Demonstranter för och emot abortförbundet utanför kongressen. TT
Argentinas abortlagar

Trots kyrkans protester – Argentinskt ja till abort

Underhuset i Argentinas kongress har röstat ja till att tillåta abort, rapporterar AFP. Beslutet har föregåtts av en lång debatt och frågan har delat det katolska landet, där framför allt kyrkan kampanjat mot förslaget. Utanför kongressbyggnaden har stora grupper från både ja- och nej-sidan samlats till demonstrationer under dagen.

Enligt förslaget som röstades igenom blir abort lagligt under de första 14 veckorna och efter det om det föreligger risk för fostret.

Frågan ska nu även tas upp i parlamentets andra kammare, senaten.

Toppnyheter

Valet 2018 Överenskommelsen
Stefan Löfven.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Löfven: ”Har inga illusioner om att det här blir lätt”

Det nya regeringssamarbetet kommer att utsättas för prövningar under den kommande mandatperioden. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju i TV4 Nyhetsmorgon.

– Jag har inga illusioner om att det här kommer att bli lätt. Vi kommer säkert att råka ut för saker vi inte har en aning om, som överraskar oss, säger Löfven.

I intervjun säger han också att han tror att Vänsterpartiet ”kände sig kränkta” av klausulen i regeringssamarbetet som säger att V inte ska få något inflytande. Men han förnekar att det har slutits ett hemligt avtal mellan V och S.

2 tim
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Uppgörelsen kan beröra frågan om ränteavdraget

Den minst sagt heta frågan om minskat ränteavdrag kan ha kommit upp i uppgörelsen mellan S, MP, C och L, enligt Ekonomiekot Extra.

– I uppgörelsen pratar man om en omfattande skattereform. Partierna skriver inte rakt ut att det handlar om ränteavdraget men flera har gjort den tolkningen i veckan kring en formulering om att hushållens skulder ska minska och bostadsmarknadens funktionssätt förbättras, säger Ekonomiekots chef Anders Billing.

Harry Flam, professor och ordförande i Finanspolitiska rådet, säger att en reducering av ränteavdragen hade varit bättre än de kreditbegränsningar som man redan har infört, det vill säga amorteringskrav och lånetak.

Han säger att han hade föredragit högre fastighetsskatt på bostadsrätter men att det i dagsläget finns behov av en omfattande skattereform.

1 tim
Stefan Löfven (S), Gustav Fridolin (MP), Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C). TT
Valet 2018 Överenskommelsen

MP och L ense om skolan: ”Höll pennan tillsammans”

Slutförhandlingarna i regeringsuppgörelsen ägde rum mellan 17 personer vid Bosön på Lidingö utanför Stockholm, enligt källor som SvD har pratat med. Spänningarna mellan partierna ska bland annat ha släppt när Jan Björklund (L) och Gustav Fridolin (MP), som båda varit utbildningsministrar, lyckades enas kring skolan.

– De höll typ i pennan tillsammans när skoldelen av överenskommelsen skrevs in i januariavtalet, säger en källa till tidningen.

4 tim
Läs mer om Valet 2018
TT
Svenskt mottagande

Migrationsverket förnekar kristendomstest: Olyckligt

Det ”kristendomstest” som spridits på sociala medier är inte ett test som Migrationsverket använder för att avgöra ifall en asylsökandes konvertering är genuin. Det säger Migrationsverkets presschef Per Ek till Sveriges Radio Sjuhärad.

– Det är olyckligt att det framställs som att Migrationsverket gör tester på personer som säger sig vara konvertiter, säger Ek.

Han säger också att det i individuella fall kan förekomma enstaka kunskapsfrågor, men de isåfall används för att teckna en helhetsbild och inte är avgörande.

31 min
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Kristendomstest väcker hård kritik: ”Exploderat”

Migrationsverkets kritiserade ”kristendomsprov” väcker nya känslor när frågorna nu har sammanställts till ett test för allmänheten, skriver SVT Nyheter Uppsala.

”Ärjagkristen.nu” lanserades på torsdagen och har spridits som en löpeld på sociala medier, skriver ETC. Personen bakom testet är pastor Micael Grenholm.

– Jag hade räknat med att det skulle få en del uppmärksamhet. Men det har fullkomligt exploderat, säger han till SVT.

Igår 13:06
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

”Medborgartest ger Sverige chans till reflektion”

Opinion Det nya regeringssamarbetet har öppnat för att Sverige kan inför ett medborgarskapstest för invandrare. Det är en möjlighet Sverige bör utnyttja, skriver Mark S Weiner, amerikansk gästprofessor i Uppsala, på Expressens debattsida.

Han menar att testet kan bli en sorts medborgerlig ritual som återspeglar samhällets värdering. Det öppnar upp för en effektivare integrationsprocess samtidigt som det låter landet reflektera över sig självt och formar en nationell identitet, skriver Weiner.

2 tim
Läs mer om Svenskt mottagande
Brexit Storbritanniens framtid
Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Regeringen vill se tillfälliga lagar för att mildra brexit

Regeringen förbereder sig för en brexit utan avtal och vill stifta tillfälliga lagar för att mildra de omedelbara effekterna. EU-minister Ann Linde (S) säger i ett pressmeddelande att det blir särskilt viktigt att underlätta för svenskar som bor i Storbritannien och britter som bor i Sverige.

Ett lagförslag gäller pensionerna om Storbritannien blir ett så kallat tredjeland. Lagförslaget innebär att pensioner fortsättningsvis kan betalas ut om avtal saknas.

– Det vore olyckligt om tusentals pensionärer ska bli av med delar av sin pension över en natt för att det inte finns ett avtal, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i pressmeddelandet.

1 tim
Gareth Fuller / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Läcka visar: Labour tappar på antibrexit-agenda

Tidigare premiärministern för Labour, Tony Blair, anser att det ligger i Storbritanniens intresse att hålla ytterligare en folkomröstning om brexit. Men en ny undersökning visar att sådana krav inte nödvändigtvis skulle ligga i Labours bästa intresse, skriver The Guardian.

Enligt den läckta undersökningen, beställd av EU-vänliga Best for Britain, är var tredje tillfrågad mindre villig att rösta Labour om partiet för en politik om att stoppa utträdet.

Undersökningen visar att Labour skulle tappa lika många väljare som de sannolikt skulle kunna vinna från Torypartiet.

3 tim
Heiko Maas. Arkivbild.  Clodagh Kilcoyne / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Tyske ministern: EU måste överväga nytt brexitavtal

EU-länderna måste föra en diskussion huruvida man ska omförhandla Storbritanniens utträdesavtal som blev nedröstat i det brittiska parlamentet. Det säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas, enligt Reuters.

– I slutändan krävs alla 27 medlemsstaters godkännande för att avtalet ska återöppnas för förhandling. Det är det som måste diskuteras nu, säger Maas.

I onsdags ska Tysklands förbundskansler Angela Merkel ha uteslutit en ny förhandlingsrunda, enligt Reuters källor.

Igår 07:50
Läs mer om Brexit
UESLEI MARCELINO / TT NYHETSBYRÅN
Bolsonaros Brasilien

Bolsonaro huvudattraktion när Trump duckar Davos

Brasiliens nya president Jair Bolsonaro blir efter Donald Trumps och Theresa Mays frånfälle huvudattraktion på årets World Economic Forum, skriver CNBC. Detta bara tre veckor efter att han svors in som ledare för världens åttonde största ekonomi.

”Han är näste stora president i gänget och representerar en ansenlig pendelsväng från vänster till höger i Latinamerikas största ekonomi”, skriver Robert Wood, analytiker vid Economist Intelligence Unit.

Analytikern Carlos Caicedo varnar för att Bolsonaro är en man som talar fritt utan minsta åtanke på konsekvenserna. Nu ska han tala i 45 minuter och göra detta på världsscenen. Det kan jämföras med att han bara höll ett 10 minuter långt tal när han svors in.

Tusentals företag, politiska och kulturella ledare kommer resa till den schweiziska alpstaden Davos när toppmötet inleds på månad.

9 min
Arkivbild från Ceu do Mapia i Amazonas i Brasilien.  Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Bolsonaros Brasilien

Brasiliansk minister vill tillåta jordbruk i reservat

Den brasilianska jordbruksministern Tereza Cristina Dias vill öppna upp reservat för kommersiell odling, rapporterar Reuters.

Cirka 12 procent av Brasiliens territorium är inom reservat och där är det i dag inte tillåtet med kommersiellt jordbruk.

Kritik har riktats från miljöaktivister som varnar att regeringens främjande av jordbruket kan leda till att regnskogen, miljön och ursprungsbefolkningen förlorar beskydd och rättigheter.

– De kan odla där... och kanske få en inkomst till sina samhällen, sa Dias och menar att reservaten fortsatt måste vara skyldiga att bevara en procentandel av den ursprungliga vegetationen.

Igår 21:07
Andre Penner / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Bolsonaros Brasilien

Bündchen kallades ”dålig brasilianare” av minister

Supermodellen Gisele Bündchen slår tillbaka efter att den brasilianska jordbruksministern Tereza Cristina Dias kallat henne för en ”dålig brasilianare”.

Modellen är känd för att värna om miljön, är ambassadör för FN:s miljöprogram och har varit mycket kritisk till avverkningen av regnskogen. Jordbruksministern menade att Bündchen inte borde kritisera Brasiliens avverkning.

I ett brev till ministern utmanar Bündchen politikerna att ta mer hållbara beslut:

”Jag är glad om vi kan få prata om positiva åtgärder som tas i den riktningen”, skriver hon.

Igår 21:37
Läs mer om Bolsonaros Brasilien
Helg Intervjuer
Malala Yousafzai SAIYNA BASHIR / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Malala om studentlivet: ”Behandlas som en vän”

Som 17-åring blev Malala Yousafzai från Pakistan världsberömd när hon tilldelades Nobels fredspris, som den yngsta mottagaren någonsin. I en längre intervju med the Guardian berättar hon om tiden som har gått sedan dess.

I dag är Malala 21 och bosatt i Storbritannien. Hon säger bland annat att hon överraskades av den sexism som finns i västvärlden och att hon gläds över me too-rörelsen. Hon menar att när kvinnor i väst vågar öppna om om trakasserier stärker det kvinnor även i andra delar av världen.

Dessutom berättar hon om livet som student på universitetet i Oxford och säger att han hon skaffat sig många vänner.

– De behandlar mig inte som ”den där Malala”, utan som sin vän Malala, säger hon.

1 tim
Anne Hathaway. VALERIE MACON / AFP
Helg Intervjuer

”Jag började gråta när jag träffade Julia Roberts”

Skådespelaren Anne Hathaway berättar i en intervju med New York Times om oron över att göra bort sig inför inspelningen av ”Oceans 8”.

– Jag tror att jag var orolig för att alla skulle tycka om varandra och i hemlighet inte tycka om mig och att jag skulle hamna utanför, säger Hathaway.

Efter att ha spelat mot Meryl Streep i ”Djävulen bär Prada” kan det inte vara någonting som kan skrämma Anne Hathaway?

– Jo, jag började gråta när jag träffade Julia Roberts, och det var inte 20 år sedan, det var nyligen.

Läs hela intervjun i länken nedan.

3 tim
Läs mer om Helg

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Trumps USA Nordkoreakrisen
Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Nordkoreakrisen

Analys: Toppmöte blir reality-tv utan åtgärder

Det nya toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un måste landa i konkreta förslag på att avveckla Pyongyangs kärnvapen för att inte avfärdas som reality-tv, skriver AFP i en analys.

Toppmötet i Singapore i juni var onekligen historiskt då det var första gången någonsin som de bägge ländernas ledare mötes, men avtalet de slöt var sparsamt på detaljer och byggde på lösa löften.

För att nästa möte ska ge bestående avtryck måste många samtal på hög nivå föras under de kommande veckorna, skriver AFP.

I Sydkorea är det däremot landets ledare Moon Jae-in, inte Trump, som anses ha störst inflyttande över processen och vara den som för Nordkorea till förhandlingsbordet, skriver Washington Posts Adam Taylor i en analys.

Förhoppningen bland sydkoreanerna är att det nya toppmötet ska få igång de praktiska delarna av Nordkoreas kärnvapenavveckling och få bort det dödläge som rått sedan mötet i juni, skriver Taylor.

2 tim
Pompeo och Kim Yong Chol Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Nordkoreakrisen

Bekräftat: Trump ska möta nordkoreansk diplomat

Den nordkoreanska toppdiplomaten Kim Yong Chol träffade på fredagen USA:s utrikesminister Mike Pompeo för samtal, rapporterar Reuters. Nästa steg för diplomaten blir att träffa Donald Trump, meddelar Vita huset enligt AFP.

Trump och diplomatens samtal ska lägga grunden för ett nytt möte mellan presidenten och Nordkoreas ledare Kim Jong Un.

Kim Yong Chol är tidigare spionchef och är Pyongyangs ledande förhandlare i samtalen om kärnvapennedrustning.

Igår 17:15
Läs mer om Trumps USA