JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Tomt i stolen – nu hotas rådgivaren att vittna

Den tidigare Vita huset-juristen Don McGahn dök som väntat inte upp till det förhör i representanthusets justitieutskott som han kallats till i dag. McGahn instruerades av president Donald Trump att inte närvara.

Utskottets ordförande Jerrold Nadler hotar nu att vidta rättsliga åtgärder för att få McGahn att vittna om anklagelserna om att Trump försökt hindra Robert Muellers Rysslandsutredning.

– Jag ska vara tydlig: Det här utskottet kommer att höra McGahns vittnesmål, om vi så måste vända oss till domstol för att försäkra oss om det, säger han.

Toppnyheter

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och finansminister Magdalena Andersson (S).  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Regeringen satsar 1,3 miljarder på jobbpaket i höstbudget: ”Kursändring”

Regeringen satsar nära 1,3 miljarder för att fler ska få arbete. Det meddelar finansminister Magdalena Andersson (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff.

– Vi föreslår en kursändring med ett flertal satsningar inom arbetsmarknadspolitiken, säger Magdalena Andersson.

Bland annat vill man bygga ut kunskapslyftet med 220 miljoner och satsa 400 miljoner på extratjänster och introduktionsjobb. Även förvaltningsresurserna till Arbetsförmedlingen kommer att ökas, meddelar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Satsningen är en del av budgeten för 2020 som har förhandlats fram med Centerpartiet och Liberalerna.

2 tim
Joar Forssell och Mats Persson, Liberalerna. TT
undefined

L: Blir enklare att rekrytera när värnskatten försvinner

Opinion Att värnskatten försvinner ökar antalet arbetade timmar i Sverige, och det gynnar företag som rekryterar från andra länder. Det skriver Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson och partiets skattepolitiske talesperson Joar Forssell i en artikel på SvD Debatt.

De menar att näringslivet i dag har svårt att hitta rätt kompetens, bland annat på grund av höga skatter och krångliga regler. En avskaffad värnskatt är därför nödvändig, menar L-politikerna.

”Sverige är ett litet land i norra Europas utkanter. Ska vi vara konkurrenskraftiga måste vi erbjuda bättre villkor för jobb och företagande än andra länder”, skriver de.

3 tim
Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grön skattesänkning på 3,5 miljarder utlovas till 2021

Regeringen budgeterar upp 3,48 miljarder kronor för ytterligare skattesänkningar 2021. Skattesänkningarna ska vara en del av den gröna skatteväxlingen, skriver regeringen i ett pressmeddelande inför släppet av hela höstbudgeten i morgon onsdag.

Enligt punkt fem i Januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ska ”en kraftfull grön skatteväxling genomföras”. Målet är att den ska omfatta minst 15 miljarder kronor. Det är inte klart vilka skatter som kan komma att sänkas, skriver regeringen.

4 tim
Läs mer om Höstbudgeten
Benny Gantz, Blåvitts partiledare, i samband med röstningen. Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN
Nyvalet i Israel

Favoriterna har röstat – vill se israeler göra detsamma

De två favoriterna i det israeliska valet har nu lagt sina röster. Både premiärminister Benjamin Netanyahu och utmanaren Benny Gantz uppmanade invånarna att göra detsamma, skriver Times of Israel i sin liverapportering.

– Jag rekommenderar er att rösta på Blåvitt men jag respekterar vilket beslut som helst. Det viktigaste är att ni alla genomför er viktigaste plikt som medborgare, sa Gantz när han la sin röst.

Netanyahu skickade samma budskap.

– President Trump sa i går att röstningen kommer att bli jämn. Det kommer att bli jämnt, så gå och rösta, sa premiärministern.

Och politikerna verkar få som de vill. Vid lunchtid hade 26,8 procent av invånarna röstat, att jämföra med 24,8 procent vid samma tid i förra valet, skriver tidningen. ”En imponerade trend”, enligt Odly Adas som är chef för valmyndigheten.

1 tim
Benny Gantz och Benjamin Netanyahu. TT
undefined

Dags igen för val i Israel – upp till bevis för Netanyahu

I dag genomför Israel sitt andra val på fem månader. Från och med klockan 06.00 svensk tid ska de 6,4 miljoner väljarna rösta om den korruptionsanklagade premiärministern Benjamin Netanyahus politiska framtid, skriver AFP.

Huvudmotståndaren är den tidigare militärchefen Benny Gantz. Likt Netanyahu vill han föra en tuff säkerhetspolitik.

Även om landet för tillfället inte är i ett fullskaligt krig så finns alltid risken för att nya konflikter inträffar i området, skriver BBC. Den sittande premiärministern har sagt att han aldrig skulle acceptera ett självständigt Palestina, men det är mer oklart var utmanaren står i frågan. Klart är att Netanyahu står långt ut på högerkanten på den ideologiska skalan, medan Gantz placeras mer i mitten.

Det officiella resultatet väntas komma på onsdagen.

Idag 03:25
En man lägger sin röst i en vallokal i Rosh Ha'ayin på tisdagen.  Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Väljare: ”Efter så många år är det dags för förändring”

Nu har väljare runtom i Israel tagit sig till vallokalerna för att rösta i dagens val. En väljare som vill se en förändring mot premiärminister Benjamin Netanyahus långvariga styre är den 37-åriga läraren Gruny Tzivin, som tagit sig till en vallokal i Jerusalem.

– Efter så många år är det dags för en förändring och jag tror att det är rätt för landet, säger hon till AFP.

Resultaten från vallokalsundersökningar väntas presenteras när lokalerna stänger omkring klockan 21.00 i kväll, medan ett officiellt resultat väntas först i morgon.

6 tim
Läs mer om Nyvalet i Israel
Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Jansson: Handlar om ett missnöje med migrationen

Bengtsfors vilja att trotsa bosättningslagen och inte ta emot fler nyanlända handlar i grunden om ett missnöje kring Sveriges migrationspolitik. Det säger Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna, till Expressen.

Samtidigt menar Jansson att utspelet från Bengtsfors är att ”gråta lite över spilld mjölk”, eftersom han upplever att problemen är större i hans egen kommun.

Lars Stjernkvist, S-kommunalråd i Norrköping och regeringens flyktingsamordnare fram till 2015, säger att han känner igen den typen av argument som Bengtsfors uttalat.

– Trots lagändringar har jag full förståelse för att Bengtsfors vill göra mer för att åstadkomma ett mer rättvist mottagande, säger han.

1 tim
Statsvetaren Jenny Madestam.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jenny Madestam: ”Det mullrar ute i kommunerna”

Kommuner som försöker att bestrida den så kallade bosättningslagen för att slippa ta emot flyktingar kommer inte att lyckas. Det menar statsvetarprofessorn Folke Johansson som är expert på kommunal politik.

– Chansen att det skulle gå igenom tror jag är väldigt liten, säger han i en intervju i Sveriges Radio.

Han menar dock att det är naturligt att kommunerna försöker bestrida lagen, som innebär att Migrationsverket har rätt att fördela nyanlända mellan alla kommuner.

Statsvetaren Jenny Madestam menar att man i framtiden kan behöva se över lagen och att detta mycket väl kan leda till en rättslig prövning.

– Generellt mullrar det i kommunerna, där många upplever att man går på knäna ekonomiskt. På kort sikt tror jag att det här handlar mer om att pressa regeringen, säger hon i Expressen TV.

1 tim
Arkivbild. Flyktingar vid Migrationsverkets kundcenter på Agnesfridsvägen.  Drago Prvulovic/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bengtsfors kommun vill inte ta emot fler nyanlända

Bengtsfors kommun vill i likhet med Sölvesborg trotsa bosättningslagen och inte ta emot fler nyanlända, rapporterar TV4 Nyheterna.

Kommunen har tagit emot 700 nyanlända på tre år, och anser att det är orimligt att kommunen får stå för den kostnaden.

Det var för en vecka sedan som samstyret i Sölvesborg, bestående av SD, M, KD och det lokala Sol-partiet, beslutade att man vill pröva bosättningslagen mot principen om kommunalt självstyre.

När TV4 Nyheterna frågade samtliga svenska kommuner om de övervägt samma sak svarade ett tjugotal att diskussioner förts.

Idag 06:06
Läs mer om Svenskt mottagande
Polisarbete i Skogshöjden i Trollhättan. Misstänkt bom på Torngatan i Skogshöjden. Joachim Nywall / Joachim Nywall
Misstänkta föremålet i Trollhättan

Uppgift: Misstänkt föremål var handgranat i en bil

Det misstänkt farliga föremål som påträffades i Trollhättan tidigt i morse var en handgranat, enligt uppgifter till GP. Nationella bombskyddet skickades till platsen och vid 10.30 säkrades föremålet. Därefter undersöktes det. Enligt polisen hittades föremålet i en bil, som beslagtogs och forslades från platsen vid lunchtid.

Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt olaga hot samt brott mot brandfarliga och explosiva varor.

Flera närliggande lägenheter och delar av Skogshöjdens skola utrymdes, enligt SVT Väst.

Polisen har inte gripit någon person och har ingen misstänkt.

1 tim
Skogshöjdens skola i Trollhättan. Skärmdump från Google Maps.
undefined

Elever flyttas till annan skola – föräldrar ska hämta

Delar av Skogshöjdens skola i Trollhättan, som ligger i närheten av den plats där ett misstänkt föremål upptäckts, har utrymts, enligt SVT Väst. Högstadieeleverna flyttas till en närliggande skola, där de ska vänta på att bli upphämtade av sina föräldrar.

Polisen har meddelat att delar av Skogshöjdens skola inte ska nyttjas under den pågående insatsen. Evakueringen berör dock inte eleverna i årskurs 4–6.

– Deras undervisning fortsätter som vanligt, det finns ingen risk för de barnen, säger Vivan Komstadius, kommunikationschef på Trollhättan stad, till SVT.

5 tim
Polisen undersöker ett misstänkt föremål på Torngatan i Trollhättan. Joachim Nywall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skola och flera bostäder i Trollhättan utrymda efter larm – bombgrupp på plats

En polisinsats pågår i Trollhättan efter att larm om ett misstänkt föremål inkommit i morse, skriver GT och GP. Nationella bombgruppen kallades till platsen och säkrade föremålet som fanns i en bil under förmiddagen. Föremålet ska undersökas av tekniker innan det förflyttas, skriver TT. Bilen tas i beslag.

Flera närliggande lägenheter har utrymts. Delar av Skogshöjdens skola har utrymts, enligt SVT Väst.

Det finns inga uppgifter om skadade.

Föremålet hittades utomhus nära skolan av en privatperson, enligt polisen som fick larm om saken vid 06.30 i morse.

Idag 06:41
Läs mer om Misstänkta föremålet i Trollhättan
Trumps USA Drönardåden i Saudiarabien
Donald Trump. TT
Trumps USA Drönardåden i Saudiarabien

Analyser: Två olika impulser flyger genom Trumps huvud

USA har haft tur att de flesta kriserna under president Donald Trumps styre har orsakats av presidenten själv. Efter drönarattackerna i Saudiarabien kan turen vara på väg att ta slut, skriver Catherine Rampell i en analys i Washington Post.

”Det verkar osannolikt att Trumps tur kommer att vara för alltid. Därför hade det varit bra om den amerikanska ekonomin inte var så beroende av tur för tillfället”, skriver hon.

Nu slits presidenten mellan två impulser, skriver Stephen Collinson i CNN. Han menar att Trump absolut inte vill dra in USA i nya konflikter i Mellanöstern, samtidigt som han inte tål att framstå som svag. VG:s kommentator Per Olav Ødegard för ett liknande resonemang där han frågar sig om Trump ska straffa Iran militärt eller förhandla med landet.

”Det första kan utlösa ett krig. Det andra kan ge intryck av att angreppet passerar ostraffat”, skriver han.

Först skrev faktiskt Trump att han ville prata med Iran, som USA har anklagat för attackerna, men sedan hävdade han att medierna hade hittat på. Det skriver Andrew Feinberg i Independent.

”Medierapporteringen, som den mesta rapportering som Trump kallar ’fake news’, var 100 procent sann”, skriver han.

3 tim
Illustrationsbild.  TT
undefined

Bensinpriset höjs med 40 öre per liter efter dåden

De stora drivmedelsbolagen höjer bensinpriset med 40 öre per liter och priset på diesel höjs med 30 öre, skriver TT på tisdagen.

Efter den senaste höjningen kostar en liter 95-oktanig bensin 15,93 kronor, enligt nyhetsbyrån.

Bakgrunden till prishöjningarna är att oljepriserna stigit rejält efter helgens dubbla drönarattacker mot oljeanläggningar i Saudiarabien.

Oljepriserna rusade tvåsiffrigt på måndagen och fortsätter att stiga på tisdagen. Strax före 10-tiden är brent-oljan upp 1,3 procent medan WTI-oljan stiger 0,7 procent.

5 tim
Iranska kvinnor håller upp porträtt av Ali Khamenei under en demonstration/ny bild på Ali Khamenei som släpptes i samband med dagens uttalande. TT
undefined

Khamenei: Iran kommer aldrig förhandla med USA

Alla Irans politiker är överens om att inga förhandlingar kommer att ske med USA på någon nivå. Det skriver landets högsta andliga och politiska ledare Ali Khamenei på sin officiella hemsida, enligt AFP.

I samma inlägg kallar han USA:s strategi om ”maximal press” mot Iran, som har medfört många svidande sanktioner mot landet, för ”värdelös”.

Ordkriget länderna emellan har återigen blossat upp. USA har anklagat Iran för helgens dubbla drönardåd mot oljeanläggningar i Saudiarabien, något som Iran nekar till.

Idag 06:55
Läs mer om Trumps USA