Afghansk polis utanför den lokal där explosionen skedde Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Våldet i Afghanistan

Talibaner fördömer dåd – nekar till inblandning

Talibanerna säger att de inte ligger bakom explosionen vid en bröllopsfest som dödade över 60 människor i Kabul på lördagskvällen. En talesperson för terrorgruppen säger att man ”kraftigt fördömer” attacken, rapporterar BBC.

Explosionen inträffade i västra Kabul, i ett område som domineras av shiamuslimer.

På söndagsmorgonen hade ännu ingen grupp sagt att de ligger bakom attacken.

Toppnyheter

Polisavspärrning vid platsen Magnus Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Hageby

Gängledare pekas ut som måltavla i sprängdådet

En högt uppsatt person i det kriminella mc-gänget ”No Surrender” tros vara måltavlan för bombdådet mot ett flerfamiljshus i Norrköping tidigt på onsdagsmorgonen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Flera personer skadades lindrigt i explosionen som enligt polisen utlöstes av en sprängladdning. Flera grannar vittnar om stora skador på huset.

– Jag satt i köket när det plötsligt regnade ner glas över mig, säger en av dem till tidningen.

25 min
Polis på brottsplatsen Magnus Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen: Sprängladdning låg bakom explosionen

En sprängladdning orsakade den kraftiga explosionen i ett flerfamiljshus i området Hageby i Norrköping tidigt på onsdagsmorgonen. Det uppger polisen för Expressen. Polisen vill däremot inte kommentera om sprängladdningen var placerad i trapphuset eller i en lägenhet, eller hur kraftig den var.

– Det får nationella bombskyddet svara på. Sen ska tekniker in och göra en ordentlig brottsundersökning, säger Åsa Willsund vid polisregion Öst till tidningen.

Flera personer skadades lindrigt av explosionen.

2 tim
Läs mer om Explosionen i Hageby
Pernilla Winnhed och bild från Ringhals. Energiföretagen/Daniel Löfstedt och TT
Kärnkraftsdebatten

Branschen: Politiskt styre är helt fel väg att vandra

Den svenska elbranschen är kritisk till att flera riksdagspartier nu vill att Vattenfall ska fortsätta att driva de Ringhals-reaktorer som enligt plan ska stängas. Det skriver medlemsorganisationen Energiföretagen Sverige på sin hemsida.

– Att politiskt överpröva företagsekonomiskt fattade beslut är enligt vår mening att välja fel väg och det skulle snedvrida hela energimarknaden på ett olyckligt sätt, säger Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen.

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill att regeringen ska bromsa avvecklingen av Ringhals. Riksdagen ska rösta om saken i eftermiddag.

13 min
Ringhals andra reaktor. Bjorn Larsson Rosvall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Partier vill rädda Ringhals i eftermiddagens votering

Riksdagen röstar i eftermiddag om Ringhals avveckling ska bromsas eller inte, skriver TT. Sverigedemokraterna vill att riksdagen ska beordra regeringen att ge ägaren Vattenfall nya direktiv rörande reaktor 1 och 2 – och M, KD och L har alla ställt sig bakom förslaget. Partierna är bara några få röster från majoritet.

Den andra reaktorn stängde vid årsskiftet och när 2020 blir 2021 stängs också reaktor ett. Att återskapa reaktorn som redan har stängt skulle kräva stora investeringar och nya tillstånd, skriver nyhetsbyrån.

Beslutet att stänga reaktorerna fattades av ägarna Vattenfall och Uniper, som inte längre såg någon lönsamhet.

3 tim
Läs mer om Kärnkraftsdebatten
Trumps USA Riksrätten mot Trump
Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrätten mot Trump

Analys: ”Frågan om att kalla vittnen är inte över”

Demokraterna hoppas sannolikt att vittnen ska komma fram med något nytt, men främst använder Demokraterna frågan om vittnen till att kunna kritisera republikaner i valrörelsen. Det skriver Wall Street Journal i en kommentar efter att Republikanerna röstat ner Demokraternas krav om att få kalla vittnen i riksrättsprocessen. Att bli nerröstade öppnar för Demokraterna att anklaga republikaner för mörkläggning, skriver WSJ.

Anne Flaherty skriver i en analys för ABC News att det inte är säkert att frågan om vittnen är över. Hon pekar bland annat på att republikanen Susan Collins öppnat för att kalla vittnen senare i riksrättsåtalet.

I andra medier kritiseras president Trumps försvarsadvokater. Washington Posts Amber Phillips skriver i en analys att det var flera uppgifter från advokaterna som inte stämmer. Exempelvis sa administrationens Pat Cipollone att republikaner inte fått inblick i utredningarna, men i själva verket deltog de i arbetet i berörda utskott, skriver Phillips.

Jonathan Allen skriver i en analys för NBC News att det är märkligt att Trumps försvar inte angrep bevisningen eller sakfrågan utan i stället riktar allmän kritik mot åtalet.

7 min
TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter 13 timmar – senaten antar riksrättsregler

Senaten har klubbat reglerna för hur riksrättsprocessen ska gå till efter 13 timmar av debatt, rapporterar amerikanska medier.

Demokraternas elva tilläggsförslag om vilka vittnen som ska höras och vilka bevis som får åberopas föll ett efter ett, nerröstade av den republikanska majoriteten. Bland annat tilläts Demokraterna inte kalla Trumps förra säkerhetsrådgivare John Bolton som vittne.

Mittenrepublikanen Susan Collins röstade för ett förslag, annars röstade senatorerna enligt partilinjen.

Båda sidorna kommer få 24 timmar var att argumentera för sin sak. Under den tiden ges senatorerna ingen tid, men de får lämna in frågor som besvaras senare. Senatorerna får 16 timmar till frågor.

2 tim
John Bolton.  TT
undefined

Demokraterna får inte höra Trumps tidigare rådgivare

Det demokratiska förslaget om att höra Trumps förre nationella säkerhetsrådgivare John Bolton i riksrättsåtalet mot presidenten röstades ner av Republikanerna i senaten. Bolton själv har sagt att han är villig att vittna och vittnen har sagt till representanthusets utredare att Bolton var djupt bekymrad över presidentens kommunikation med Ukraina, skriver New York Times.

Republikanen Mitt Romney öppnar för att höra Bolton i ett senare läge. Vita huset har däremot sagt att man är beredd att ta frågan till federal domstol för att tysta Bolton.

3 tim
Läs mer om Trumps USA
Bild från den kraftiga explosionen i Husby i Stockholm i går. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängkriminaliteten

Ledare: Vad är planen när de spränger för att döda?

Opinion Svensk kriminalpolitik breder ut sig på ledarsidorna i dag. Många politiker verkar inte förstå vilken allvarlig situationen landet befinner sig i, skriver Expressens ledarsida, som ändå tycker att det mest skrämmande är att våldsamheterna ännu kan bli värre.

”Än så länge tycks gärningsmännen rikta in sig på objekt – inte på människor. Vad är egentligen planen om de börjar spränga för att döda?” skriver tidningen.

Visst måste polis och socialtjänst ingripa när brott sker, men även tidiga insatser är centrala för att stoppa brottsligheten. Det skriver Aftonbladets Lotta Ilona Häyrynen.

”I det långa loppet handlar det också fortfarande om framtidsutsikter och om att bryta fattigdom. Välfärden är central”, skriver hon.

M-kopplade ledarskribenten Alice Teodorescu Måwe fokuserar på ungdomsrånen. I en ledartext i GP skriver hon att ”påfallande många” som ägnar sig åt detta har utländsk bakgrund, och hon varnar för att personer från den gruppen kan utsättas för kollektiv bestraffning.

2 tim
Ulf Kristersson (M), Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S). TT
undefined

M: Tryggheten är det enda regeringen bör fokusera på

Opinion Sverige kan lösa de problem som plågar landet med beslutsamhet, handlingskraft och fokus, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Aftonbladet Debatt.

”Allt annat borde nu läggas åt sidan, för att människor ska kunna känna sig trygga i sina hem och när de är ute med sina barn på stan”, skriver han.

Genom januariöverenskommelsen bedriver regeringen en politik som man inte ens själv tror på, fortsätter Kristersson. Han fokuserar på rättspolitiken och invandringspolitiken, där han menar att Socialdemokraterna och Stefan Löfven har misslyckats.

”För de flesta andra är det uppenbart att gängkriminaliteten är starkt kopplad till stor invandring och dålig integration. Att påstå något annat är obegripligt”, skriver Kristersson.

2 tim
Läs mer om Gängkriminaliteten
Man med mask dirigerar trafik i Wuhan i södra Kina TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Kina varnar för att viruset kan mutera och spridas mer

Den nationella hälsomyndigheten i Kina varnar för att det nya virus som har dödat nio människor och smittat 400 kan mutera och få ännu större spridning, rapporterar AFP. För att hindra spridning ska landet vidta flera åtgärder, bland annat att desinfektera flygplatser, tågstationer och shoppingcenter.

Under onsdagen ska världshälsoorganisationen WHO hålla ett krismöte där man bland annat ska avgöra om situationen ska räknas som ett globalt folkhälsonödläge.

5 tim
Invånare i Wuhan  Dake Kang / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Borgmästare avråder besök till virusdrabbade staden

Borgmästaren i kinesiska Wuhan, Zhou Xianwang, uppmanar stadens invånare att inte resa därifrån och avråder samtidigt från besök till staden. Det skriver AFP som hänvisar till den statliga kinesiska tv-stationen CCTV. Det var i staden som det nya virus som dödat nio människor bröt ut tidigare i månaden.

De lokala myndigheterna meddelade också på tisdagen att firandet av det kinesiska nyåret ställs in i Wuhan. Bland annat har man stängt ett tempel som under förra årets firande samlade 700 000 turister.

4 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund