Bevaka
Olle Lönnaeus

Illustrationsbild.  TT
Valet 2018 Opinionsläget

Analyser: Partierna kan tvingas in i nya koalitioner

SCB:s stora partisympatimätning visar att det kommer bli mycket svårt att bilda regering efter valet i höst, skriver DN:s Ewa Stenberg i en analys.
Hon konstaterar att både de rödgröna partierna och Alliansen är långt ifrån en egen majoritet och kan tvingas bilda helt nya koalitioner för att få ihop en regering. Stenberg drar också paralleller till vad som hänt i andra europeiska länder där regeringsbildningar dragit ut på tiden och partier tvingats in i konstellationer som de lovat väljarna att de inte skulle ingå i.
Expressens K-G Bergström beskriver utgångsläget inför valet i höst som ”dramatiskt” och pekar särskilt på Sverigedemokraternas framgång i mätningen. Partiet brukar få högre stöd på valdagen än vad som visas i SCB:s mätning. Om SD och M båda följer det mönster de brukar följa mellan majmätningen och valdagen skulle SD vara bara 0,2 procentenheter från att gå om M som andra största parti, skriver han.
Socialdemokraterna verkar främst tappa väljare till ”soffan”, skriver Svenska Dagbladets Göran Eriksson. Det kan ses som en bekräftelse på att partiet behöver satsa på att vinna tillbaka de som inte känner sig bekväma med den senaste tidens hårda migrationspolitik, menar han.
Sydsvenskans Olle Lönnaeus skriver att Jimmie Åkesson (SD) är den ende som har anledning att jubla efter dagens mätning och att spelet om makten efter valet kan bli ”nervkittlande”.

5 jun