Paris 13 november. TT
Utrikes

Terrornatten som skakade Paris – minut för minut

Paris skakas av fredagens dödliga attacker: Flera utförda självmordsattentat och skjutningar på en rad platser i staden. 129 människor hade på lördagskvällen bekräftats döda och Islamiska staten har tagit på sig ansvaret. Enligt Frankrikes chefsåklagare Francois Molins tror man att attackerna utfördes av åtta attentatsmän som delat upp sig i tre grupper. Här är timmarna som president Hollande kallat: ”En krigshandling”.

Klockan 21.17: Explosion vid arenan

Den första explosionen detonerar utanför nationalarenan Stade de France under den pågående vänskapsmatchen mellan Frankrike och Tyskland. Strax sker ytterligare en explosion intill den föregående. De två självmordsbombarna dör. En av terroristerna ska ha haft en matchbiljett och försökt ta sig in på arenan strax efter att matchen börjat – men stoppats av säkerhetsvakter som upptäckte hans sprängämnen.

Anthony Martial och Matthias Ginter. BENOIT TESSIER / TT NYHETSBYRÅN

Klockan 21.25–21.50: Skottlossning på flera restauranger

Skottlossning bryter ut utanför flera restauranger och barer i centrala Paris: Le Carillon, Le Petit Cambodge, Casa Nostra och La Belle Equipe. Ett 40-tal personer dödas.

Platserna där attacker inträffade

Klockan 21.43: Explosion vid restaurang Comptoir Voltaire

En självmordsbombare dör vid en explosion framför restaurang Comptoir Voltaire.

Comptoir Voltaire KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Klockan 21.49 Massakern på Bataclan

Bandet Eagles of Death Metal spelar på konsertlokalen Bataclan. Minst 87 personer dödas när attentatsmän skjuter urskiljningslöst med automatvapen mot publiken. Tre gärningsmän spränger sig själva när polisen stormar lokalerna. En terrorist dör utanför Bataclan.

Överlevande nära Bataclan. Thibault Camus / TT NYHETSBYRÅN

Klockan 21.53: Ytterligare en explosion vid Stade de France

En person utlöser en självmordsbomb nära en McDonalds-restaurang vid nationalarenan. Utöver gärningsmannen dör ytterligare en person.

Stade de France Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN

Klockan 22.50: Undantagstillstånd

Frankrikes president François Hollande utlyser undantagstillstånd i Frankrike och meddelar att landets gränser stängs.

MIGUEL MEDINA / AFP

Klockan 00:20 – Bataclan stormas

Franska säkerhetsstyrkor stormar konsertlokalen Bataclan. Ett dygn senare är det fortfarande oklart hur många som dött men enligt franska åklagare rör det sig om 129 bekräftade döda och 352 skadade. För 99 av dem uppges tillståndet vara kritiskt.

Franska soldater. RICK ALARCON / AFP

• Döda och skadade

Enligt åklagare på lördagen dog minst 129 människor i attackerna. Över 300 är skadade. Tillståndet för ett hundratal av dem är kritiskt och dödssiffran kan stiga. De flesta offren dog i attacken i konserthuset Bataclan. En svensk kvinna har bekräftats död och ytterligare en svensk kvinna är skadad.

Nick Alexander/Guillame Decherf/Valentin Ribet/Nohemi Gonzalez

• Gärningsmännen

Islamiska staten har i ett uttalande tagit på sig ansvaret för attacken. Enligt internationella medier skriver rörelsen där att Frankrike är dess huvudmål och att attackerna är ”början på en storm”. Under lördagen grips flera personer i Bryssel misstänkta för kopplingar till Parisattackerna.

• Sprängämnen

Sprängämnet TATP, triacetontriperoxid, användes i bombbältena. TATP är ett kraftfullt sprängmedel som bland annat användes vid terrorattentatet i London 2005.

Toppnyheter

Valet 2018 Löfvens regering
Jan Björklund (L). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

C och L vill ha reformer i stället för ”luftslottsmål”

Centern och Liberalerna är inte intresserade av att sätta ett nytt mål för arbetslösheten, när regeringen nu meddelat att man överger målet om Europas lägsta arbetslöshet 2020.

– Det har ju visat sig att det där målet var ett luftslott och sedan gjorde de inget för att nå dit, säger L-ledaren Jan Björklund till TT.

Björklund lyfter i stället fram behovet reformarbete snarare än uttalade mål. Där får han han stöd av C:s chefsekonom Martin Ådahl som även han vill se konkreta reformer.

– Som mindre arbetsmarknadsbyråkrati, lägre skatt för småföretag att anställa och snabbare språkutbildning och praktik för nyanlända, säger han.

13 min
Arkivbilder. Gula västarnas protester (t v), Isabella Lövin (t h). TT
Valet 2018 Löfvens regering

Forskare: Miljöpolitik kan leda till oro och missnöje

Sociala rättviseaspekter saknas i regeringens nya miljöpolitik, säger forskare till Vetenskapsradion.

Miljö- och klimatforskaren Anna Kaijser pekar bland annat på att regeringens ”gröna skatteväxling” kan leda till oro och missnöje om den upplevs som orättvis och gynnsam för höginkomsttagare.

Hon gör även en koppling till proteströrelsen Gula västarna i Frankrike.

– Om man som i Frankrike höjer skatter på fossila drivmedel och inte samtidigt kompenserar med andra åtgärder – till exempel med kollektivtrafik – så riskerar man sådana här missnöjesuttryck, säger hon till Vetenskapsradion.

