Bevaka
Maria Ludvigsson

Annie Lööf.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringen

Ledare: Annie Lööf höll ett vallöfte – men bröt två

Opinion Väldigt många ledarsidor intresserar sig för regeringsbildningen och den omröstning i riksdagen som i går ogiltigförklarade Ulf Kristerssons försök. Barometern påminner om att Centerledaren Annie Lööf, som i går röstade nej till M-ledaren, under sitt första tal i Almedalen 2012 sa att det behövs en ny Alliansgeneration som ger ”ny energi” åt Allianssamarbetet.

”Sex år senare har Lööf i hög grad bidragit till att tömma samarbetet på hopp och framåtanda”, skriver tidningen som menar att Lööfs vilja att inkludera MP i ett Alliansunderlag är ett luftslott.

UNT skriver att det alternativ som återstå är en liten mittenregering med C, L och MP. En fördel med den lösningen, resonerar ledarsidan, är att både Alliansen och de rödgröna splittras: ”Ingen har uttalat sig entusiastiskt om den idén, men ingen har heller uteslutit den.”

SvD:s Maria Ludvigsson skriver att Lööf är ”värd respekt” för att hon hållit sitt vallöfte om att inte sätta sig i en regering som behöver passivt eller aktivt stöd av SD. Men, påpekar hon, C och L har samtidigt brutit två andra och minst lika viktiga löften: ”Att genomdriva borgerlig politik och att göra det med Ulf Kristersson som statsminister.”

Expressen stämmer in i kritiken. Tidningen skriver att Lööf ”uppenbarligen” har självbilden att hon är den som kan få upp den knut som är svensk politik – men ”i själva verket bidrar hon snarare till ytterligare långbänkar.”

15 nov 2018