Den sydkoreanska kocken Eo Yun-gwon kallar uttagningen till Michelinguiden för ”det grymmaste testet i världen". Pexels/TT Nyhetsbyrån
Resa

Sydkoreansk kock stämmer Michelinguiden

Resa Den sydkoreanska kocken Eo Yun-gwon har stämt Michelinguiden. Anledningen: Han vill inte under några omständigheter ha en stjärna i den hyllade matbibeln, skriver Business Insider.

Yun-gwon driver Ristorante Eo i Seoul och fick sin första Michelinstjärna 2016, samma år som guiden lanserades i staden. Sedan dess har han känt sig stressad och har bett om att få lämna tillbaka stjärnan, men menar att de ansvariga inte lyssnat och ändå tagit med restaurangen i 2019 års upplaga.

"Jag har polisanmält personerna som är ansvariga för Michelinguiden för ärekränkning eftersom de listar restauranger mot deras vilja och utan tydlig förklaring”, skrev Yun-gwon i ett Facebookinlägg den 15 november.

Han menar att det finns tusentals krogar i Seoul som är lika bra eller bättre än stjärnkrogarna och han är bland annat kritisk till att kockar tvingas ”jobba dygnet runt” för att få vara med i guiden.

Den sydkoreanska advokaten Shin Ha-na säger till CNN att det är osannolikt att Michelinguiden kommer straffas för tilltaget.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

38 min
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

2 tim
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är ebola och sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Läs mer om Coronaviruset