elinstallationsbolaget Garo backade nästan 15 procent efter att ha redovisat ett vinsttapp på 17 procent.

Järnvägsbolaget Railcare vände till vinst och ökade omsättningen med över 60 procent. Aktien lyfte över 13 procent.

Oscar Properties kollapsade initialt i spåren av gårdagskvällens besked om att ännu en nyemission behövs. Men aktien återhämtade sig och stängde omkring 3 procent lägre.

7 nov
Dagens börs

Stockholm fortsatte ner – SAS rusade på strejkbesked

Stockholmsbörsen fortsatte ner på torsdagen och vid stängning stod båda huvudindexen på rött.
• OMXSPI: −0,6 %
• OMXS30: −0,6 %
Under morgonen släppte flera bolag kvartalsrapporter. Lundin Petroleums ebitda-resultat nådde inte riktigt upp till förväntningarna men koncernchefen Alex Schneiter var glad ändå över ”en stark start på året”. Aktien backade 5,2 procent.

Bettingbolaget Leo Vegas redovisade högre rörelseresultat och omsättning jämfört med Bloombergs konsensus och Catena Medias justerade ebitda-resultat kom in högre än estimaten. Intäkterna kom däremot in lägre än bolagets egen prognos. Leo Vegas rusade 22 procent och Catena Media 18,5 procent.

Kinnevik-delägda tyska modejätten Zalando ökade sin försäljning med drygt 15 procent i första kvartalet jämfört med samma period i fjol. Kinnevik backade 1,4 procent.

SAS klättrade 9,3 procent efter att företrädare för det norska pilotfacket sagt att man tror på en snar lösning på konflikten. Svenska, norska och danska piloter har strejkat sedan i fredags.

I toppen av storbolagslistan fanns storbankerna. Nordea lyfte 1,5 procent, Handelsbanken 1 procent och och SEB 0,7 procent. Även H&M gick bra på en sur börs och steg 1,5 procent.

Ericsson backade 1,7 procent efter nyheten att största ägaren Cevian med Christer Gardell i spetsen storsålt i telekomjätten.

I går föll New York-börserna efter att den amerikanska centralbanken Federal Reserve lämnat räntan oförändrad. I den inledande torsdagshandeln var det mer blandat.

2 maj
Pexels
Lantmännen

Så ska biologisk mångfald gynnas av odlingsremsor

För att gynna den biologiska mångfalden och minska negativ påverkan på miljön har Lantmännen tillsammans med en rad samarbetspartners lanserat projektet SamZon.

SamZoner, remsor med örter och gräs på åkrarna, skapar föda och skydd för fåglar och viltliv. Humlor och andra pollinerare lockas till växterna, något som är viktigt för våra ekosystem och för matproduktionen. Dessutom gynnar SamZoner naturliga biologiska fiender till skadeinsekter, exempelvis bladlöss, vilket leder till att behovet av växtskyddsmedel minskar.

SamZoner förhindrar också läckage av fosfor från åkermarken, ett ämne som riskerar att övergöda vattendrag. Zonerna kan också användas som effektiva körvägar för lantbrukare för att på så vis undvika markpackning från tunga lantbruksmaskiner

– Det finns flera fördelar för miljö och djurliv med SamZoner, och även för den enskilda lantbrukaren som på sikt kan öka sina skördar. Svenska lantbrukare har visat intresse för zonerna och vi fortsätter att testa olika fröblandningar, säger Pär-Johan Lööf, projektledare för innovation på Lantmännen R&D.

Lantmännen satsar årligen mellan 250 och 300 miljoner kronor på forskning och innovation, bland annat forskning kring perenna sädesslag – grödor som ska klara ett förändrat klimat och ThermoSeed – en fröbehandlingsmetod som gör att man kan minska mängden bekämpningsmedel i jordbruket.

Projektet görs av Lantmännen i samarbete med WWF, Odling i Balans, Hushållningssällskapet, Svenskt Växtskydd, YARA, VäxtRåd, HIR Skåne och SLU.

29 nov