Hem
(Tomas Oneborg/SvD/TT / Svenska Dagbladet)

Svensk studie: Så uppstår fördomar i hjärnan

En ny svensk forskningsstudie visar vad som händer i hjärnan när fördomar eller främlingsfientlighet uppstår. Forskare vid Karolinska institutet har upptäckt att olika delar av hjärnan reagerar när obehagliga upplevelser kopplas till hudfärg, skriver SvD och TT.
I studien ingick 20 vita försökspersoner som fick se bilder på två svarta och två vita ansikten. Samtidigt som de fick se ett vitt och ett svart ansikte fick de en mild stöt, en obehaglig upplevelse.
Två dagar senare kom försökspersonerna tillbaka, och den här gången fick de spela ett spel där de passar en boll till bilder av nya svarta och vita ansikten. Vid båda delarna av experimentet mättes deras reaktioner av obehag i form av hjärnaktivitet. De som tidigare reagerat kraftigare på svarta ansikten passade också bollen mindre till svarta ansikten.
– På gruppnivå försökte försökspersonerna passa lika många gånger till både vita och svarta ansikten. Men på individnivå såg vi skillnader, säger Tanaz Molapour, doktorand vid institutionen för klinisk neurovetenskap, till TT.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen