Hem
Arkivbilder. Ankuppfödning i södra Frankrike. Till höger: Foie gras. (TT)

”Sverige borde förbjuda all försäljning av anklever”

Att tvångsmata ankor och gäss för att framställa delikatessen foie gras är förbjudet i Sverige. Men varför är det fortfarande lagligt att importera det? frågar sig Jannike Lundgren, författare och medlem i Djurens rätt, i ett inlägg på Aftonbladet Debatt.

Ett 20-tal länder har förbjudit uppfödningsmetoden, och i exempelvis Danmark är det förbjudet för livsmedelsbutiker att sälja produkten. Indien har förbjudit all import av gåslever. Sverige, som anser sig ligga i framkant vad gäller djurskydd, bör följa efter, anser Lundgren.

”Var är opinionen? Var är vårt kollektiva ramaskri? Gör man en sökning på gåslever på internet kommer ett förbluffande antal artiklar upp som inte ifrågasätter utan snarare sjunger gåsleverns lov”, skriver hon.

bakgrund
 
Foie gras
Wikipedia (sv)
Foie gras (franska: ung. fet lever) är levern från gäss eller ankor, som har blivit onaturligt gödda för att deras lever skall bli extra fet. Fåglarna tvångsmatas enligt en metod som på franska kallas gavage vilket innebär att ett långt rör förs ned i djurens matstrupe och därefter pumpas en fett- och kolhydratrik matblandning ner i strupen via röret. Detta upprepas två till tre gånger om dagen i ungefär en månads tid innan fåglarna slaktas.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen