Bevaka
Buzz Aldrin

Nasa-astronauten Nick Hague tog fotot över jorden under sin sista vecka i rymden i oktober 2019 – och lade till hashtaggen #MondayMotivation. Nasa/Nick Hague
Passion: Människan i rymden

Utsikten över jordklotet kan bli det som räddar världen

Vad händer i människan när vi ser jorden från rymden? En ensam astronaut där uppe och en liten planet med miljarder människor där nere. Vårt blågröna hem som ett ömtåligt klot i universum. Utsikten sägs kunna förändra människans världssyn i grunden.

– Jag tror att perspektivet över planeterna är det som kommer att lösa mänsklighetens största utmaningar, sa rymdbolaget Virgin galactics vd George Whitesides till NBC News sommaren 2017.
Upplevelsen kallas för “the overview effect” – överblickseffekten. Den speciella känslan är svår att sätta ord på, men genom historien har många försökt.

– Man vill ta en politiker i kragen och släpa ut honom 40 000 mil i rymden och säga: “Kolla på det här, din jävel”, sa Edgar Mitchell, månens sjätte besökare, efter återkomsten till jorden.

Michael Collins, som ofta beskrivs som den bortglömda kollegan till månlandarna Neil Armstrong och Buzz Aldrin, tyckte att jorden utstrålade en skörhet när han lämnades helt ensam kvar i rymdfarkosten.

– Jag fick en känsla av att den är pytteliten, den är skinande, den är vacker, den är hemma och den är fragil, sa Collins till New York Times förra sommaren.
Konceptet överblickseffekten myntades av rymdfilosofen Frank White, som pratade om det i Nasas program “Houston we have a podcast” förra sommaren. Det många inser på ett känslomässigt plan är att det inte finns några gränser, att alla tillhör samma släkte, att alla är sammankopplade.

White menar att den rika, framgångsrika eliten, som genom rymdturism blir näst på tur att uppleva överblickseffekten, kan använda känslan till att förändra världen.

– Om de får en djup insikt kan de komma tillbaka till jorden och verkligen göra något av det.

5 mar