Utsikten över jordklotet kan bli det som räddar världen
Vad händer i människan när vi ser jorden från rymden? En ensam astronaut där uppe och en liten planet med miljarder människor där nere. Vårt blågröna hem som ett ömtåligt klot i universum. Utsikten sägs kunna förändra människans världssyn i grunden.
– Jag tror att perspektivet över planeterna är det som kommer att lösa mänsklighetens största utmaningar, sa rymdbolaget Virgin galactics vd George Whitesides till NBC News sommaren 2017.
Upplevelsen kallas för “the overview effect” – överblickseffekten. Den speciella känslan är svår att sätta ord på, men genom historien har många försökt.
– Man vill ta en politiker i kragen och släpa ut honom 40 000 mil i rymden och säga: “Kolla på det här, din jävel”, sa Edgar Mitchell, månens sjätte besökare, efter återkomsten till jorden.
Michael Collins, som ofta beskrivs som den bortglömda kollegan till månlandarna Neil Armstrong och Buzz Aldrin, tyckte att jorden utstrålade en skörhet när han lämnades helt ensam kvar i rymdfarkosten.
– Jag fick en känsla av att den är pytteliten, den är skinande, den är vacker, den är hemma och den är fragil, sa Collins till New York Times förra sommaren.
Konceptet överblickseffekten myntades av rymdfilosofen Frank White, som pratade om det i Nasas program “Houston we have a podcast” förra sommaren. Det många inser på ett känslomässigt plan är att det inte finns några gränser, att alla tillhör samma släkte, att alla är sammankopplade.
White menar att den rika, framgångsrika eliten, som genom rymdturism blir näst på tur att uppleva överblickseffekten, kan använda känslan till att förändra världen.
– Om de får en djup insikt kan de komma tillbaka till jorden och verkligen göra något av det.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en nysatsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis även ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Det första ämnet är “Människan i rymden”, där vi under två veckors tid tittar närmare på allt från rymdturism och asteroidbrytning till hur investerare siktar mot stjärnorna. Du får gärna tipsa oss om ämnen som du vill att vi skriver om, skriv till marcus.andersson@omni.se.