4 tim
Annie Lööf (C). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

Lööf: S och C hålls ihop av kamp mot högerpopulism

Centerpartiets ledare Annie Lööf menar att det som håller samman Socialdemokraterna och Centerpartiet är bland annat kampen mot högerpopulism. Det säger hon i en intervju med SvD.

”Ökade klyftor” räknas upp som ett av de stora samhällsproblemen i uppgörelsen mellan S, MP, C och L. Lööf menar att partierna inte har samma syn på hur de ökat men att det finns vissa delar där de är överens om hur klyftorna ska motarbetas.

Hon betonar att partiet inte delar S hållning att beskatta höginkomsttagare ännu hårdare eftersom att de riskerar att placera sin inkomst i andra länder, menar Lööf.

– Det viktigaste är att de som har det allra sämst får det bättre. Det är socialliberalism, säger Annie Lööf till tidningen.

6 tim
Läs mer om Valet 2018
Arkivbild, FBI-agenter. Nick Wagner / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
USA:s framtid

FBI-agenter: Nedstängning försätter barn i fara

Anonyma FBI-agenter varnar i en rapport för hur nedstängningen av USA:s statsapparat lägger krokben för myndighetens arbete. På listan av verksamheter som drabbas räknar de upp cybersäkerhet, antiterrorarbete och utredningar av brott mot barn.

”Det här försätter barn i fara”, säger en av agenterna.

Rapporten är sammanställd av agenternas medlemsorganisation FBIAA och CNN skriver att det är ovanligt att FBI-anställda gör den typen av uttalanden.

1 tim
Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi, president Donald Trump. Arkivbilder.  JIM WATSON / AFP
USA:s framtid

Senaten röstar om nedstängningen i morgon

Den amerikanska senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell har till slut gått med på att ta upp förslag om att öppna federala myndigheter till omröstning, rapporterar flera medier. Men det finns flera hinder och svårigheter på vägen till ett slut på nedstängningen som nu pågått i 33 dagar.

Först ska senaten rösta om president Donald Trumps förslag som innehåller 5,7 miljarder dollar till muren mot Mexiko. Därefter sker en omröstning om ett förslag utan murpengar och andra tillägg som redan röstats igenom i representanthuset som kontrolleras av Demokraterna. Det krävs 60 av 100 röster i senaten och Demokraterna har 47. Om tillräckligt många Republikaner hoppar över och röstar på det sistnämnda förslaget – vilket av NYT anses som osannolikt – hamnar det på Trumps bord. Och han har vetorätt.

6 tim
Donald Trump / Nancy Pelosi.  TT
Trumps USA USA:s framtid

Dödläget väntas fortsätta efter senatens omröstning

Den amerikanska senaten ska rösta om president Donald Trumps förslag för att få stopp på nedstängningen av delar av statsapparaten på torsdag. Det säger majoritetsledaren och republikanen Mitch McConnell, rapporterar CNN.

Men Trumps förslag ser inte ut att röstas igenom, eftersom demokraterna avfärdade det i helgen och har varit tydliga med att de inte kommer att gå med på att ge Trump pengar för att bygga muren mot Mexiko. För att förslaget ska ta sig genom senaten krävs det att sju demokrater röstar för det.

Demokraterna i representanthuset kommer under veckan att rösta igenom fler förslag i ett försök att få ett slut på nedstängningen, och talmannen Nancy Pelosi ber på Twitter Trump och McConnell att sluta stoppa dem.

Trump i sin tur har skrivit på Twitter att en mur är det enda sättet för USA att garantera säkra gränser, och avslutar med: ”Ingen kapitulation!”

Igår 20:43
Läs mer om USA:s framtid
Polispatruller utanför förskolan i Hisings Kärra. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta barnarovet i Göteborg

39-åringen anhållen för misstänkt människorov

Den 39-åriga kvinna som misstänks för människorov efter att ha fört bort en sex månader gammal flicka har anhållits. Kvinnan är skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

– Vi kan ännu inte utesluta att ytterligare någon är inblandad. Vi kommer att kunna lämna mer information senare, säger Peter Adlersson, till Dagens Nyheter.

Tidigare under dagen hölls förhör med 39-åringen, som dagen innan var för påverkad för att bli hörd. Kvinnan är känd av polisen sedan tidigare.

3 tim
Polispatruller utanför förskolan i Hisings Kärra. En sex månader gammal flicka försvann på tisdagen utanför en förskola på Hisingen i Göteborg. Hon hittades senare oskadd. Arkivbild. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta barnarovet i Göteborg

Kvinnan som tog barnet var påverkad – förhördes i dag

Den 39-åriga kvinnan som misstänks ha fört bort en sex månader gammal flicka i Göteborgstrakten har förhörts under förmiddagen, skriver Göteborgs-Posten. Hon kunde inte höras i gårkväll då hon var alldeles för påverkad av droger eller alkohol.

Vad som sagts under förhöret vill dock inte polisen kommentera. Fallet är rubricerat som misstänkt människorov.

Den misstänka kvinnas belastningsregister innehåller elva avsnitt. Så sent som i maj åtalades hon för att ha brukat amfetamin.

4 tim
Arkivbilder.  TT
Misstänkta barnarovet i Göteborg

Polisen till föräldrar: Behöver inte känna oro

Många föräldrar i Säve känner oro efter att en sex månader gammal flicka försvann på tisdagen utanför en förskola. Flickan hittades senare oskadd och polisen uppmanar nu samhället att behålla lugnet.

– Naturligtvis så kan det inträffa, men det är så unikt så jag tycker inte att man ska känna någon oro, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen i Västra Götaland, till SVT Nyheter Väst.

Idag 07:03
Läs mer om Misstänkta barnarovet i Göteborg

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund