Hem
Illustrationsbild. (Geir Olsen / TT NYHETSBYRÅN)

”Systembolaget bör sälja mer svenskproducerat”

Coronakrisen har hastigt berövat många svenska dryckesproducenter försäljningsmöjligheter till caféer och restauranger. I ett öppet brev på Expressen Debatt riktat till Systembolagets vd Magdalena Gerger uppmanar en lång rad småskaliga producenter bolaget att ta in mer av deras produkter.

Debattörerna föreslår att Systembolaget upprättat ett snabbspår för alkoholfritt och alkoholhaltigt från svenska producenter ska kunna komma in i sortimentet, samt tar på sig kostnaden för nationell distribution.

I längden hoppas man också att Systembolaget ska gå från ”att vara ett skyltfönster för utländskt vin till att bli navet för högkvalitativ måltidsdryck av alla de slag”.

Om debattören

Anders Abrahamsson, VD Åre Bryggcompagni

Loa Ahlqvist, VD Perfectly Squared Brewing

Ylva Binder, VD Rhuby

Kerstin Björklund, ägare Warbro kvarn

Jeffrey Brown, ägare South Plains Brewing Co

Oscar Brändström, VD Beer Studio

Daniel Ceder, ägare BeerMonkey

Johan Dalén, VD RajRaj Bryggeri

Johan Duvemark, Jodu Beer Hantverksbryggeri

André Ek, Produktionsansvarig Brekeriet Beer

Lena Engelmark Embertsén, Högtorp Gård

Per Fritzell, VD Grythyttan Vin

Per Gustavsson, VD Sandhems Bryggeri

Philip Hafstad, VD Svartbergets Fjällbryggeri

Pelle Hoffman, ägare Sälens fjällbryggeri

Björn Holgersson, VD Häxkitteln - the Odd House Brewing Co

Erik Höglund, Beerium Kraftölsbryggeri

Jan-Anders Jarebrand, ägare Jämtlands Vingård

Jonas Jepson, småskalig dryckesproducent

Tommy Jonasson, Revsunds Brewery, Revsunds Distillery

Anders Karlsson, VD Westerbottens bryggeri

Berith Karlsson, VD Närke Kulturbryggeri

Elisabeth Knöppel, ägare Rörums Musteri

Staffan Lake, ägare Snårestad Vingård

Kajsa Leander, ägare Berga Bruk

Hannes van Lunteren, Business designer, Head of KrinovaFOOD

Viktor Lööf, ägare Vareböke Bryggeri

Joakim Nilsson, VD Bottenvikens bryggeri

Kent Nilsson, ägare Figeholms Bryggeri

Rolf Nilsson, VD Sibbarps Husbryggeri

Patrik Norrlöf, ägare, Hasse fasan

Lasse Nydahl, Spishyllan/Spisbryggeriet

Staffan Ottosson, ägare Vingården Stora Boråkra

Lena Ryberg-Ericsson, ägare Köpings musteri

Erik Sahlin, ägare Sahlins Brygghus

Hans Scan, VD Wermlands Brygghus

Murre Sofrakis & Lena Jörgensen, ägare Vingården i Klagshamn

Fredrik Ståhl, Östersundsbryggerier

Dan-Magnus Svensson, VD Brygghus 19

Kristian & Sofia Thorén, Västra Ämterviks Bryggeri

Bruce Todd, ägare Alskute Farm & Brewery

Sebastian Tornéus, Huvudbryggare/produktionsansvarig, Svartbergets Fjällbryggeri

Stefan Varde, ägare/VD Kvarnagårdens Bryggeri

Niklas Wallström, ordförande Ahlafors Bryggeri

Annica & Claes Wernerson, VD Qvänum Mat&Malt

Robert Åström, VD Bryggeriet i Umeå

Anders Öhman, Gustibus Wine & Spirit Academy

Christian Örnberg & Elin Gunnarsson, ägare Sydkustens Gårdsbryggeri

Jens Dolk, krögare och ledamot Svenska dryckesakademien

Erika Lagerbielke, glasdesigner/forskare och ledamot Svenska dryckesakademien

Kenneth M Persson, forskare och ledamot Svenska dryckesakademien

Martin Ragnar, forskare och ledamot Svenska dryckesakademien

Paulina Rytkönen, forskare och ledamot Svenska dryckesakademien

Janne Schaffer, musiker och ledamot Svenska dryckesakademien

Johan Swahn, forskare och ledamot Svenska dryckesakademien

Läs mer

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen