Syriska kurder i den syriska provinsen Hasakej. DELIL SOULEIMAN / AFP
Turkiska offensiven i Syrien

Trump öppnar för att medla mellan kurder och Turkiet

USA:s president Donald Trump har gjort en ny vändning i frågan om Turkiets offensiv i nordöstra Syrien. I en tweet på torsdagskvällen öppnar han för att medla i konflikten.

”Vi har tre val: Skicka in tusentals av våra soldater och vinna militärt, slå mot Turkiet ekonomiskt med sanktioner eller att medla mellan Turkiet och kurderna för att få fram ett avtal”, skriver han.

I går försvarade Trump sitt beslut att lämna fritt fram för en turkisk offensiv med att kurderna inte hjälpte USA under andra världskriget.

Toppnyheter

Statsminister Stefan Löfven  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Minnet av förintelsen

Löfven om minnesdagen: Högtidlighållandet viktigt

I dag, 75 år efter att koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades, samlas en stor del av världens politiska ledare på platsen för att minnas och hedra offren för Förintelsen

Från Sveriges sida deltar statsminister Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria och och riksdagens talman Andreas Norlén.

– Förintelsen och perioden före och under andra världskriget är mänsklighetens mörkaste del. Och vi måste förstå vad som hände för det aldrig ska upprepas. Så därför är högtidlighållandet idag väldigt viktigt, säger Löfven till SVT Nyheter.

2 tim
Moderatledaren Ulf Kristersson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M-ledaren: Krävs krafttag mot judehatet i Sverige

Opinion Det krävs kraftfulla insatser mot alla former av antisemitism i Sverige, skriver M-ledaren Ulf Kristersson i en debattartikel i Expressen.

Moderaterna vill se nolltolerans mot antisemitism i svenska skolor och att fler brott med antisemitiska motiv ska leda till utvisning. Kristersson lyfter även fram förbud mot att delta i våldsbejakande organisationer samt att stoppa utbetalningar av skattepengar till organisationer som inte delar grundläggande demokratiska värderingar.

”Sveriges förmåga att framgångsrikt bekämpa antisemitismen är ett lackmusttest på hela vårt samhälles anständighet. I dag klarar inte Sverige det tillräckligt bra. Nu krävs omedelbara krafttag”, skriver han i debattartikeln.

5 tim
Löfven skriver i minnesboken på Yad Vashem  Owe Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Förintelsemuseum i Malmö ett viktigt steg

Opinion Flera ledarsidor uppmärksammar i dag att det är 75 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades.

Förintelsens minnesdag borde inbjuda till försoning, eftertanke och dialog, men har istället blivit föremål för politiska storgräl och historieförfalskning, menar DN:s ledarsida och skriver: ”Vladimir Putins Ryssland har inför minnesdagen trappat upp sitt förvrängande av sanningen för att skapa en krigsberättelse som förskönar Sovjetunionen.”

Sverige måste visa omvärlden att vi tar kampen mot antisemitismen på största allvar, skriver Expressen i en osignerad ledare. Regeringens planer på ett Förintelsemuseum är ett lovvärt initiativ, menar ledarsidan och skriver: ”Löfven måste använda sin offensiv för att skicka ett glasklart budskap – inte minst till det egna partiet – om nolltolerans mot judehat. Att placera Förintelsemuseet i Malmö vore ett steg på vägen.”

Sydsvenskans ledarsida skriver att det är passande att regeringen anordnar en internationell konferens mot antisemitism i Malmö i höst med tanke på att staden blivit något av en symbol för Socialdemokraternas egna problem med detta.

6 tim
Läs mer om Minnet av förintelsen
Jerry West, Michael Jordan, Lebron James TT
Kobe Bryant 1978–2020

Basketlegendarerna sörjer Kobe: ”Som en lillebror”

I ett känslosamt uttalande skriver basketlegendaren Michael Jordan att Kobe Bryant, som dog i en helikopterkrasch på söndagen, var som en lillebror för honom, rapporterar amerikanska medier.

”Vi brukade prata ofta och jag kommer att sakna de samtalen mycket”, skriver Jordan.

Han är ett av flera tunga namn inom idrotten som sörjer basketstjärnan. En annan är 83-årige Jerry West som också spelade för Los Angeles Lakers och som var lagets sportchef när han rekryterade Bryant 1996.

– En av de värsta dagarna i mitt liv, säger han till tv-kanalen ABC.

Ett videoklipp visar också hur en av de största spelarna i dag, LeBron James, rörs till tårar efter det tragiska beskedet.

1 tim
TT
undefined

Vittne till dödskraschen: ”Det var ett stort eldklot”

Dåliga väderförhållanden kan ha varit en orsak till olyckan på söndagen där basketspelaren Kobe Bryant och åtta andra människor dog, skriver amerikanska medier. Polisen berättar för CNN att man på grund av dimman valde att låta sina helikoptrar stå under morgonen.

Los Angeles-bon Jerry Kocharian som blev vittne till olyckan berättar för Los Angeles Times att helikoptern flög lågt och att den inte lät som den skulle. Han såg helikoptern falla i den tjocka dimman – och sedan hörde han en smäll.

– Det var ett stort eldklot. Ingen skulle kunna överleva det, säger han till tidningen.

Idag 07:18
Uppträdande från nattens Grammisgala Matt Sayles / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Los Angeles, USA och världen har förlorat hjälte”

Sångaren Alicia Keys och den legendariska r’n’b-gruppen Boyz II Men hyllade basketspelaren Kobe Bryant med sången ”It’s So Hard to Say Goodbye to Yesterday” under nattens Grammygala i USA, bara timmar efter att Bryant dött i en helikopterolycka. Det rapporterar flera amerikanska medier.

– Tidigare i dag förlorade Los Angeles, USA och hela världen en hjälte. Och vi står bokstavligt talat med brustna hjärtan i det hus som Kobe Bryant byggde, sa Alicia Keys i samband med uppträdandet som skedde i Bryants hemstad Los Angeles.

Även många andra amerikanska kändisar hyllade basketspelaren under söndagen, bland annat rapparen Lil Nas X, sångaren Jennifer Lopez och skådespelaren Jack Nicholson som i en sällsynt telefonintervju beskrev Bryants död som ”en fruktansvärd händelse”.

Idag 05:01
Läs mer om Kobe Bryant 1978–2020
Representanthusets sju ”impeachment managers”, som fungerar som åklagare mot president Trump i senaten. Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
Riksrätten mot Trump

De sju åklagarna: Explosiva uppgifter från John Bolton – måste nu höras i senaten

Rösterna höjs nu för att USA:s tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton ska höras i riksrättsåtalet i senaten, rapporterar Washington Post. Detta efter att delar av Boltons kommande bok har läckt ut i amerikanska medier, där han hävdar att Donald Trump krävde att Ukraina inledde en utredning mot politikern Joe Biden i utbyte mot militärt bistånd.

I ett gemensamt uttalande kallar representanthusets sju demokratiska ”impeachment managers”, som i praktiken fungerar som åklagare mot Trump, de nya uppgifterna för ”explosiva”. De uppmanar den republikankontrollerade senaten att höra vad Trumps tidigare kollega har att säga.

”Det finns inget försvarbart skäl att vänta tills hans bok publiceras när information han har är avgörande för det viktigaste beslut senatorerna nu måste fatta – huruvida presidenten ska dömas”, skriver de.

Bolton har tidigare sagt att han är beredd att vittna om han får frågan.

4 tim
Donald Trump och John Bolton i Bryssel den 12 juli 2018. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump nekar på nytt: ”Han vill bara sälja fler böcker”

USA:s president Donald Trump förnekar sin tidigare säkerhetsrådgivare John Boltons uppgifter om att Trump villkorade Ukraina-biståndet med en utredning av den politiska rivalen Joe Biden. Uppgifterna från Bolton framkommer i läckta utdrag från en kommande bok.

”I själva verket klagade han aldrig över detta vid sin mycket offentliga uppsägning. Om John Bolton sa det här var det bara för att sälja böcker. Med det sagt: Utskriften av mina samtal med president Zelenskyj är alla bevis som behövs”, skriver Trump på Twitter.

Presidenten betonar också att både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och landet utrikesminister Vadym Prystaiko har sagt att ingen press placerades på landet. Han skriver också att det militära biståndet till Ukraina gavs i god tid utan krav på motprestationer.

3 tim
John Bolton i Ovala rummet med Donald Trump LEAH MILLIS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolton: Trumps villkor för bistånd var Bidenutredning

Donald Trump sa till sin tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton att han ville att stödet till Ukraina skulle vara fortsatt fryst tills dess att landet bistått med en utredning av Demokraterna och Joe Biden, skriver New York Times. Tidningen har kommit över ett utkast till en kommande bok av Bolton där Trump knyter Ukrainabiståndet till utredningen av sin rival.

Utkastet ger en bild av vad Bolton kommer lägga fram om han kallas att vittna i riksrättsrättegången mot Trump i senaten. Bolton har tidigare sagt att han kan tänka sig att förhöras.

Trump sparkade John Bolton som nationell säkerhetsrådgivare i september förra året.

Igår 23:44
Läs mer om Riksrätten mot Trump
Nyanlända kvinnor står i kö för att få mat i ett läger i Mogadishu i maj 2019. Farah Abdi Warsameh / TT NYHETSBYRÅN
Utvecklingen i Somalia

800 000 internflyktingar bor i Mogadishus tältläger

Över 800 000 människor har flytt till Somalias huvudstad Mogadishu och lever som internflyktingar i de 700 läger som har bildats i staden, skriver The Guardian. Lägren är smutsiga och många människor är undernärda. I lägren finns mestadels kvinnor och barn – och många kvinnor utnyttjas sexuellt.

Dessutom fortsätter personer att strömma till Mogadishu. Klimatrelaterade katastrofer och våld mellan olika grupperingar tvingar många på flykt. Bara under förra året kom över 100 000 människor till staden.

Huvudstaden tar emot flest internflyktingar, men problemet finns i hela landet. Totalt beräknas 2,6 miljoner människor i Somalia leva på en annan plats än i sina hem.

1 tim
Kvinnor och barn anländer till ett tillfälligt flyktingläger utanför Mogadishu i maj 2019. Farah Abdi Warsameh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Myndigheter har lanserat femårsplan för flyktingarna

Somaliska myndigheter har nyligen lanserat en femårsplan för att få bukt med det stora problemet med internflyktingar i landet, skriver The Guardian. Strategin går ut på att stärka lokala myndigheters möjligheter att ge grundläggande skydd till sina medborgare.

– Under det första året hoppas vi att minst 30 000 människor som nu är internflyktingar flyttar ut ur lägren och mot en mer långsiktig etablering, sa Hodan Ali, myndigheternas representant i regionen Benadir, under strategins lanseringsmöte förra måndagen.

Totalt lever 2,6 miljoner människor som internflyktingar i landet.

1 tim
Läs mer om Utvecklingen i Somalia

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund