Tre vanliga fel många gör på ostbrickan
Ost och vin är en perfekt kombination. Men det finns ett par vanliga misstag man bör undvika för att varken osten eller vinet ska hamna i dålig dager. Här är de tre vanligaste felen på ostbrickan.
1 Överflödet:
Det är lätt att gå lös i ostaffären och köpa med sig ett helt gäng goda ostar i en massa olika stilar. Faran med det är att du serverar för många ostar – och att ingen riktigt passar till vinet.
Håll dig till två-tre stycken som kan matcha vinet du tänker servera. Fråga gärna i butiken efter ostar som passar till vinet du vill dricka. Personalen i en bra ostaffär brukar ha bra koll på vilka ostar som funkar bäst till ett specifikt vin.
Ett stalltips är annars att välja vin och ost från samma område, då brukar de också passa bra ihop.
2 Söta druvor:
Vindruvor är ett klassiskt tillbehör på ostbrickan som både är snyggt och gott – men inte just till vin. Det kan tyckas paradoxalt att vindruvor, själva huvudingrediensen i vin, inte är goda tillsammans med vin. Men druvorna gör att vinet känns kärvt och surt.
Vill du ha något fruktig till osten föreslår vi marmelad eller möjligtvis färska fikon. Rostade valnötter som fått marineras i honung med lite rivet citronskal eller rosmarin i är annars ett säkert kort till många ostar.
3 Kylskåpskalla smaker:
En kylskåpskall ost är en trist ost. Serverar du osten alltför kall kommer inte alla dess smaker till sin rätt. Plocka därför fram osten en bra stund innan du ska servera den för att alla dess smakegenskaper ska få fritt spelrum.
Tycker du det är svårt att välja rätt vin till middagen? Gå med i Viva Vin & Matklubb så får du personlig hjälp av våra sommelierer att välja rätt!