Hem
Påskön. (Carlos Barria / TT NYHETSBYRÅN)

Svensk forskare: Påsköns invånare kom från väst

Urinvånarna på Påskön i Stilla havet har länge fascinerat forskare och arkeologer. Nu har en grupp forskare som analyserat invånarnas DNA konstaterat att de kom från Polynesien och inte mer närliggande områden i Sydamerika, skriver New York Times.

Även om de analyserade DNA-proverna var små så kan resultatet av analysen förändra bilden av de tidiga upptäckarna som hittade den avlägsna ön och byggde några av världens mest kända stenstatyer, skriver tidningen.

En av forskarna bakom studien är svenske Pontus Skoglund.

– Vi kan se att de här människorna kom från väst och det säger oss något om den extraordinära resa de gjort för att ta sig dit över Stilla havets vågor, säger han.

Andra forskare flaggar för att studien inte innehåller ett tillräckligt stort urval av DNA-prover för att kunna dra generella slutsatser.

bakgrund
 
Påskön
Wikipedia (sv)
Påskön (spanska: Isla de Pascua, rapa nui: Rapa Nui) är en ö i sydöstra Stilla havet väster om Sydamerika, i den chilenska regionen Valparaíso. Påskön har fått sitt namn av att Jakob Roggeveen och hans besättning firade påskdagen den 5 april 1722 utanför ön innan de klev i land. Ön är nästan triangulär till formen. Avståndet till närmaste bebodda ö är omkring 2 000 km. Antalet invånare är ungefär 5 000 (2011), och de flesta av dem bor i staden Hanga Roa med cirka 3 304 invånare (2002). Ön är känd för sina drygt 1 000 stenstatyer, moai, av varierande storlek som bland annat står utplacerade längs kusten vanligtvis en stenplattform (kallad áhu), helt eller delvis uthuggna ur vulkanen Rano Rarakus båda inre och yttre sluttningar, eller ligger övergivna på väg därifrån till sin slutdestination.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen