Emily Thornberry. Arkivbild. Kirsty O'Connor / TT NYHETSBYRÅN
Ledarstriden i Labour

Thornberry ute ur leken – tre Labourkandidater kvar

Emily Thornberry kommer inte att bli brittiska oppositionspartiet Labours nästa ledare. Hon skrapade bara ihop stöd från 31 lokalavdelningar, vilket var två färre än vad som behövdes, skriver Sky News.

Thornberry har varit Labours utrikespolitiska talesperson sedan 2017. Hennes misslyckande innebär att det återstår tre kandidater: Keir Starmer, Lisa Nandy och Rebecca Long-Bailey.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Italien
Bilder på räddningspersonal i Italien TT
Coronaviruset Smittan i Italien

Växande desperation: ”Vi kommer få se revolution”

Efter snart tre veckors isolering bubblar missnöjet bland italienarna. Tålamodet i kampen mot coronaviruset har bytts ut mot desperation och det kommer rapporter om folk som stjäl mat för att ha något att äta när pengarna tagit slut, skriver Sky News.

Ett filmklipp som spridits på nätet visar hur en man i Apulien i södra Italien hamnar i bråk med poliser – efter att banken stängt och han inte kunnat få ut familjens enda inkomst, moderns pension. Mannen ber poliserna att följa med dem hem så de får se att familjen står utan mat.

I ett annat klipp ses en man tillsammans med en flicka som äter en bit bröd.

– Precis som min dotter kommer andra barn inte ens ha en sådan här bit bröd att äta om några dagar. Ni kommer att ångra det här för det kommer att bli revolution.

1 tim
Italien har varit nedstängt i veckor. ALBERTO LINGRIA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

4,3 miljarder i euro i stöd till Italiens mest utsatta

Italiens regering har presenterat ett nytt stödpaket på 4,3 miljarder euro, motsvarande runt 47 miljarder kronor, som ska gå till landets mest utsatta, skriver TT.

Enligt premiärminister Giuseppe Conte ska pengarna gå till ”dem som inte har pengar att handla för”.

Landets regering flaggade också för att det kan bli nödvändigt att hålla landet nedstängt längre än 3 april, som det är sagt i nuläget, skriver Reuters. Det är redan klart att åtminstone skolorna kommer att hållas fortsatt stängda.

Igår 22:25
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Donald Trump och Manhattan på lördagen. TT
Coronaviruset Smittan i USA

Trump backar: New York slipper coronakarantän – stark reseavrådan utfärdas

Det blir ingen karantän för New Yorks storstadsregion, skriver president Donald Trump på Twitter. Tidigare på lördagen lyfte han idén och sa att han ”hade velat se New York i karantän eftersom det är en smitthärd för det nya coronaviruset”.

Efter samtal med guvernörerna i respektive delstat, samt Vita husets coronainsatsgrupp, har han kommit fram till att det inte är nödvändigt. I stället kommer den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC att utfärda en stark reseavrådan.

Under natten kom nya siffror som visade att dödssiffran i landet fördubblades på två dygn från drygt 1 000 till över 2 000.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Anders Ygeman. TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Ygeman positiv till att följa svenska påskresor via data

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) är positiv till att följa coronavirusets tänkbara spridning genom att granska svenskars anonymiserade mobildata, rapporterar Ekot. Geodatan skulle exempelvis kunna ge en uppfattning om hur många som lämnar Stockholm i påsk.

Pirate Bay-grundaren och aktivisten Peter Sunde är kritisk. Han menar att det kan leda till konsekvenser som är ”farligare än smittan”.

Bakgrunden är att EU-kommissionen har kontaktat Telia och sju andra mobiloperatörer med en förfrågan om att samla in sådan data för att kunna följa rörelsemönster. I går sa Folkhälsomyndigheten till SVT att den lösningen inte är aktuell i Sverige.

25 min
Sabuni, Lövin, Löfven, Lööf. Arkivbilder. TT
undefined

Analys: ”Kanske har de fått sitt gemensamma projekt”

När coronakrisen är över kommer det förmodligen under flera år behövas stora stimulanspaket för att ekonomin åter ska få fart, anser Ekot politiske kommentator Tomas Ramberg. Han konstaterar att fokus i den politiska debatten samtidigt kommer att flyttas och att sysselsättning, företagsklimat och ekonomisk fördelning åter blir centrala frågor:

”Kanske har regeringen, Centern och Liberalerna nu fått det gemensamma projekt som en del har efterlyst: att ta Sverige upp ur den ekonomiska kris som coronaviruset har orsakat”, skriver han.

Svenska Dagbladets politiske kommentator Göran Eriksson menar i en analys att Sveriges ”icke-auktoritära” tradition är en förklaring till att åtgärderna för att minska smittspridningen kommit senare och varit mindre drastiska jämfört med andra länder.

”Om Sverige ska stängas ska svenskarna hinna växa in i det nya läget”, skriver han.

Igår 15:24
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
WHO
Coronaviruset Fakta om smittan

USA och Tyskland går om Italien i nya rapporterade fall – 26 494 döda i världen

Både USA och Tyskland går om Italien i antal nya bekräftade fall, visar WHO:s senaste dygnsrapport. USA rapporterar 16 894 nya fall.

Med 62 514 nya bekräftade fall hamnar den totala siffran globalt på 571 678. De flesta som har smittats har tillfrisknat eller är bara lindrigt sjuka.

26 494 personer har dött i sjukdomen världen över, vilket är en ökning med 3 159 under det senaste dygnet.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 28 mars. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades 29 mars klockan 06.50.

6 min
Emma Frans, Agnes Wold och Johan von Schreeb.  TT
undefined

Experterna guidar: Hur ska man leva i dessa virustider?

Hur ska man leva sitt liv i dessa coronatider? Flera medier guidar till vanliga vardagssituationer.

Epidemiologidoktorn Emma Frans och professorn Agnes Wold säger till Expressen att man kan gå till gymmet, men att man bör hålla avståndet till andra. Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten menar att man kan byta om hemma.

Att handla, äta på restaurang och besöka frisören fungerar bra, framför allt för friska och unga personer som inte tillhör en riskgrupp. Men rådet lyder fortsatt att hålla avstånd till andra människor och stanna inne för den som har symptom. Experterna menar att det är gränsfall att åka i kollektivtrafiken.

Även SVT ger flera råd i en guide. Jobba hemifrån om möjligt, hälsa inte på äldre och sjuka, tvätta händerna noga och vidrör inte ditt eget ansikte i onödan.

Var och en måste prioritera kring vad som är viktigt i livet och ta sitt ansvar. Det säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, i DN:s guide.

– Som ung och frisk individ så är ens stora uppgift att skydda de gamla, sammanfattar han.

Igår 12:26
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Bild från Arlanda under coronakrisen.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Pandemin kan ge tuffare klimatavtal för flyget

De minskade flygutsläpp som coronapandemin har orsakat kan få en positiv effekt på klimatet på längre sikt, rapporterar DN.

Enligt uppgifter som tidningen tagit del av har flyget globalt minskat med cirka 60 procent under virusutbrottet. Det påverkar i sin tur klimatkompensationsprogrammet Corsia som träder i kraft nästa år – som baseras på baslinjen av genomsnittet för utsläppen under 2019 och 2020.

– Utsläpp över det ska kompenseras. Om flygandet hade fortsatt som vanligt i år hade baslinjen legat högre, säger Olle Palmqvist, handläggare på Naturvårdsverket.

31 min
Äkebiskop Antje Jackelén. PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kyrkan: 49 personer per gudstjänst i påsk

Ärkebiskop Antje Jackelén uppmanar kyrkorna att fortsätta sin verksamhet i påsk, men att anpassa sig till de nya riktlinjerna från myndigheterna. ”Vår grundhållning är att vi ställer om snarare än att vi ställer in”, skriver hon på Facebook.

Enligt Daniel Bramsell på Svenska Kyrkans kommunikationsavdelning innebär att 49 personer kan släppas in till en gudstjänst, men att de bör sitt glest i bänkarna.

– Vi anpassar det efter vad myndigheterna säger och håller oss inom ramarna för det som är sagt, säger Daniel Bramsell till SVT Nyheter.

Igår 18:14
Bendiksby, Terje / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ljuset i mörkret: Lantbruket går starkt trots krisen

Lantbruket är en av få ljusglimtar i ett av coronapandemin annars just nu hårt ansatt svenskt näringsliv, skriver Sydsvenskan. Orsaken är en kombination av låga bränslepriser, höga spannmålspriser, bra väder och stabil efterfrågan.

– De allra flesta lantbruken klarat sig helskinnade i krisen, kanske till och med något åt det positiva hållet, säger Johan Fjelkner på Sparbanken Skåne till tidningen.

Ett orosmoln är dock en brist på arbetskraft som kan bli en konsekvens av de stängda gränserna på olika håll i Europa.

Igår 18:47
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Magdalena Andersson och Romina Pourmokhtari.  TT och Willhelm Sundman.
Coronaviruset Röster om viruset

”Magdalena Andersson ska inte lägga sig i utdelningar”

Opinion Socialdemokraterna har dålig koll på hur aktiebolag fungerar och finansminister Magdalena Andersson borde inte lägga sig i vad AB Volvos ägare ”gör med sina tillgångar”, skriver Romina Pourmokhtari, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet, i en debattartikel för Expressen.

Andersson har kritiserat börsbolag som permitterat personal men samtidigt tänker dela ut pengarna till aktieägarna och ge höga bonusar till cheferna.

”Utdelningen är knappast ett tecken på ’girighet och egoism’ – det handlar snarare om god företagsstyrning att inte sitta på för mycket likvida medel”, skriver Luf-ledaren i debattartikeln.

Hon anser att det Andersson ”avkräver Volvo är dåligt underbyggda symbolåtgärder”.

I Ekots lördagsintervju uppmanade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) börsbolag som permitterar anställda att slopa utdelningen.

8 min
Johan Pehrson.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

L vill se skärpta straff för brott under kristider

Liberalerna föreslår skärpt straff för den som utnyttjar en kris till att exempelvis lura äldre eller stjäla medicinsk skyddsutrustning för att sälja vidare, skriver Aftonbladet.

Partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson anser inte att en fördubbling av straffet är orimligt.

– Det är vidrigt att man utnyttjar en sådan här kris för att begå brott mot utsatta människor, säger Pehrson som formellt kommer att lägga fram förslaget nästa vecka.

Igår 21:15
Skidåkare i Åre. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare vädjar inför påsken: Kom inte till fjällen

Åtta läkare i ledande positioner Region Jämtland-Härjedalen vädjar till människor att inte åka till fjällen i påsk, i en debattartikel i ÖP. De skriver att sjukvården i regionen helt enkelt inte är anpassad för den extra belastning som turister innebär.

Bo Friberg, överläkare på Östersunds sjukhus, säger till SvD att regionen ligger ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller smittan och han räknar med att situationen i påsk kommer vara rejält ansträngd även utan skidturister.

– Vi kommer ha ett extremt ansträngt läge, säger Bo Friberg.

Igår 17:15
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Coronaviruset Smittan i Sverige

Anställda vid Skanska och SAS ska avlasta sjukvården

”Jag tycker att alla har en skyldighet att hjälpa till i en besvärlig situation”. Så säger den 23-åriga flygvärdinnan Mathilda Malm till SvD Näringsliv.

Hon är permitterad och en av SAS kabinpersonal som ska gå en vårdutbildning vid Sophiahemmet Högskola för att sedan kunna avlasta vården.

Byggjätten Skanska låter anställda med vårdutbildning ta tjänstledigt i ett kvartal för att kunna jobba i vården.

– Under perioden står Skanska för mellanskillnaden i lön och vi ser till att man får sin pensionsinsättning och semesterersättning, säger Annika Svensson, pressekreterare på Skanska.

24 min
I Malmö har ett tillfälligt modulsjukhus byggts upp. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lugnet före stormen runt om i Sverige: ”Tror värsta är över om tre-fyra månader”

I Skåne har den verkliga ökningen av coronavirussmitta ännu inte kommit. En viss ökning har märkts de senaste dagarna, men läget är långt ifrån lika pressat som i Stockholm, säger regionrådet Carl-Johan Sonesson (M) till SvD.

– Jag tror och hoppas att de åtgärder vi satte in tidigt gör att vi kan få en plattare kurva och slippa den värsta stormen, säger Sonesson.

Han understryker att det är viktigt att storstadsregionerna inte når sina toppar samtidigt, så att de kan hjälpa varandra.

Bilden av att utbrottet ännu inte riktigt tagit fart utanför Stockholm går igen i en kartläggning av alla regioner som Aftonbladet gjort. Men på de flesta håll förbereder man sig på en jobbig och utdragen kamp mot viruset.

– Jag tror det värsta är över om tre-fyra månader. Men viruset kommer finnas kvar, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare Region Gävleborg.

Igår 21:58
Pollenallergiker ska medicinera som vanligt. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FHM förtydligar direktiv för pollenallergiker

Många som lider av pollenallergi har varit osäkra på om de ska följa Folkhälsomyndighetens råd och hålla sig hemma vid lätta förkylningssymptom även om de är säkra på att orsaken är allergin. Därför har myndigheten nu uppdaterat direktiven på sin sajt skriver TT.

Allergiker rekommenderas nu att stanna hemma och medicinera som vanligt. Om symptomen inte blir värre och man är säker på att det handlar om allergi behöver man inte stanna hemma längre.

Samtidigt rapporterar Ekot om att forskare misstänker att just pollen kan leda till allvarligare sjukdom vid coronavirusinfektion, även hos icke-allergiker. En analys visar att höga pollenhalter kan kopplas till hög dödlighet.

Forskarna bakom studien poängterar dock att det handlar om en första snabb analys och att man inte ska dra för stora slutsatser.

Igår 20:35
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Vårdpersonal i Italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Kinesiska skyddsmasker återkallas i Nederländerna

Nederländerna har återkallat hundratusentals skyddsmasker för vårdanställda som har visat sig inte fungera som de ska, skriver AFP. Maskerna tillhör ett parti om 1,3 miljoner som köpts in från en kinesisk tillverkare. Vid kontroller visade de sig inte sluta tätt och det var även fel på luftfilter.

Stora delar av utrustningen har redan levererats till olika sjukhus i landet.

Landets sjukvårdsminister Olivier Veran har tidigare meddelat att över en miljard masker beställts, framför allt från Kina.

Igår 23:21
Sjukvårdare i Frankrike. TT
undefined

”Kommande två veckorna kommer bli de tuffaste”

De kommande två veckorna kommer bli de tuffaste hittills i kampen mot coronaviruset. Det säger Frankrikes premiärminister Édouard Philippe enligt Reuters.

Landet har i nuläget 10 000 intensivvårdplatser, en fördubbling med hur det såg ut när smittan började spridas i landet. Målet är att öka dem med ytterligare 5 000 stycken.

Senaste dygnet har 319 personer dött. Coronaviruset har totalt krävt drygt 2 300 liv i Frankrike.

Igår 20:25
Läs mer om Coronaviruset