Techåret 2015: Streamingkrig och självkörande bilar
Är det någonting vi kommer att minnas techåret 2015 för så är det med stor sannolikhet alla strider. Streamingkriget mellan Spotify, Tidal, Apple Music, Pandora, Rdio, Deezer och flera andra är ett exempel. Ett annat är slaget mellan de mobila betaltjänsterna där bland annat Apple Pay, Samsung Pay och Android Pay är inblandade.
Men 2015 har även bjudit på en rad andra spännande saker, bland annat hackade otrohetssajter, självkörande bilar, bortskänkta förmögenheter och en jättelik iPad. Det här är höjdpunkterna från Omnis techår.
Självkörande bilar på vägarna
2015 blev året då konceptet självkörande bilar gick från ord till handling. Både Google och Delphi rullade ut sina bilar på allmänna vägar i Kalifornien och Texas. Kinesiska Alibaba ville inte vara sämre, utan gjorde detsamma i Peking. Och så var det förstås det där med Teslas autopilot, en historia som vi i skrivande stund ännu inte sett slutet på. Det var Tesla Model S som i en mjukvaruuppdatering begåvades med autopilot, något som hann missbrukas rejält innan Tesla rullade ut en uppdatering med begränsningar.
Slaget om den mobila plånboken
Apple lanserade sin mobila betaltjänst Apple Pay redan på hösten 2014, men det var under 2015 som tjänsten började få luft under vingarna. Konkurrensen lät inte vänta på sig. Google lanserade utmanaren Android Pay och snart kom även Samsung med sin tjänst Samsung Pay. Inom kort kändes det som att varenda techvarumärke med självaktning hade en mobil plånbok att erbjuda. Slaget är långt ifrån över och 2016 lär konkurrensen hårdna ytterligare.
Apple-året 2015
Det mest framgångsrika företaget i världshistorien hade inget dåligt år 2015 heller. iPhone 6S-lanseringen blev en jättesuccé med nya försäljningsrekord och Apple Watch lyckades lyfta intresset för hela smartwatch-segmentet till en ny nivå. Dessutom släpptes en helt ny 12-tums Macbook. Men befriat från floppar blev det inte. Lanseringen av nya Apple TV sköts upp till hösten och när den väl kom fanns inte den ”kabel-tv-dödare” till tjänst som Apple hade hoppats kunna erbjuda. 12,9-tumsplattan iPad Pro dök också upp, men problem att möta efterfrågan på den tillhörande pennan Apple Pen gav en trist eftersmak. Rykten om en Applebil förblev rykten även 2015. Ett av dem sade att en bil ska vara klar till 2019.
Streamingkriget
Svenska Spotify håller fortfarande ställningarna som den största streamingtjänsten för musik globalt. Men det var långt ifrån en självklarhet våren 2015, då den ena ”Spotifydödaren” efter den andra dök upp.
Jay-Z såg ut att omkullkasta hela streamingmarknaden totalt, när han tillsammans med flera världsartister lanserade Tidal, en tjänst som bland annat skulle ge artisterna bättre betalt. Men succén uteblev helt och hållet och de flesta experter menar att Tidal redan är ett praktfiasko.
Nästa stora hot kom från Apple. De flesta bedömare menade att det bara var en tidsfråga innan Apple Music skulle ha pulvriserat Spotify, men en i många stycken svåranvänd tjänst i kombination med tekniska problem gjorde att starten blev oväntat trög. Apple Music har mycket kvar att bevisa.
Livevideokriget
Appen Meerkat fick i början av året ett plötsligt genombrott. Konceptet var enkelt: Livevideosändningar via mobilen, som man aviserade via Twitter. Användarbasen hade ökat lavinartat när Twitter agerade. I bakfickan hade det sociala nätverket nämligen appen Periscope, som fungerade på samma vis. Och att göra sig av med Meerkat var en enkel match. Man stängde helt sonika av Meerkats tillgång till Twitters API och lanserade sin egen app Periscope – en app som på kort tid axlade manteln som livstreamingtjänsten nummer ett.
Säkerhetsåret
Årets första säkerhetsskandal var ett faktum när Lenovo ertappades med att ha installerat skadlig adware på sina fabriksnya laptops.
Desto mer spektakulärt var hacket av otrohetssajten Ashley Madison, där miljontals användare exponerades. Hacket fick också ett intressant efterspel, då det uppdagades att en förkrossande majoritet av sajtens kvinnliga konton var fejkade.
Andra säkerhetshändelser värda att notera var att SIM-kortstillverkaren Gemalto hade hackats av både NSA och GCHQ, samt det faktum att en passagerare lyckades ta kontroll över flygplanet han satt i med hjälp av sin laptop. Som grand finale exponerades miljontals föräldrar och barn när leksakstillverkaren Vtechs servrar hackades.
Pc-marknadens fria fall fortsatte
Windows 10 skulle bli den stora vändningen för pc-marknaden, som befunnit sig i fritt fall under lång tid. Och Windows 10 kom, sågs och… inte så mycket mer. Det var absolut inget fel på operativsystemet. Tvärtom så fick det mycket fina omdömen. Men varken konsumenter eller företag sprang direkt benen av sig för att uppgradera maskinparken. En del av förklaringen stod att finna i dollarkursen, en annan i att uppgraderingen till Windows 10 är gratis. Pc-marknaden kommer enligt analytikerna att fortsätta att krympa under större delen av nästa år också. Men analytikerna tror också att det kommer att vända mot slutet av 2016 och att många företag kan tänkas uppgradera sin hårdvara under 2017.