Techåret: Tiktok, Zoom och infekterade storbråk
Techåret 2020 inleddes precis som vanligt med den stora konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas. Sedan kom pandemin och förändrade allt. Utöver CES så blev det inga fler större evenemang under året. Åtminstone inte i fysisk form. Men med det inte sagt att det blev ett händelselöst techår. Tvärtom.
Under 2020 fick vi bland annat vara med om två enorma hackerattacker och ett par riktigt infekterade strider mellan olika techjättar. 2020 bjöd även på nya spelkonsoler och 5G-telefoner. Och så lärde sig alla vad både Zoom och Tiktok är.
2020 blev Tiktoks år – på både gott och ont
Kinesiska Bytedances sociala app Tiktok fick ett massivt genombrott under 2020. Appen – som bygger på korta klipp som användarna skapar – har skördat enorma framgångar och effektivt tagit fokus från andra sociala plattformar. Under året gjorde därför flera sociala plattformar försök att efterlikna Tiktok. Inte minst Facebook släppte under året den klart Tiktokinspirerade funktionen Reels för Instagram, en funktion som fortfarande inte fått något stort genomslag.
Men Tiktoks år kom framför allt att präglas av de bojkotter som appen blivit föremål för internationellt, och då främst i USA. Trumpregeringen ställde ett ultimatum och krävde att den amerikanska delen av verksamheten skulle ha en amerikansk ägare. Än så länge har någon affär inte blivit av, och Tiktok har fått sin deadline uppskjuten ett par gånger. Men mycket talar för att it-jätten Oracle och butikskedjan Walmart blir plattformens nya ägare i USA, bara affären blir godkänd.
5G-telefoner och nya konsoler präglade prylåret 2020
Trots att de flesta stora evenemang och mässor ställdes in under 2020 så genomfördes ändå ett antal stora produktlanseringar. Året kom inte minst att handla om den nya generationens spelkonsoler, Xbox Series X och Playstation 5. Detaljerna om de nya konsolerna avslöjades bit för bit under året fram till dess att de båda släpptes sent under hösten. Men konsolerna tog slut lika fort som de dök upp hos återförsäljarna. Pandemins påverkan på tillverkning och distribution i kombination med att många satte i system att köpa upp enheterna och sälja dem på andrahandsmarknaden så fort lagren fylldes på hos återförsäljarna skapade en brist som riskerar att bestå fram till slutet av april.
En annan stor nyhet på konsumentelektroniksidan blev 5G-telefonerna, som trots att näten på många håll i världen fortfarande är långt ifrån utbyggda eller särskilt användbara, etablerade sig på allvar. Inte minst Apple valde att till slut förse sina Iphone 12-enheter med 5G-stöd. Apples Iphonemodeller försenades till följd av coronapandemin och presenterades och släpptes en månad senare än vanligt.
Som avslutning på prylåret lanserades dessutom Apples första datorer med egenutvecklade processorer.
Salesforce köpte Slack och Boston Dynamics bytte ägare igen
Givet de rådande omständigheterna så hade man ju kunnat tänka sig att 2020 skulle bli ett år då större uppköp och sammanslagningar fick vänta. Men så blev det inte alls. Faktum är att det hände en hel del på den här fronten. I USA blev sammanslagningen av T–Mobile och Sprint till slut klar. AMD köpte Xilinx i en aggressiv satsning på att utmana rivalen Intel på datacentersidan. Nvidia meddelade dessutom att man skulle köpa Softbankägda ARM, men om den affären får grönt ljus av myndigheterna återstår fortfarande att se.
Robottillverkaren Boston Dynamics fick också en ny ägare tämligen sent under året, när koreanska Hyundai köpte bolaget, som tillhört japanska Softbank sedan Alphabet valde att sälja verksamheten.
Den största uppköpsnyheten kom sent på året, när CRM- och molnjätten Salesfocre meddelade att man köper kommunikations- och samarbetsverktyget Slack, som i och med det får helt nya förutsättningar att konkurrera med Microsoft Teams.
