Hem
Illustrationsbild: Barn på väg in i klassrum i USA. (Nam Y. Huh / TT NYHETSBYRÅN)

Teori om rasism hett ämne i USA: ”Ett politiskt vapen”

En akademisk teori som växte fram under 70-talet, critical race theory, är hett omdebatterad i USA och kritiseras av föräldrar, republikanska politiker och Caitlyn Jenner. Det nyfunna intresset för teorin är särskilt synligt hos Fox News där termen nämnts 1 860 gånger i år − jämfört med 132 gånger i fjol, skriver Washington Post.

”Critical race theory” bygger enligt AP på tanken att rasismen i USA upprätthålls av landets institutioner och dess förespråkare menar bland annat att ”ras” är en kulturell konstruktion och inte biologiskt.

Kritikerna menar att teorin är ett sätt att skriva om historien och skuldbelägga vita amerikaner – och i sak vill man hålla detta tankegods borta från klassrummen. Det finns dock få bevis på att det pågår undervisning om ”critical race theory” i skolan.

Konservativa Bulwarks redaktör Charlie Sykes liknar hysterin kring critical race theory med hur det rapporteras om hajattacker. Han menar att det räcker med en handfull vittnesmål för att skapa oro – oavsett vad statistiken säger.

”Så även om de flesta amerikaner aldrig kommer att stöta på någonting som ens liknar CRT så blir det ett verkligt hot och ett potent politiskt vapen”, skriver han.

bakgrund
 
Critical Race Theory
Wikipedia (sv)
Critical Race Theory (CRT) är en akademisk disciplin i USA, inriktad på tillämpningen av kritisk teori för att studera samhälle och kultur i skärningspunkten mellan ras, lag och makt. Enligt University of California, Los Angeles School of Public Affairs: CRT har två vanliga teman: För det första menar CRT att Vit överhöghet och rasmakt bibehålls över tid, i synnerhet genom lagen som kan spela en roll i denna historiska process (se exempelivs naturalism). För det andra undersöker CRT möjligheten att omvandla förhållandet mellan lagen och rasmakt, för att mer brett arbeta för en rasfrigörelse och motverka mänsklig underordning på grund av föreställningar om "ras".
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen