Hem
(KATHY WILLENS / AP)

Svaga kakaoskördar väntas hålla priset uppe

Det ser återigen ut att bli ett bistert facit för den västafrikanska odlingssäsongen för kakao. Det rapporterar Bloomberg.

Trots att vädret varit bättre än tidigare år håller andra problem tillbaka skörden. Det handlar bland annat om åldrande kakaoträd och olika typer av sjukdomar som drabbar växterna.

En följd av de pressade skördarna kan bli en fortsatt låg tillgång på kakao och därmed leda till att priserna blir kvar på höga nivåer. Dagens kakaopriser har redan börjat pressa chokladtillverkare.

bakgrund
 
Kakao
Wikipedia (sv)
Kakao (Theobroma cacao L.) är en art i familjen malvaväxter. Det är ett träd som växer och odlas i de tropiska delarna av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Släktet Theobroma omfattar ett tjugotal arter, men utanför Latinamerika är det bara T. cacao som används till chokladframställning. I Centralamerika används Theobroma bicolor och i Amazonas Theobroma grandiflorum för att framställa chokladdryck under namnet ”pataxte” respektive ”cupuaçu”. Beroende på växtförhållanden kan trädet bli upp till tio meter högt, men på plantagerna hålls det nere i lämplig plockhöjd. En egenhet hos kakao är att blommor och frukter växer direkt på stammen och grövre grenar, en företeelse som kallas kauliflori. Trädets frön, kakaobönorna, sitter i fem rader inuti frukten. Kakaobönorna innehåller bland annat teobromin, som är giftigt för många djur, bland annat hundar och katter. Människan kan emellertid bryta ner ämnet.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen