Bevaka
ESA, Europeiska rymdstyrelsen

Illustrationsbild. Andrey VP/Shutterstock
Passion: Människan i rymden

Storstädning av rymden ska rädda vår digitala framtid

En städrobot med fyra armar ska säkerställa att mänskligheten kan vara uppkopplad mot satelliter även i framtiden. År 2025 ska roboten ge sig ut i rymden, greppa tag i rymdskrot, vända tillbaka mot jorden och brinna upp på vägen hem.
Städningen görs för att rymden har blivit en kyrkogård för skräp. När de mänskliga resterna forsar fram i omloppsbanan riskerar högteknologisk utrustning att förstöras. Enligt de senaste siffrorna från Europeiska rymdorganisationen, ESA, finns det 129 miljoner skräpdelar i rymden. Av de 5 000 satelliterna i omloppsbana fungerar bara 2 000.

– Föreställ dig hur farligt det skulle vara att segla på öppet hav om alla skepp som någonsin försvunnit fortfarande flöt på vattenytan, sa ESA-chefen Jan Wörner när städsatsningen presenterades i december.

Om ingenting görs kan människans liv som vi känner det förändras i grunden. Även små skräpdelar kan orsaka stora skador när de rör sig i höga hastigheter i rymden. Enligt Nasa kan en centimeterlång färgflaga orsaka samma skada som ett 250 kilo tungt objekt som färdas i 100 kilometer i timmen kan orsaka på jorden.
Redan 1978 varnade Nasa-forskaren Donald J Kessler för att det här kan leda till en okontrollerbar kedjereaktion av explosioner, skriver Big Think. Enligt teorin, som kallas Kesslersyndromet, kan framrusande skräpdelar då fylla omloppsbanan och omöjliggöra användandet av satelliter i flera generationer.

Men nu ska rymden städas. Pilotprojektet sker under ESA:s vingar, men även den privata rymdmarknaden har insett problematiken, skriver CNN. Storföretag har börjat designa satelliter som på egen hand vänder hem till jorden i slutet av sina liv. Satelliter kan också programmeras till att i slutet av sina liv vända ut i “kyrkogårdsbanan”, ett orört område som ligger betydligt längre bort från jorden.

14 mar
Bild från Nasa som illustrerar sondens framtida uppdrag. NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben
Passion: Människan i rymden

Ny sond ska vidröra solen: “Riktigt extremt uppdrag”

Att röra vid solen kan låta som en osannolik vision – men det är exakt vad rymdsonden Parker ska göra. Dessutom ska den av bara farten slå mänsklighetens hastighetsrekord genom att färdas 700 000 kilometer i timmen.

– Det är ett väldigt modigt uppdrag, det är riktigt extremt och det är en enormt imponerande ingenjörsinsats, sa professorn Tim Horbury till The Guardian i december, när sonden skickade tillbaka sina första signaler.
Nasas obemannade rymdfarkost, vars fullständiga namn är “Parker solar probe”, är redan närmare solen än något annat mänsklig objekt har varit. Som närmast kommer den att vara 6,16 miljoner kilometer bort från den gassande “ytan”. Eftersom solen saknar en fast yta innebär det i sammanhanget korta avståndet att sonden tekniskt sett vidrör solen.

– Jag förstår att det inte låter så nära, men föreställ dig att solen och jorden var en meter ifrån varandra. Då skulle Parker bara vara fyra centimeter från solen, sa forskaren Nicky Fox till BBC när sonden skickades upp sommaren 2018.

När uppdraget är slutfört 2025 ska farkosten ha snurrat 24 varv runt solen. Den kommer att röra sig i jättestjärnans korona, den yttersta atmosfären som tycks ha stor påverkan på jorden. En av frågorna forskarna letar svar på är varför koronan är en miljon grader, medan solens yta “bara” är tusen grader – trots att det motsatta vore mer logiskt.
Parallellt pågår ett tiotal andra projekt som undersöker solen, enligt den ideella organisationen The Planetary Society. Europeiska rymdorganisationen, Esa, skickade exempelvis upp sonden “Solar orbiter” i februari i år. Nu väntar en ny era som kommer att transformera forskningen om solen och göra människans rymdresor säkrare, hävdar Nasas astrofysiker Thomas Zurbuchen.

– Vi kommer att få helt ny kunskap om vår stjärna.

13 mar