Prideparaden i Stockholm i somras. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Sverige säkraste resmålet för hbtq-personer

Sverige är det säkraste landet i världen för hbtq-personer att resa till. Det hävdar sajten Asher & Lyric som gjort en lista baserat på faktorer som antalet anmälda hatbrott och hur hbtq-vänlig landets lagstiftning är.

Kanada placerar sig på andra plats och Norge på tredje plats. Nigeria, Qatar och Jemen rankas som de tre farligaste länderna.

Toppnyheter

Vladimir Putin/Demonstranter i Minsk. TT
undefined

Analys: Protesterna kan leda till rysk intervention

Situationen i Belarus kan leda till att Ryssland ser sig tvunget att ta till militära åtgärder. Det skriver Keir Giles, expert på ryska säkerhetsfrågor, i en analys i Politico.

”För Ryssland handlar det inte bara om att förlora Belarus [...] Moskva vill inte se sina medborgare följa exempel och hitta mod att stå upp mot politiskt bedrägeri och kravallpolis”, skriver han.

Giles menar att Ryssland därför har ett direkt incitament att ingripa.

Michael Winiarski skriver i DN att omvärldens kritik mot valfusket och våldet i Belarus ”saknar spets”.

”När den kommer från länder som Polen och USA blir känslan att de kastar sten i glashus. Även där försöker makthavarna manipulera val, och även där möts demonstranter av statens våld”, skriver han.

President Aleksandr Lukasjenko, ”Europas siste diktator”, kämpar nu för sitt politiska liv, skriver Andrew Higgins i New York Times.

”Även om han ännu inte visar några tecken på att vika ner sig har han förlorat auran hos en odödlig ledare”, skriver han.

20 min
Fabriksarbetare protesterade i Minsk på fredagen. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fabriksarbetare lämnade i protest mot Lukasjenko

Hundratals arbetare samlades utanför Belarus största traktorfabrik MTZ i Minsk i protest mot valresultatet, rapporterar flera medier. Arbetarna hotar med strejk om inte ett nytt och rättvist val hålls i landet.

– Vi vägrar gå tillbaka till arbetet. Folket vägrar den här presidenten. Han är illegitim, säger fabriksarbetaren Sergej Drilevskij till New York Times.

Bilder på liknande protester bland transportarbetare, vid ett oljeraffinaderi och textilfabriker har spridits i sociala medier.

2 tim
Läs mer om Presidentvalet i Belarus
Coronaviruset Smittans effekter
Lind. Arkiv. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Lind om fotbollspublik: ”Går att coronasäkra”

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har förhoppningar om att publiken snart ska kunna återvända till fotbollsarenorna.

– Det är uppenbart när man tittar sig runt här att det skulle gå att hitta lösningar där man tar in publik under coronasäkrade former, säger Lind till Dplay enligt TT.

Besked om eventuell ny gräns för hur många människor som får samlas samtidigt väntas komma inom de närmaste veckorna.

2 min
TUIS:s fartyg Mein Schiff ute på Scenic View med en timmes stopp i Stockholm.  BIRGITTA NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Coronasäkra” fartyg vänder i Stockholms hamn

2020 förväntades bli en rekordsäsong för internationella kryssningspassagerare i Stockholm med upp mot 300 planerade fartygsanlöp. Pandemin ändrade på detta men under den senaste veckan har ändå tre kryssningsfartyg anlänt till staden – utan att besättning och passagerare fått gå i land. Det skriver TT.

– Det är kryssningsfartyg som smygstartar lite, med extrema säkerhetsåtgärder. Man är ute på ’scenic view’ och njuter av vyerna, får se staden, men går inte i land överallt. Det är också betydligt färre passagerare ombord, säger Ingrid Hansson vid Stockholms hamnar till TT.

20 min
Illustrationsbild TOBIAS RÖSTLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pandemin gör ny influensa svår att bedöma

Osäkerheten kring hur coronapandemin kommer att utvecklas under hösten gör det svårare att förutse vilka konsekvenser den kommande säsongsinfluensan kommer att få. Det säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till SVT Nyheter.

– Säsongsinfluensan är en orsak till många svåra sjukdomsfall (...) det är därför viktigt att man inte glömmer bort den i planeringen framöver, säger hon.

Folkhälsomyndigheten gör samtidigt bedömningen att efterfrågan på influensavaccin troligen kommer vara högre än tidigare, eftersom många antas vilja undvika att söka vård i onödan.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Finer, Damberg. Arkivbilder. TT
undefined

Sarah Dawn Finer begärde samtal med Damberg

Artisterna Sarah Dawn Finer och Rickard Söderberg har haft egna samtal med inrikesminister Mikael Damberg (S) för att diskutera hur kulturen drabbas i coronakrisen. Finer hade begärt ett sådant möte i ett mejl som hon skickade till regeringskansliet i onsdags, skriver Aftonbladet.

Samtalet med ministern ägde rum dagen därpå.

På Instagram skriver Finer:

”Mycket tacksam för att jag fick möjligheten att lyfta våra frågor, önskemål och behov”.

– Att när möjlighet finns lyssna på och samtala med medborgare, näringsidkare, kulturutövare och organisationer är en naturlig del av statsrådens uppdrag, säger Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg till Aftonbladet.

5 tim
Karin Wanngård (S)/Jonas Gardell.  TT
undefined

S: Jonas Gardell borde styra kulturen i Stockholm

Opinion Stockholms stads ansvar för kulturen har fått för lite uppmärksamhet i skuggan av de krav som till exempel författaren Jonas Gardell den senaste tiden riktat mot regeringen. Det skriver oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S) i en debattartikel i tidningen Arbetet.

Trots en hårt coronadrabbad bransch tillför den grönblå majoriteten inte några resurser och Gardell vore ”uppenbart” att föredra i rollen som kulturborgarråd, skriver hon.

”Jag hoppas Jonas Gardell fortsätter ta debatten om kulturens villkor. Jag hoppas även att han, och andra utövare, också kräver ansvarstagande från Stockholm stad.”

Idag 11:02
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Tomt klassrum på Bygdøy skole i Oslo. Arkivfoto Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Norska FHI: Barn smittar lika mycket som vuxna

Norska Folkhälsoinstitutet FHI svänger i sin syn på barns roll i spridandet av covid-19. Detta med hänvisning till en uppdaterad rapport från EU-myndigheten ECDC, som betonar att utbrott i skolor förekommer, även om relativt få av dem har registrerats.

– Rapporten visar att barn med symptom sprider viruset i samma mängder som vuxna och kan smitta andra på samma sätt som vuxna, säger assisterande hälsodirektör Espen Nakstad till Dagbladet.

3 tim
Linda Johansen med familj på besök i värmländska Töckfors. TT
undefined

Få norrmän i Värmland: ”Råder lite Sverigeskam”

Gränshandeln i Värmland fick inte den anstormning som handlarna hade befarat inför att norska myndigheter återigen rödlistar regionen, skriver TT.

– Det är känsligt att åka hit, det råder lite Sverigeskam hemma, säger norska Linda Johansen på besök i Töcksfors.

Det är andra gången under coronapandemin som Norge stänger gränsen till Värmland. När den öppnade 25 juli ringlade köerna långa utanför butiker och systembolag på värmländska orter.

Från och med natten till lördag blir det återigen krav på karantän för norrmän som besökt Värmland och flera andra svenska regioner.

Idag 11:01
Läs mer om Coronaviruset