Säkerhetsåret: Twitter, Solarwinds och ransomware
2020 blev ett intensivt år på cybersäkerhetssidan. Ransomwareattacker fortsatte att gäcka företag och myndigheter i hela världen. Xerox, Carnival Cruises och Capcom var bara några av de många företag som drabbades av ransomware under 2020. Och trots att flera ransomwaregrupper lovade att inte ge sig på sjukhus till följd av coronapandemin, så valde andra att inte bry sig ett dugg om den saken. Även forskningen kring ett vaccin blev föremål för flera allvarliga cyberattacker.
En av årets stora skandaler på säkerhetssidan var att det kontroversiella ansiktsigenkänningsföretaget Clearview AI hackades. Men hackarna var uppenbarligen mer intresserade av kundlistan än av det enorma biblioteket med ansiktsbilder, och både polismyndigheter och banker exponerades som kunder till Clearview AI.
Under sommaren kom så årets i särklass största cybersäkerhetsskandal när flera av de mest kända profilerna på Twitter hackades i ett stort bitcoinbedrägeri. Konton tillhörande bland annat Bill Gates, Joe Biden, Elon Musk, Kanye West och Barack Obama kapades i samband med attacken, som kunde genomföras till följd av sofistikerat nätfiske som lyckades lura Twitters personal.
Som kronan på verket så avslutades året med ett globalt dataintrång mot Solarwinds plattform Orion, som vi i skrivande stund sannolikt inte sett hela vidden av ännu. Stora företag och myndigheter i hela världen har drabbats i ett hack som av vissa bedömare beskrivs som ett av de allvarligaste och mest omfattande någonsin.
Apple i fokus i två stora techbråk
Det uppstod en hel del gnissel mellan techbolag, myndigheter och konsumenter under 2020. Det största bråket av dem alla kom att handla om Apples avgifter i appbutiken App Store. Irritationen kring de 30 procent som Apple tar ut i kommission kulminerade när Epic Games-titeln Fortnite kastades ut ur App Store till följd av att Epic valt att kringgå avgiften. Händelsen drog igång en intensiv debatt om App Store.
App Store hamnade även i fokus när det gällde streamingtjänster för spel, en företeelse som etablerade sig på allvar under 2020. Apples komplicerade regler för molndistribution av spel innebar att streamingtjänsterna till en början inte kunde lanseras för IOS. Senare valde flera av dem – inte minst Google Stadia – att lansera webbappar som ett alternativ för att kringgå App Store-restriktionerna.
Frågan om techjättarnas makt fortsatte att vara föremål för granskning i USA även under 2020. I juli grillades cheferna för Facebook, Apple, Amazon och Google samtidigt i den amerikanska kongressen som en del i den årslånga utredningen om konkurrensen i Silicon Valley. Apples vd Tim Cook hävdade att man inte sitter på något monopol, Googles vd Sundar Pichai försvade sig med att man främjar innovation, och Amazons Jeff Bezos menade att världen ”behöver stora bolag”.
Mot slutet av året skar det sig rejält mellan Apple och Facebook, då Apple aviserat att man med IOS 14 kommer att införa ett skydd mot spårning av användare på internet. Facebook menade att Apples påfund omkullkastar affärsmodellen för mängder av små bolag, medan Apple hävdade att man bara ser till användarnas bästa. Den striden lär fortsätta under 2021.
2020 – året då alla lärde sig vad Zoom är
Coronapandemin har utan tvekan gjort videokonferenstjänsterna allmänt kända på ett sätt som de inte var tidigare. Hade man 2019 frågat en slumpvis utvald person vad Zoom är, så hade många sannolikt inte haft en susning. Idag råder det omvända förhållandet.
Just Zoom fick nämligen ett enormt uppsving under 2020, men företaget hamnade även i blåsväder, då det visade sig att tjänsten var minst sagt tvivelaktig ur säkerhetssynpunkt, något som senare åtgärdades. Men trots den negativa pr som den saken innebar så växte tjänsten lavinartat. Rivaliserande tjänster som Microsoft Teams och Google Meet utvecklades också snabbt under året. Och videomöten lär vi få dras med under lång tid,.
I skrivande stund så ser det nämligen ut som att många kontor kommer att fortsätta vara stängda även under en stor del av 2021. Google meddelade till exempel i december att personalen inte förväntas komma tillbaka till kontoren förrän i september 2021. Andra techjättar har valt att göra hemarbete till en permanent lösning, något som också kommit att innebära att flera företag nu valt att lämna Silicon Valley och dess skyhöga lokalhyror.