Bevaka
Emma Henriksson

Solveig Zander (C).  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om pappamånaderna

Oppositionen säger nej till fler pappamånader

Förslaget om att fem månader i föräldraförsäkringen reserveras för vardera förälder har inte stöd i riksdagen, skriver TT. Samtliga borgerliga partier och Sverigedemokraterna säger nej.

– Vi är positiva till vissa delar i förslagen, att man vill öka flexibiliteten i försäkringen, det har vi förordat. Men vi är kritiska till att öka från tre till fem månader. Det kommer vi inte att stödja, säger Moderaternas talesperson Johan Forssell.

Centerpartiets talesperson Solveig Zander kallar förslaget ”förskräckligt”.

– Det ökar ju inte jämställdheten, tvärtom. Det kommer bara leda till att fler dagar inte tas ut, säger Zander, som inte tror att det finns någon majoritet för förslaget i riksdagen.

Kristdemokraterna är också kritiska till utredningens förslag.

– Vi vill öka flexibiliteten i föräldraförsäkringen, som faktiskt gör det möjligt för föräldrar att få livet att gå ihop, säger partiets talesperson Emma Henriksson till TT.

Liberalerna, som drev på för införandet av de så kallade pappamånaderna, vill inte heller utöka dem till fem månader.

– Vi har varit pådrivande för en jämställd föräldraförsäkring och införande av de tre månaderna, men vi konstaterade på vårt senaste landsmöte att det går för långsamt. Vi föreslår därför en helt ny modell, där man får 100 procent i ersättning under ett år och då ska det vara uttaget innan barnet fyller två år, säger partisekreteraren Maria Arnholm (L) till TT.

18 dec 2017