”Ett samhälle där allt ska publiceras blir obehagligt”
Dubbelmordet på Ikea har startat många rykten på nätet om vilka motiv gärningsmannen hade och om hur själva morden gick till. Efter dådet ifrågasätts nu de pressetiska reglerna på vissa håll.
Men att överge pressetiken vore en farlig väg att gå, skriver DI Digitals Jack Werner i en uppmärksammad krönika. ”En post på Facebook används som källa för ett fullständigt lösryckt påstående om en halshuggning”, skriver han och konstaterar att vi än så länge inte vet någonting om varför två människor mist livet på Ikea i Västerås. ”Vissa gissar däremot desto mer. Vissa andra har svårt att separera gissningar från kunskap. Och ytterligare vissa lever på att blanda ihop de två”.
Pressombudsman Ola Sigvardsson skriver i DN att morden på Ikea har väckt ett hat mot traditionella medier som påstås dölja uppgifter för allmänheten. Det är inte nytt. Men det ovanliga den här gången, skriver han, ”är att raseriet startat en debatt i sociala medier om det inte är dags för traditionella medier att faktiskt följa efter hatsajterna”. Det vore en oroande utveckling, enligt Sigvardsson. ”Ett samhälle där allt ska publiceras, utan hänsyn till den enskilda människan, blir ett mycket obehagligt samhälle att leva i. För alla.”