Studie: Jorden i stoftmoln efter supernovaexplosion
Jorden befinner sig fortfarande mitt i ett så kallat interstellärt stoftmoln. Det hävdar ett tyskt forskarlag, rapporterar tidskriften Forskning & Framsteg.
Forskarna, som under 20 års tid har analyserat järnisotoperna i snö på Antarktis, har hittat järn i de översta snölagren. Järnet bildades troligtvis när en supernova exploderade för ett par miljoner år sedan. Att fynden har gjorts i de översta snölagren tyder enligt forskarna på att jorden fortfarande befinner sig i stoftmolnet.
Liknande supernovadamm har tidigare hittats i sediment på havsbotten.
bakgrund
Supernova
Wikipedia (sv)
En supernova är en exploderande stjärna. Supernovorna hör till de våldsammaste händelserna i universum. I en supernova utvecklas oerhörda mängder energi, som lämnar reststjärnan i form av enorma neutrinoflöden, gasmassor och strålning, vilket gör att de under en viss tid kan lysa upp till hundra miljarder gånger starkare än vår sol. Det är lika mycket som lyskraften i en hel galax. En supernova inträffar dock inte särskilt ofta, man brukar säga att i en typisk galax inträffar detta ungefär en gång vart femtionde år. De flesta supernovorna är dock dolda av stoft och gas och kan inte observeras. I Vintergatan räknar man med ungefär tre, från jorden synliga supernovor per tusen år.
Om en supernova skulle förekomma inom 100–200 ljusårs avstånd från jorden kunde det innebära jordens undergång. Nu finns det dock inga tecken på att någon av stjärnorna inom det området är på väg att bli en supernova på länge.
Den senaste supernovan man har kunnat se med blotta ögat inträffade år 1987 i det Stora magellanska molnet och var mycket viktig för forskningen kring supernovorna. Supernovan namngavs SN 1987A. Stjärnan som exploderade var av typ II (ljus jättestjärna) och dog endast 10 miljoner år gammal, vilket är ganska lite om man jämför med att man räknar med att solen beräknas bli 12 miljarder år gammal.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen