Trump. ALEXANDER DRAGO / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps affärsintressen

Trump går till domstol för att slippa visa deklaration

President Donald Trump tar nu juridisk strid för att slippa visa sina deklarationer, skriver amerikanska medier.

Trump och hans företag Trump Organization har lämnat in en stämningsansökan mot Elijah Cummings, ordförande i representanthusets utredningsutskott. Orsaken är att Cummings begärt en domstolsorder för att få fram handlingarna via Trumporganisationens revisionsfirma.

Trump motiverar stämningen med hänvisning till Cummings ”hotar att exponera (Trumps) konfidentiella information”. Man hävdar vidare att Demokraterna på så vis ”förklarar politiskt krig” mot presidenten, rapporterar ABC News enligt TT.

Toppnyheter

Peter Eriksson (MP), samt en bild från östra Kongo.  TT
Ebolaspridningen

MP-ministern vill att fler bidrar i kampen mot ebolan

Biståndsministern Peter Eriksson (MP) vill att fler länder ska bidra med pengar för att bekämpa ebolautbrottet i östra Kongo, säger han till DN.

Nyligen gav Sverige 40 miljoner kronor i extra stöd till Världshälsoorganisationen, WHO, för just bekämpningen av viruset.

– Vi är beredda att gå in med ytterligare insatser om det behövs. I det här läget är det andra som måste i första hand gå in för att fler aktörer behövs på banan, det kan inte bara vara Sveriges ansvar för att klara det här, säger Eriksson.

Han välkomnar även att WHO på onsdagen klassat utbrottet i Kongo som ett internationellt hot mot folkhälsan och hoppas nu på att fler länder förstår allvaret.

6 min
Sjukvårdspersonal i Kongo-Kinshasa. Olivia Acland / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO utlyser internationellt nödläge efter ebolautbrott

Världshälsoorganisationen WHO utlyser internationellt nödläge i samband med utbrottet av ebola i östra Kongo, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Utbrottet är ett internationellt hot mot människors hälsa, anser WHO.

”Det är dags för världen att uppmärksamma detta och fördubbla ansträngningarna. Vi behöver arbeta tillsammans i solidaritet med Kongo-Kinshasa för att få stopp på det här utbrottet och bygga upp ett bättre sjukvårdssystem”, skriver WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sedan ebolautrbottet förra året har över 1 600 personer dött i virussjukdomen, rapporterar Ekot.

Igår 17:53
Läs mer om Ebolaspridningen
Trumps USA Demokraternas framtid
Bernie Sanders och Donald Trump.
Trumps USA Demokraternas framtid

”Den farligaste presidenten i vårt lands historia”

USA:s president Donald Trump får hård kritik från sin rival demokraten Bernie Sanders efter sitt tal i natt. Trump gick till ny attack mot de fyra kvinnliga demokratiska kongressledamöterna som populärt har kommit att kallas ”The squad”.

Efter att Trump sagt att kongressledamoten Ilhan Omar förminskat 11 september-attackerna och att hon var antisemit skrek publiken: ”Skicka tillbaka henne!”

”Det är just hatet och rasismen som driver honom. Vi måste kämpa tillsammans för att besegra den farligaste presidenten i vårt lands historia”, skriver Sanders på Twitter.

Republikanska representanthusledamoten Paul Mitchell kommenterade Trumps attacker i ett inslag på CNN:

– Jag stöttar hans politik men den här taktiken och politiska strategin ifrågasätter jag. Jag är inte president men det här är inte min stil, säger han.

3 tim
undefined

Publiken under Trumps tal: ”Skicka tillbaka henne”

I natt gick USA:s president Donald Trump till ny attack mot de fyra kvinnliga kongressledamöterna, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley och Rashida Tlaib, under sitt kampanjmöte i Greenville i North Carolina.

Han sa bland annat att Ilhan Omar har förminskat 11 september-attackerna och skrattat åt amerikaner som pratat om hotet från al-Qaida.

Publiken svarade då i kör med att skrika: ”Skicka tillbaka henne!”

Ropen anspelar på Trumps kontroversiella twitterinlägg där han frågade sig varför kongressledamöterna inte ”åker tillbaka och fixar” länderna som de har påbrå från.

Idag 05:45
William Barr t.v. Wilbur Ross t.h. TT
undefined

Beskedet: Ministrarna hålls till svars för lagtrots

Den amerikanske justitieministern William Barr och landets handelsminister Wilbur Ross hålls till svars för lagtrots, skriver internationella medier. Det slogs fast efter en omröstning i representanthuset natten till torsdagen. Ministrarna anklagas för att ha undanhållit information om en planerad fråga i nästa års folkräkning som skulle kunna få till följd att Demokraterna missgynnas i framtida val.

Samtliga republikaner, och fyra demokrater, röstade mot att hålla ministrarna till svars. Men då representanthuset har en tydlig demokratisk majoritet röstades det igenom.

Omröstningen lär dock inte få några större konsekvenser då beslut om eventuella rättsliga efterspel fattas av justitiedepartementet som Barr är chef över.

Idag 03:42
Läs mer om Trumps USA
Animation av hur en framtida månlandning kan se ut.  Nasa
Månlandningen

Nya rymdresan: Skickar första kvinnan till månen

Nasa planerar en ny rymdresa med destination månen och den här gången ska de skicka både en man och en kvinna, skriver bland annat CNN. Programmet, som kallas Artemis, har målsättningen att låta astronauter landstiga på månen år 2024.

Första kvinnan på månen kommer sannolikt bli en av de färdigutbildade astronauterna på Nasa. Däribland finns svenska Jessica Meir, som kan vara en kandidat.

Senast en människa befann sig på månen var 1972.

3 tim
Eugene Cernan, som är den man som senast var på månen år 1972. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Därför tror vissa att månlandningen är fejkad

Konspirationsteorierna kring månlandningarna har fått fäste hos en del, som tror att resorna är en bluff från början till slut, skriver flera medier. Syftet skulle vara att USA ville hinna före ryssarna i dåtidens rymdkapplöpning.

Tvivlarna menar att det hela spelades in på jorden, antingen i Hollywood eller Area 51, skriver Time. Ett bevis skulle vara att flaggan som Buzz Aldrin sätter på månen rör sig, vilket den bara påstås kunna göra om det finns vind. Men tvivlarna får mothugg från Nasa; rörelsen orsakades när Aldrin vred ner flaggstången i marken.

Det faktum att astronauterna förde med sig månstenar vars äkthet verifierats hem, tycks konspirationsteoretikerna inte bry sig om.

3 tim
Arkivbilder från 16 juli 1969.
undefined

Astronauterna firar 50 år sedan de lyfte mot månen

I dag för 50 år sedan sköts astronauterna Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins upp till månen.

De två astronauterna som fortfarande är vid liv, Buzz Aldrin och Michael Collins, träffas i dag på uppskjutningsplatsen i Florida för att starta firandet av Apollo 11-resans 50-årsjubileum.

Rymdfärden med deras Saturn V-raket tog fyra dagar till månen och under de kommande åtta dagarna kommer hela rymdresan minnas och firas med olika festligheter.

16 jul
Läs mer om Månlandningen
Bild från presskonferensen i dag.  Aaron Favila / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna mot Duterte

Filippinerna: 5 500 har dött i kriget mot drogerna

Filippinerna presenterade en ny siffra för hur många som har dödats under president Rodrigo Dutertes tre år långa krig mot droger. Enligt de officiella siffrorna som presenterades i dag ska över 5 500 människor ha dött i drogräder.

Det är en mycket lägre siffra än vad aktivistgrupper hävdat och en lägre siffra än de 6 600 döda som polisen tidigare presenterat. Enligt den biträdande kommunikationssekreteraren är siffran lägre eftersom man inte tar med de mord som fortfarande är under utredning.

Human Rights Watch säger till Reuters att det är mycket svårt att få reda på den egentliga siffran.

Samtidigt meddelar man att över 7 800 poliser straffas för sin inblandning i de dödliga tillslagen. Tusentals ska också ha stängts av, fått sparken eller på annat sätt fått reprimander.

2 tim
Två personer har dödats av polis i september 2016 Bullit Marquez / TT / NTB Scanpix
undefined

7 800 poliser i Filippinerna straffas för drogräder

Över 7 800 filippinska poliser får administrativa straff för förseelser under de drogräder som utförts under president Dutertes order och där misstänkta dödats. Det uppger myndigheterna i dag samtidigt som man presenterade att antalet döda i räderna uppgår till 5 500 personer, rapporterar AP.

Över 14 700 poliser har utretts för de senaste tre årens krig mot droger. Enligt Marie Rafael Banaag som är biträdande kommunikationssekreterare har cirka 2 000 av poliserna i dessa ärenden fått sparken. Tusentals ska också ha stängts av och fått reprimander som exempelvis sänkta löner.

2 tim
Läs mer om Protesterna mot Duterte
Riksåklagare Petra Lundh ska utreda skärpt lagstiftning för kvinnofridsbrott på uppdrag av Morgan Johansson och regeringen.  TT
Debatten om hedersförtryck

Regeringen vill se skärpta straff för kvinnofridsbrott

Liberalernas krav på en lagändring som ska göra att hedersrelaterade brott får en egen brottsrubricering kommer att utredas av riksåklagaren Petra Lundh. Hon ska presentera utredningen senast 30 september nästa år.

Det bekräftar justitieminister Morgan Johansson (S) på en pressträff under torsdagen, samtidigt kommer en översyn om lagstiftningen kring kvinnofridsbrott att göras, siktet är inställt på straffskärpning.

– Här vill vi också utreda möjligheten att underlätta användandet av elektronisk fotboja på dem som till exempel bryter mot ett kontaktförbud, säger Morgan Johansson till TT.

1 tim
Juno Blom (L). Arkivbild. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hedersbrott ska få egen rubricering – ”lex Fadime”

Hedersrelaterade brott ska få en egen brottsrubricering, lex Fadime, rapporterar DN. Regeringen tillsätter en utredning för att skärpa lagstiftningen efter att Liberalerna drivit på att det bör införas.

– Barn och vuxna utsätts för allvarlig brottslighet men vår lagstiftning inte är anpassad efter deras utsatthet, säger Juno Blom, Liberalernas partisekreterare, till tidningen.

Partiets krav för att gå med i Januariavtalet var att lagen för hedersrelaterat brott skulle få en egen paragraf.

Rubriceringen kallas ”lex Fadime” efter 26-åriga Fadime Sahindal som sköts ihjäl av sin pappa 2002 – ett fall som blivit väldigt uppmärksammat.

Igår 18:43
Läs mer om Debatten om hedersförtryck
Animationsstudion Kyoto Animations stod bakom flera hyllade filmer. TT
Misstänkta mordbranden i Japan

Mordbranden hårt slag mot animationsindustrin

Mordbranden i Kyoto Animations lokaler i Japan som hittills krävt 30 människors liv är ett hård slag mot animeringsindustrin, menar experter som Reuters intervjuat.

Studion är känd för filmer som ”Full Metal Panic”, ”K-on” och ”Clannad”.

– Det är en av de bästa och största animationsstudiorna i Japan och med de dödstalen är det troligt att många av de bästa animerarna i landet är döda, säger Yuichi Maeda till nyhetsbyrån.

25 min
Animestudion TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Man gripen – ropade ”Ni ska dö!” före attentatet

En man ska ha tagit sig in i animationsstudion i japanska Kyoto och tänt eld på byggnaden, skriver Japan Today som hänvisar till japanska myndigheter. Mannen har gripits misstänkt för mordbrand.

Mannen ska enligt vittnesuppgifter ha ropat ”Ni ska dö!” innan han ska ha spridit ut en vätska och tänt eld.

Minst 26 personer ska ha dött och dussintals personer uppges vara skadade, rapporterar BBC och hänvisar till lokala myndigheter. Enligt flera medier befaras ännu fler vara döda, men det har ännu inte bekräftats.

Studion är känd för filmer som “Full Metal Panic,” “K-On,” och “Clannad”.

5 tim
KYODO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Minst 26 döda efter brand i japansk animestudio

Minst 26 personer har dött efter den misstänkta mordbranden i en animationsstudio i den japanska staden Kyoto på torsdagen, rapporterar BBC som hänvisar till lokala myndigheter. Enligt flera medier befaras ännu fler vara döda.

En man som ska ha kastat en vätska och tänt eld på byggnaden har gripits. Enligt uppgifter till japanska tv-kanalen NHK ska mannen sa hörts säga ”dö” i samband med attacken.

Branden bröt ut vid 10.30 lokal tid och enligt tidiga uppgifter ska 36 människor ha skadats, många allvarligt.

Studion är känd för filmer som “Full Metal Panic,” “K-On,” och “Clannad”.

5 tim
Läs mer om Misstänkta mordbranden i Japan
Författaren och journalisten Mats Strandberg. Arkivbild.  MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarpratarna

Strandberg mötte sitt livs kärlek under intervju

Skräckförfattaren Mats Strandberg pratar om barndomen, kärleken och mobbningen i sitt sommarprat under torsdagen, skriver Expressen.

När han insåg att han var homosexuell ökade hans rädsla för aids. Att komma ut i småstaden var ingen lätt match.

– Jag hade just börjat mellanstadiet när jag insåg att jag var kär i killar. Men det var ingenting jag kunde berätta för någon, inte på den tiden, säger Mats Strandberg i sommarpratet.

6 min
Madeleine In Hwa Björk. Bibi Rödöö
undefined

”Publiken valde rätt bidrag – gripande historia”

GP:s Maria Näslund är nöjd över att Madeleine In Hwa Björk röstades fram som sommarvärd av lyssnarna. Berättelsen är känslosam och gripande, även om ”Madeleine berättar sakligt och osentimentalt”, skriver hon.

DN:s Mohamed Yussuf blev också tagen av berättelsen. Musiken skapar en känslosam stämning i Madeleine In Hwa Björks sommarprat, tycker båda recensenterna. ”De numera intetsägande låtarna får ett förtjusande skimmer över sig”, skriver Mohamed Yussuf.

Igår 11:42
Författaren Mats Strandberg.  Mattias Ahlm/Sveriges Radio
undefined

”Strandbergs sommarprat är en skräckodyssé”

Trots att Mats Strandberg är författare avviker han inte nämnvärt från mallen över hur sommarprat ser ut, ”Det är småstad, mobbning och homofobi, utbrändhet och ett glassigt men tomt mediajobb”, skriver DN:s Rebecka Kärde.

Skräckförfattarens monolog är särskilt gripande när han berättar om sin stora kärlek Johan Enn, skriver GP:s Carl Moberg.

”En väldigt mänsklig berättelse” skriver Aftonbladets Oisin Cantwell som tycker han tagits med på en odyssé genom skräckens historia.

3 tim
Läs mer om Sommarpratarna