Arkivbilder. TT
Svenska befolkningsökningen

Sverige växer: Största folkökningen sedan 1861

Sveriges befolkning ökade med 144 136 personer förra året. Folkökningen på 1,46 procent är den största i landet sedan 1861. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, finns det två anledningar till att den folkbokförda befolkningen ökar. Det föds fler än det dör vilket inneburit en naturlig folkökning på 26 443 personer.
Men den främsta förklaringen är att antalet som invandrat till Sverige är fler än de som utvandrat. Invandringsöverskottet till Sverige förra året var 117 127 personer.
271 av landets 290 kommuner fick större befolkning. Stockholm, Göteborg och Malmö ökade mest.

Tidigare rapportering:

Toppnyheter

Valet 2018 Opinionsläget
Stödet för C och L står i princip still, vilket är oväntat, anser GP:s Arne Larsson. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Analyser: Små förändringar – men inte ointressant

Förändringarna i opinionen är små sedan valet, men det är inte nödvändigtvis ointressant skriver GP:s Arne Larsson i en analys. Han noterar bland annat att det är oväntat att C och L inte har påverkats, varken negativt eller positivt, av att ha varit mitt i rampljuset sedan valet. Dessutom faller inte KD tillbaka efter sin sensationella valspurt medan MP fortsätter att balansera på fyraprocentsspärren, vilket kan vara viktigt inför ett eventuellt extra val.
Sydsvenskans Olle Lönnaeus tar i sin analys fasta på L:s svaga siffror. Han menar att L-ledaren Jan Björklund har mest att förlora på ett extra val. Till skillnad från C:s Annie Lööf tycks Björklund inte ha partiet bakom sig i beslutet att rösta nej till en SD-beroende alliansregering, skriver Lönnaeus:
”Missnöjet jäser i partiet. Enligt många liberaler är det bara en tidsfråga innan det blossar upp i fullt uppror”.

1 tim
Jimmie Åkesson (SD). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Sifo: Rekordstort stöd för Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna får 19,3 procent av väljarstödet i SvD/GP/Sifos senaste mätning. Det är partiets högsta siffra någonsin i en Sifo-mätning, även om man bara låg en tiondel lägre i augustimätningen. Ökningen sedan förra månaden är också inom den statistiska felmarginalen.
Partiet är därmed större än Moderaterna som får 18,1 procent av väljarstödet. Mätperioden slutade dagen efter det att M-ledaren Ulf Kristersson förlorade statsministeromröstningen. Statsvetaren Jenny Madestam säger till SvD att det på sikt blir intressant att se hur väljarna reagerar på Kristerssons skarpa försök att bli statsminister.
– Det är möjligt att det som hände när Kristersson gick fram ensam i kammaren till votering kan tänkas stoppa flödet från M, säger hon.

1 tim
Jan Björklund. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Ny mätning: Liberalerna tappar till 3,7 procent

Det kan gå riktigt illa för Liberalerna om Sverige skulle få ett extra val. I en ny mätning från SVT/Novus får partiet 3,7 procent vilket är den lägsta noteringen sedan Novus började sina mätningar 2006. Därmed skulle de åka ur riksdagen om det vore val i dag. Däremot kan mätningen inte se några statistiskt säkra förändringar utan jämför med resultatet i riksdagsvalet.
Det är inte bara Jan Björklunds parti som är illa ute – även Miljöpartiet ligger farligt nära riksdagsspärren och får 4,3 procent i mätningen.
Det rödgröna blocket är störst och hamnar på 42 procent vilket ger dem ett försprång. Alliansen får 37,7 procent i den senaste mätningen.

Idag 06:33
Läs mer om Valet 2018
Brexit Förhandlingarna
Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Alternativen: Från uppskov till en andra folkomröstning

Det stormar rejält kring den brittiska regeringen sedan premiärminister Theresa May presenterat ett utkast till det avtal som ska föra Storbritannien ur EU.
The Guardian har därför sammanställt ett antal möjliga utfall av turbulensen.
Utmaningen för May är att vinna stöd i parlamentet i början av december. Labour, SNP, DUP och 51 Toryledamöter har redan sagt att de ska rösta nej.
Röstas förslaget ner eller om regeringen ger upp och drar tillbaka det är det upp till dem att förhandla fram ett nytt avtal med EU.
För att köpa sig mer tid kan May därför be Europeiska rådet att skjuta upp utträdet från det i nuläget satta datumet 29 mars.
Om May bedömer det som omöjligt att vinna stöd i parlamentet kan hon söka det hos folket i stället, genom en andra folkomröstning. Premiärministern har dock uteslutit detta alternativ.

15 min
Amber Rudd, arkivbild. OLI SCARFF / AFP
Brexit Förhandlingarna

Föll i migrationsskandal – återvänder som minister

Ex-ministern Amber Rudd återvänder till den brittiska regeringen, skriver BBC. Hon ersätter arbets- och pensionsminister Esther McVey, en av de ministrar som avgått i protest mot premiärminister Theresa Mays utkast till brexitavtal som förhandlats fram med EU.
Rudd lämnade posten som inrikesminister i april efter kritik mot hur hon hanterade den så kallade Windrushskandalen. Migranter som reste från Karibien för att arbeta i Storbritannien på 50- och 60-talet hamnade i kläm när Storbritannien skärpte invandringslagarna år 2012, varpå en del felaktigt stämplades som illegala invandrare och hotades med deportation. Rudd försvarade de skärpta lagarna och hävdade felaktigt att landet inte hade några mål om att utvisa papperslösa.

40 min
Läs mer om Brexit
Valet 2018 Övergångsbudgeten
Emil Källström (C). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Övergångsbudgeten

Källström (C) om budgeten: Följer praxis helt och hållet

Att Centerpartiet väljer att gå fram med en egen budgetproposition kan få till följd att Magdalena Anderssons (S) budget faller och att övergångsregeringen tvingas regera på Moderaternas budget. Men det bekymrar inte C:s ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström:
– Jag kan bara konstatera att det vi nu ställer i utsikt är att vi lägger fram en motion och sedan helt och hållet följer praxis och röstar på den och i det eventuella läge då den faller, då lägger vi ned våra röster, säger Källström till TT.
M-budgeten väntas få stöd av KD och eftersom även SD har öppnat för att rösta på den om deras eget förslag faller ser den ut att kunna gå igenom.

2 tim
Annie Lööf (C).  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Övergångsbudgeten

Regeringens budget kan falla: C lägger fram egen

Både Centerpartiet och Liberalerna kommer att lägga fram egna budgetmotioner, rapporterar DN.
De båda partierna röstar på sitt eget budgetförslag och uppger att de sedan tänker lägga ned sina röster i den avgörande budgetomröstningen. Det innebär att Moderaternas budgetmotion ser ut att vinna i övergångsregeringens slutvotering om Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna väljer att rösta på den.

5 tim
TT
Valet 2018 Övergångsbudgeten

Liberalerna säger nej till gemensam Alliansbudget

Liberalerna avfärdar förslaget om att Alliansen ska lägga fram ett gemensamt budgetförslag i riksdagen. I stället kommer partiet att gå fram med en egen budgetmotion. Det säger Liberalernas ledare Jan Björklund till Sveriges Radio Ekot på fredagen.
Liberalerna kommer inte heller att stötta en eventuell moderat budgetmotion.
Enligt Björklund finns det en ”lång rad skillnader” mellan en sådan och en liberal budget. Till exempel vill L ha familjeåterföreningar och att skolan ska förstatligas.
– Vi gör som vi alltid har gjort i opposition. Vi lägger en liberal budgetmotion med liberala förslag, säger han till radion.
Kristdemokraterna och Moderaterna har tidigare sagt att de vill att Allianspartierna ska lägga fram en gemensam budgetproposition som svar på den övergångsbudget som presenterades i går.

Idag 11:21
Läs mer om Valet 2018
 Alexandria Ocasio-Cortez Jae C. Hong / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix /Eddie Scarrys Twitterkonto
Mellanårsvalet

Journalist kritiseras för tweet om Ocasio-Cortez

En bild av den demokratiska politikern Alexandria Ocasio-Cortez vållar debatt på sociala medier, rapporterar BBC.
”Med den där kavajen och rocken ser det inte ut som att flickan kämpar”, skrev Washington Examiner-reportern Eddie Scarry i ett inlägg på Twitter.
Ocasio-Cortez har gjort en snabb resa till partitoppen och nyligen väckte hon stor uppmärksamhet med ett uttalande om att hon måste vänta med att flytta till Washington DC till dess att hon får sin första lön. Det på grund av att boendekostnaderna i huvudstaden är så höga.
Kommentaren har fått skarp kritik och Scarry har tagit bort inlägget, flera har pekat på det sexistiska i att kalla den nyvalda kongressledamoten för ”flicka”. Politikern själv kallar tweeten för ”misogyn”.

2 tim
Stacey Abrams Jessica McGowan / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Mellanårsvalet

Abrams förbereder rättslig strid om guvernörsposten

Den demokratiska politikern Stacey Abrams förbereder en rättslig strid om guvernörsposten i Georgia, skriver AP. Hennes kampanj vill tvinga fram ännu en omräkning.
Abrams bygger sitt argument på en stadga som tillåter kandidater att utmana valresultat på basis av ”oegentligheter och bedrägerier”, någon som ingen tidigare gjorts på en så hög nivå i ett val.
Nyhetsbyrån skriver att valmyndigheterna i delstaten är mycket nära att slå fast att republikanen Brian Kemp vunnit den bittert utkämpade kampen.

3 tim
Rick Scott och hustrun Ann Scott. JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Mellanårsvalet

Omräkningskaos i Florida: Nu väntar manuell räkning

Delstaten Florida kommer att räkna om rösterna i senatsvalet manuellt, skriver Washington Post. Den första, elektroniska, omräkningen utlöstes av ett allt för jämnt resultat mellan den sittande demokraten Bill Nelson och hans utmanare, republikanen Rick Scott.
Men omräkningen har haft stora problem med bland annat överhettade maskiner, vilket gjorde att flera distrikt, däribland Palm Beach, missade deadline under torsdagen.
Även guvernörsvalet var mycket jämnt men den elektroniska omräkningen har gett republikanen Ron DeSantis segern över demokraten Andrew Gillum.

Igår 22:35
Läs mer om Mellanårsvalet
TT
Fallet Jamal Khashoggi

Khashoggi hedrad i moské: ”Kropp kanske inte hittas”

Hundratals människor samlades för att delta vid en symbolisk begravning av den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi i en moské i Istanbul i dag, skriver Sky News.
– Efter att ha väntat 45 dagar var vi tvungna att acceptera att Jamals kropp kanske aldrig kommer att hittas och vi beslöt oss för att, med familjens samtycke, arrangera den här symboliska begravningen, säger Fatih Öke, vän till Khashogghi.
Saudiarabien har flera gånger ändrat sin version av hur det gick till när Khashoggi dog på landets konsulat i Turkiet. Den senaste varianten är att Khashoggi mördades av ett team på 15 män som skulle ha fört tillbaka journalisten till hemlandet – men att operationen urartade och att han dödades och styckades.

1 tim
Khashoggi och Erdogan. TT
Fallet Jamal Khashoggi

Turkiet: Har bevis som visar att Saudiarabien ljuger

Turkiet har bevis som motsäger den saudiska versionen av händelseförloppet kring Jamal Khashoggis död som presenterades i går. Detta enligt turkiska medier, skriver AFP.
Det ska bland annat röra sig om en 15 minuter lång ljudinspelning som uppges bevisa att mordet var överlagt. Enligt den pro-turkiska tidningen Hurriyet daily diskuterar den saudiska gruppen hur mordet skulle genomföras. Turkiet ska också ha bevis på att teamet ringde internationella samtal efter mordet, skriver tidningen.
Den saudiske åklagaren sa i går att fem tjänstemän riskerar dödsstraff för mordet. Ordern ska ha kommit från två tjänstemän, men kronprins bin Salman var inte på något sätt inblandad i mordet, enligt åklagaren. Turkiet har kallat förklaringen för ”otillräcklig”.

Idag 08:27
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi
Valet 2018 Talmansrundorna
Arkivbild: Samuelsson Björn Olsson / Björn Olsson
Valet 2018 Talmansrundorna

Volvotoppen till politikerna: ”Har inte all tid i världen”

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson skickar en passning till riksdagspartierna och uppmanar dem att ”speeda upp och ta ansvar för landet”, i spelet om regeringsmakten.
– Vi har inte all tid i världen. Det är vad alla väljare och vi i industrin förväntar oss, säger han till SvD Näringsliv.
Samuelsson pekar på att Sverige behöver långsiktiga lösningar för infrastruktur, utbildning och skattesystemet och menar att landet annars riskerar att tappa i konkurrenskraft.

3 tim
Annie Lööf och Stefan Löfven. TT
Valet 2018 Talmansrundorna

Uppgifter: Annie Lööf har haft samtal med Löfven

Centerledaren Annie Lööf har inlett sina samtal om regeringsbildningen, rapporterar DN. Enligt uppgifter till DN ska hon ha mött Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven på fredagsförmiddagen.
– Jag har inga kommentarer, sa Annie Lööf till tidningen när hon kom ut från Centerpartiets riksdagskansli vid lunchtid.
I går fick Lööf sonderingsuppdraget av talmannen och väntas hålla möten med flera partiledare redan under fredagen.

Idag 11:06
Andreas Norlén.  Pontus Lundahl/TT
Valet 2018 Talmansrundorna

Andreas Norlén: Extra val vore ett stort nederlag

Enligt talmannen Andreas Norlén skulle ett extra val i Sverige vara det ultimata misslyckandet. Det säger han i en intervju i Aftonbladet Morgon.
– Det tror jag vore ett stort nederlag för hela det svenska politiska systemet om vi signalerar att vi inte kunde hantera det här valresultatet: ”Ni gav oss en riksdag men vi klarade inte att få till en regering”, säger Andreas Norlén.
I SVT Morgonstudion säger talmannen Andreas Norlén att arbetet med att få ihop en ny regering går långsammare än vad han hade räknat med.
– Jag hade trott att vi skulle ha kommit längre i att partierna hade börjat ompröva tidigare positioner, säger Andreas Norlén i SVT:s Morgonstudion.
I går gav Norlén sonderingsuppdraget till Centerpartiets ledare Annie Lööf. Han tror, trots att det inte finns några tydliga öppningar i nuläget, att det finns möjligheter att hon lyckas.

Idag 06:55
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund