Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

Trump stoppar inte vapenexport till Saudiarabien

USA:s president Donald Trump ser ingen anledning att strypa vapenexporten till Saudiarabien efter försvinnandet av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, skriver Reuters.

Trump vill inte heller blockera saudiska investeringar i USA eftersom att det, enligt honom, bara skulle leda till att Saudiarabien i stället vänder sig till Kina eller Ryssland.

Presidentens linje möter motstånd från flera medlemmar av den amerikanska senaten som vill att Vita huset utreder Khashoggis försvinnande.

– Om det visar sig att [Saudiarabien] har mördat en journalist kommer det att förändra vår relation [till Saudiarabien] totalt, säger senatorn Bob Corker till Reuters och kräver att sanktioner i så fall införs mot höga saudiska tjänstemän.

Läs mer

Toppnyheter

Ett fält i brand i Raqqa i slutet av maj.  TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Efter tre månader: Landlöst IS är fortfarande ett hot

Trots att det har gått tre månader sedan IS förlorade sitt självutnämnda kalifat i strider mot den USA-ledda koalitionen, försöker terrorgruppen att markera sin närvaro genom attacker i Syrien. Det berättar experter för nyhetsbyrån AFP.

– IS har aldrig slutat att vara ett hot i norra och östra Syrien, säger Syrienexperten Nicholas Heras, som är verksam vid Center for New American Security.

Bland annat nämner han återkommande attacker mot människor och vetefält som sätts i brand. Den dödligaste attacken var en bilbomb i Raqqa i början av juni, då tio civila och sju syriska militärer dödades.

– IS är fast i en dragkamp med USA och den syriska armén för att vinna över den lokala arabiska befolkningen, säger Heras till AFP.

2 tim
Michelle Bachelet / Lägret al-Hol i Syrien.  TT
undefined

FN:s vädjan: Ta tillbaka IS-stridande medborgare

De 55 000 personer som befinner sig i fångläger i Syrien eller Irak efter att de eller deras familjemedlemmar stridit för IS bör ställas inför rätta eller frias. Det säger FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet enligt Reuters.

Många av de som sitter fängslade är medborgare i andra länder och Bachelet uppmanar alla länder att ta ansvar för sina medborgare och ta hem familjemedlemmar till IS-terrorister. Hon understryker också att inga länder under några omständigheter bör göra personer statslösa, framför allt inte barn.

5 tim
Bild från läger i Syrien / Scott Morrison. TT
undefined

Australien hämtar hem åtta barn från läger i Syrien

Australien hämtar hem åtta barn och barnbarn till australiska IS-anhängare i Syrien, uppger flera medier.

– Barn ska inte straffas för sina föräldrars brott, säger landets premiärminister Scott Morrison.

Tre av barnen som nu förs hem togs till Syrien 2014, där deras föräldrar och två syskon dött. Ett av barnen, som nu är 18 år, har fött två barn i Syrien. Hennes barn ingår också i den grupp som nu hämtas till Australien. Barnens mormor respektive mormorsmor har under flera år kampanjat för att de ska få komma tillbaka till Australien, och besökt barnen i Syrien.

De resterande tre barnen är syskon på mellan sex och tolv år, som också fördes till Syrien 2014 av nu döda IS-anhängare. De kommer att tas till Melbourne, där deras släktingar bor.

Idag 03:33
Läs mer om Kampen mot IS
Helgens protester.  TT
Protesterna i Georgien

Utlovar nytt valsystem efter massprotesterna

Valsystemet i Georgien kommer att göras om inför nästa parlamentsval, säger ledaren för det regerande partiet Georgisk dröm, Bidzina Ivanishvili. Det rapporterar Reuters.

Enligt förslaget ska valsystemet bli helt proportionellt, till skillnad från tidigare då endast runt hälften av ledamöterna tillsattes proportionellt. Spärren för att ta sig in i parlamentet ska också tas bort.

Att valsystemet ska göras om har varit ett av kraven från de demonstranter som de senaste dagarna har samlats i huvudstaden Tbilisi. Även krav på nyval har förts fram och det är oklart om ändringen i valsystemet kommer att räcka för att stoppa demonstranterna. Nya protester utanför parlamentet planeras hållas i kväll.

42 min
Bild från helgens protester.  IRAKLI GEDENIDZE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kravet på regeringen: Ta avstånd från Ryssland

I natt samlades tusentals demonstranter utanför Georgiens parlament när protester hölls i landet för fjärde dagen i rad, rapporterar Sveriges Radio.

Demonstrationerna inleddes efter att en politiker från Ryssland hållit ett tal i parlamentet på ryska – och ett av kraven från de som protesterar är att regeringen tar avstånd från landet.

– Om vi, den unga generationen, inte får makten kommer landet sluta närma sig EU och Nato och då kommer det vara enkelt för Ryssland att ta makten här i Georgien, säger 28-årige Giga Lemonjava, som är en av personerna som leder protesterna, till SR.

6 tim
Läs mer om Protesterna i Georgien
Vinter-OS Vinter-OS 2026
STOCKHOLM 2019-03-16 Gunilla Lindberg, generalsekreterare i SOK, och Richard Brisius, chefen för Stockholm-Åre-ansökan. TT
Vinter-OS Vinter-OS 2026

Analyser: Sveriges sista chans att få ett vinter-OS

Om Stockholm-Åre blir värd för OS år 2026 skulle det vara ett lyft för den svenska idrotten, en ”lägereld att samlas kring”, skriver Anders Lindblad i SvD. Men om Sverige får ett nej är det dags att begrava alla framtida tankar på ett svenskt vinter-OS: ”Det blir bara förnedrande att fortsätta söka – om de 86 röstberättigade IOK-ledamöterna ratar oss ytterligare en gång”, skriver han.

Även Johan Esk anser, i en analys i DN, att detta är Sveriges sista chans på länge att få ett vinter-OS. Men chansen kan passera eftersom Italien har betydligt mer folkligt stöd för sitt OS-bud, men också en uppslutning från det politiska etablissemanget, menar Esk. ”I Sverige har ett utdraget nja varit det starkaste ordet från politikerna. Nu i veckan, fem i tolv, gick statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström ut och gav Sveriges OS-kampanj sitt fulla stöd”, skriver han.

2 tim
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på plats i Lausanne.  DENIS BALIBOUSE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Heja Italien! Snälla IOK, säg nej till Sverige!

Opinion Dagens ledarsvep vigs helt åt frågan om Stockholms OS-ansökan. Och det är mestadels OS-kritiska röster som höjs.

Expressens ledarsida, som kort gott har rubriken ”Snälla IOK, säg nej till OS i Stockholm”, tycker att planerna framstår ”som svajiga”, och konstaterar att det är ”ett svaghetstecken” att statsminister Stefan Löfven inte har förmått säga ett tydligt nej.

Smålandsposten tycker att det finns mer ”angelägna saker att lägga skattepengar på än en olympiad”, även om de råkar vara tråkigare.

UNT ser det roliga med ett OS – men resonerar att den här typen av evenemang alltid följs av en dålig eftersmak. ”Skid-VM? Ja. Hockey-VM? Javisst. Vinter-OS 2026? Benvenuto a Milano!”

Och SvD:s Lydia Wålsten är rädd för att skattebetalarna kan ”brännas av OS-facklan”.

Undantaget är Aftonbladets Jonna Sima, som innerligt hoppas att det bli OS i Stockholm. ”I Stockholms stadshus sitter hariga borgerliga politiker och vägrar lägga en krona på en fest i huvudstaden som kommer att följas världen över. Det är för ynkligt”, skriver hon.

6 tim
Richard Brisius  TT
undefined

Svenska OS-delegationen: Vi har folkets stöd

Svenska folket vill att Sverige ska bli värd för vinter-OS år 2026, försäkrade kampanjchefen Richard Brisius vid en pressträff på måndagen efter att Sverige presenterat sin OS-plan. Han menar att stödet vuxit när människor har förstått att det finns ett hållbarhetstänk i det svenska OS-budet.

– Stödet växer och när vi når år 2026 kommer över 90 procent av svenskarna att stötta vinter-OS, sa han.

Den svenska delegationen försäkrade att finansieringen är tryggad och Stefan Löfven (S) sa att han är redo för utmaningen.

– Jag har format en regering. Det var en utmaning, skojade han.

Klockan 18 avgörs vem som får hålla vinter-OS år 2026.

4 tim
Läs mer om Vinter-OS
Brexit Storbritanniens framtid
Jeremy Hunt / Boris Johnson.  TT
Brexit Storbritanniens framtid

Johnson kallas för ”fegis” av Hunt – debatt inställd

Den brittiska tv-kanalen Sky News kommer att ställa in morgondagens planerade debatt mellan Boris Johnson och Jeremy Hunt, eftersom Johnson vägrat att komma. Det uppger kanalen själva på Twitter.

I stället har man bjudit in de båda partiledarkandidaterna till en debatt den 1 juli.

Jeremy Hunt har kallat Boris Johnson för ”en fegis” eftersom han inte velat möta honom i debatter, och menar att han försöker undvika att bli granskad av folket. Hunt säger också att det är ”respektlöst” av Johnson att inte komma till Sky News debatt.

– Folk måste veta vad du kommer att göra och du måste svara på de frågorna, säger Hunt.

3 tim
Steve Bannon / Boris Johnson.  TT
undefined

Bannon i ny video: Hjälpte Johnson med viktigt tal

I en video som publicerats av The Guardian talar den tidigare Trump-rådgivaren Steve Bannon om sin relation till Boris Johnson, som är favorit att ta över som ny partiledare för brittiska Tories. I videon, som är inspelad i somras, säger Bannon bland annat att han hjälpte Johnson att skriva det tal han höll efter att han avgick som utrikesminister. I talet gick Johnson hårt åt Theresa Mays brexit-strategi.

Det har förekommit uppgifter om kopplingar mellan Bannon och Johnson tidigare, vilket den sistnämnde då avfärdade med att kalla det ”en villfarelse från vänstern”.

5 tim
Boris Johnson vid utfrågningarna av kandidaterna OLI SCARFF / AFP
undefined

Boris Johnson står fast: Lämnar EU den 31 oktober

Boris Johnson håller fast vid sitt löfte att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober. Det skriver partiledarkandidaten i Torypartiet i en krönika i The Telegraph på treårsdagen av brexitomröstningen.

”Om vi misslyckas igen står vi inför en demokratisk explosion och en störtflod som kan svepa med sig båda de etablerade partierna”, skriver han.

Krönikan kommer efter att hans enda kvarvarande utmanare, Jeremy Hunt, anklagat Johnson för att vara en fegis som inte ställer upp på debatter och intervjuer och efter att pressen på Johnson ökat att förklara vad som hände när polis kallades till hans flickväns lägenhet.

Johnson tycks vara villig att ”ta bakvägen in” till 10 Downing Street genom att ”patetiskt” slingra sig från att frågas ut, löd Hunts attack.

Igår 22:43
Läs mer om Brexit