Hem
Arkivbild. (AP)

Studie: Kärnvapenkrig skulle leda till svensk massvält

99 procent av svenskarna skulle dö av svält vid ett kärnvapenkrig mellan USA och Ryssland, visar en ny studie publicerad i Nature Food. Sverige är ett av de länder som skulle drabbas allra hårdast, skriver DN.

Forskarna har utgått från att kärnvapenkriget skulle vara riktat mot städer vilket skulle utlösa eldstormar. Eldstormarna skulle i sin tur resultera i stora mängder sot i den övre atmosfären som blockerar solljuset och kyler ned planeten. En veckas krig skulle innebära skördeminskning med 90 procent 3–4 år efter kriget.

”Även länder långt borta från konfliktregioner försätts i fara av en kärnvapenkonflikt”, skriver studiens huvudförfattare Lili Xia till DN.

Martin Goliath, kärnvapenforskare på FOI, tycker att studien är intressant men framhåller att antagandet om mängden sotbildning är osäkra och att alla scenarier inte är troliga.

bakgrund
 
Kärnvapen
Wikipedia (sv)
Kärnvapen är en typ av vapen vars sprängladdning får sin energi från fission, eller från olika kombinationer av fission och fusion, av atomkärnor, till skillnad från konventionella vapen, vars sprängladdningar får sin energi från kemiska processer. Kärnvapen finns i varianter från de minsta med sprängkraft som inte är mycket större än de största konventionella bomberna, till enormt kraftfulla konstruktioner som kan utplåna allt inom en radie på flera kilometer. Kärnvapen transporteras vanligen till målet med bombplan eller ballistiska robotar, men även artilleripjäser, kryssningsrobotar och minor med kärnladdningar finns. Många kärnvapen har provsprängts men endast två har använts i en väpnad konflikt: Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki (Little Boy och Fat Man) sprängdes mot slutet av andra världskriget i augusti 1945 på order av USA:s president Harry S. Truman. Den som använder kärnvapen i en väpnad konflikt bedriver kärnvapenkrig.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen