Hem
Attacken mot Bataclan i Paris, Attacken mot Kruttønden i Köpenhamn i februari, blomsterhav utanför judiska kosherbutiken i Paris där fyra dog i januari, gärningsmannen i Köpenhamn, Omar Abdel Hamid El-Hussein. (TT)

Trots dåden: Svenskarnas rädsla har minskat

Trots attackerna i Paris är svenska folket mindre rädda nu än efter terrordåden i Köpenhamn i februari. Det visar en mätning från Sifo som SvD publicerar. I mätningen anser 49 procent att risken för att Sverige drabbas av ett terrordåd är mycket hög eller ganska hög. Motsvarande siffra i januari efter dådet mot Charlie Hebdo var 36 procent, men ökade till 58 procent efter dåden i Köpenhamn, skriver tidningen.
– Jag är en aning förvånad över att oron har sjunkit (...) Det kan bero på att dåden i Frankrike och i Köpenhamn aldrig spred sig till Sverige, säger Toivo Sjörén, chef för opinion på TNS Sifo, till SvD.

bakgrund
 
Attentatet mot Charlie Hebdo
Wikipedia (sv)
Attentatet mot Charlie Hebdo var ett terrorattentat mot tidskriften Charlie Hebdo i Paris den 7 januari 2015 med tolv döda och elva skadade. Bland offren fanns de fem satirtecknarna Cabu, Charb, Tignous, Honoré och Wolinski samt två poliser. Förövarna var två eller tre personer, inklusive ett brödrapar i 30-årsåldern med salafistiska[källa behövs] kopplingar. Efter två dagars polisjakt inringades de båda i en industribyggnad nordöst om Paris, där de efter skottväxlingar till slut dödades. Vid ett till detta attentat relaterat mord- och gisslandrama i östra Paris den 9 januari krävde förövaren fri lejd för de båda bröderna. Gisslandramat slutade med ytterligare fem döda – fyra butiksbesökare och förövaren. Terrordåden ledde till stora manifestationer mot våld och för yttrandefrihet.
bakgrund
 
Attentaten i Köpenhamn
Wikipedia (sv)
Attentatet i Köpenhamn 2015 inleddes med attacken vid kulturhuset Krudttønden (svenska: 'kruttunnan') i Köpenhamn den 14 februari 2015 och slutade med att gärningsmannen sköts till döds vid Nørrebro morgonen därpå. Attentatet inträffade vid kulturhuset "Krudttønden" under ett debattmöte med rubriken Konst, hädelse och yttrandefrihet organiserat av Helle Merete Brix. Under mötet närvarade den svenske konstnären, karikatyrtecknaren och debattören Lars Vilks; även Frankrikes ambassadör i Danmark, François Zimeray, deltog. Under ett anförande av Femenaktivisten Inna Shevchenko avlossade en gärningsman med automatvapen 30 till 40 skott in i lokalen genom en fönsterruta varvid en privatperson, filmskaparen Finn Nørgaard, dödades och tre poliser skadades. Lars Vilks och den franske ambassadören kunde sätta sig i säkerhet. Dansk polis presenterade i samband med eftersökningen av gärningsmannen ett fotografi av en person. Polisen var först osäker på om skottlossningen var ett terrorangrepp, men fallet utreddes från början som om så var fallet. Natten mot söndagen, vid 00.50, avlossades skott nära Köpenhamns synagoga på Krystalgade i Köpenhamns centrala delar varvid en person träffades i huvudet och två poliser tillfogades skottskador. Cirka klockan 05.00 på söndagsmorgonen den 15 februari sköt dansk polis den förmodade gärningsmannen till döds vid Nørrebro. Gärningsmannen visade sig vara tidigare tidigare känd av Danmarks säkerhetstjänst.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen